Få norske kvinner har hørt om østrogen- kvotient.I USA har leger brukt brukt tallet for å rådgi sine pasienter.Er østrogen-kvotienten lavere enn 1.0 er du østrogendominant. Du har da økt sjans for et 20 talls helseplager, blant annet en 5 dobling av risiko for å få brystkreft. På tide å ta grep ?

Dine 3 østrogener: Kvinner lager hele livet tre typer østrogener. Eggstokkene lager østradiol (E2) som er det hormonet som gjør kvinner til kvinner. Det tilsvarer mannens testosteron, som gjør menn til menn. Østradiol styrker benvev, hud, hår, øker sexlyst, bedrer søvn og gir mer energi. For mye østradiol øker dessverre farene for brystkreft.

Østeron (E1) dannes i lever og fettvev fra østradiol. En viss mengde lages også i binyrene. Virkningen likner på østradiol. Etter menopausen er østeron den dominerende varianten av østrogen.

En del av  østradiol og østeron nedbrytes til østriol(E3) i lever . Østriol balanserer effekten av de to andre formene. Mens østradiol øker farene for brystkreft hos disponerte kvinner, har østriol en viss beskyttende effekt (se nedenfor )

Østrogendominans: Østrogendominans er en tilstand som oppstår når nedbrytes for lite østradiol og østeron til  østradiol. Høye verdier av estradiol senker det balanserende hormonet progesteron.

Dette leder til en rekke symptomer som: brystspreng, knuter i brystene og livmor, endometriose, PMS, vektøkning, fett legger rundt magen og hoftene ,hodepine, depresjoner ,irritabilitet mm.

Østrogendominante kvinner 5.4 ganger høyere forekomst av brystkreft  enn normale kvinner.

Hvorfor blir man østrogendominant? Det er uten tvil en viss grad av genetisk disposisjon. Men det er en faktor som er sterkere: I 1987 publiserte Dr. Guy E Abraham  og Ruth E Rumley en omfattende forskning på PMS  der de blant annet påviste at østrogendominans fremkalles av kostholdet.

Høyt inntak av sukker, dyrefett og animalsk proteiner og mangel på visse mineraler og vitaminer  øker produksjonen av østradiol. Lavt inntak av  plantebasert mat gjør at man får i seg lite fibre som er viktig for å vaske ut  Østrogener  fra tarmen.

Beregn graden av østrogendominans med østrogen-kvotienten.Den amerikanske legen Henry M Lemon kom i 1966 frem til en meget enkel måte å beregne graden av østrogendominans på. Man oppsøker fastlegen og får målt døgnproduksjonen av de tre østrogene via en urinprøve.Deretter beregnes østrogenkvotienten slik:

Østrogen-kvotienten : R = østriol / (østradiol+ østeron)

Når R er under 0.7 er det sikker østrogendominans og økt fare for brystkreft. Når R er høyere enn 1.0 er det lav risiko for brystkreft. Ved undersøkelse av 26 kvinner med brystkreft fant Lemon ut at kvinner som var i fertil alder hadde R= 0.5, mens kvinner som var ferdig med menopausen hadde R= 0.8. Til sammenlikning hadde kvinner i fruktbar alder uten brystkreft R= 1,2 og for kvinner som var ferdig med menopausen R= 1,3.

I stedet for å leve ”som vanlig”, dvs i uvitenhet om årsakene til østrogendominans; og basere livet på årlige mammografier i påvente av mulig brystkreft; gjør følgende .Kontakt fastlege allerede i dag .Få målt din østrogen-kvotient.Les rådene nedenfor!

Spis deg fri fra østrogendominans:Dersom den er lavere enn 1.0 legg om kostholdet etter de råd Abraham og Rumley kom frem til in 1987.Disse rådene finner du på linkene. PMS-Del 2, PMS-Del 3 og PMS-Del 4.

I en undersøkelse som ble publisert i tidsskriftet Let´s Live i januar 1988 opplevde 160 østrogendominante kvinner 60-70% bedring innen 6 måneder ved å følge rådene fra forskningen til Abraham og Rumley!

 

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.