Vitenskapen om kostholdets gjør at man kan styre hormonene ved hjelp av næringsstoffer i maten.Dette reduserer PMS og bdrer allmennhelse. Oppdagelsene er er så revolusjonerende at enhver kvinne burde lese om dette og omsette rådene i praksis

Det ligger i maten! 

For 100 år siden spiste våre forfedre lite kjøtt og desto mere grønnsaker. Med økt velstand har moderne mennesker i Vestlige industriland, også Norge gått over til å spise mere kjøtt og mindre vegetabilsk føde. Denne forringelsen  av kostholdet, sammen med mere inntak av raffinert mel, sukker og tilsetningsstoffer i mat har vist seg å være det største problemet for kvinners helse. PMS øker, det samme gjør stoffskiftelidelser, fedme, diabetes, hjerte karsykdommer og ulike former for kreft.

Men i stedet for å se til kostholdet, ser moderne medisin oftere til resultater og ikke til årsaker. Vil du bort fra sykdoms-statistikken bør, du fortsette å lese hva Abraham og Rumley oppdaget Det kan gi deg en bedre hverdag dersom du omsette forskningen i praksis.

 

Hvorfor får noen PMS og andre ikke, selv om de lever likt?

Presis hvordan man skal forstå PMS er ikke direkte enkelt. Men forskning har vist at i bunnen av PMS ligger det arv. Gener bestemmer altså sjansene for å utvikle PMS .Siden  ikke alle kvinner får samme type PMS, men faller i en av 4 ulike typer, må også dette være betinget av gener.

Selv om ingen genforskere har” tatt opp arven” etter Abraham og Rumley , vet vi ikke nok om de ulike gen variantene bak hver av de 4 typer PMS. Men det begynner å komme forskning som viser at det er genetisk betinget hvordan kvinner reagerer på sine egne hormoner og at dette forklarer noen av uttrykksformene for PMS.

Betyr dette da at PMS er en genetisk skjebne? Heldigvis ikke! Forskningen til Abraham og Rumley´s og de forskerne de lånte fra; har vist over enhver tvil at kosthold enten kan utløse, forverre, lindre eller helbrede PMS. Man kan derfor se det slik: Gener er ikke skjebne, men utfordring .

Mere animalsk protein mere PMS av alle 4 typer.

Animalsk protein er i seg selv ikke helseskadelig i moderate mengder. I større mengder fremmer og forverrer det en rekke sykdommer som hjerte-kar lidelser, diabetes, visse kreftsykdommer og PMS.

Som en mal for hva som er for store mengder animalsk protein sammenliknet Abraham og Rumley forekomst av PMS og ulike lands kosthold. De fant man ut en enkel formel: I land der innbyggerne spiste mer enn 90 gram protein hver dag og mer enn 50% av sitt kaloriinntak fra kjøtt og melkeprodukter økte forekomsten av alle typer PMS! Alvorlighetsgraden av PMS økte også.

Versting i klassen av land forskerne studerte var USA. Hver dag inntar en gjennomsnittsamerikaner 92 gram animalsk protein. 70% av alle kalorier kommer fra dyreriket, bare 30% fra planteriket. I Japan er situasjonen omvendt. 70% av alle kalorier kommer fra planteriket, 30% fra dyreriket. Total inntaket av animalsk protein er 50% lavere enn i USA. Som følge av dette er risikoen for å utvikle alle typer PMS 50 % lavere i Japan enn i USA.

Hvorfor mye animalsk protein gir opphav til PMS, kan du lese av Appendikset på slutten av denne artikkelen.

Mere mat fra planteriket, mindre PMS av alle 4 typer..

En fordel for hormonene er at sukkerartene i planteføde består av komplekse karbohydrater som det tar lang tid på å bryte de ned. Derved stiger blodsukkeret langsomt. Insulin stiger tilsvarende langsomt og når ikke høye verdier. Dette leder til mindre PMS-C(søthunger). I tillegg beskytter det mot utvikling av diabetes og det høyst plagsomme fenomenet Funksjonell Hypoglykemi.

Den andre fordelen ved mer vegetabilske råvarer er at de er rike på fiber. Fiber vasker ut ekstra østrogener som lages av tarmbakteriene. Ved å fjerne mye av disse tarm-østrogenene minsker den totale mengden østrogener i blodet. Dette gavner spesielt PMS-A som har østrogent overskudd.

Men hva med å bli veganer?

I en undersøkelse ble  33 kvinner med PMS satt på streng vegetar diett uten kjøtt, animalsk fett, smør, melk, nøtter, avokado, oliven og frø i 2 perioder. Deretter kunne deltagerne spise vanlig kosthold, samtidig som det inntok en placebotablett.

I de to månedene de levende strengt vegansk og nærmest fettfritt (!!) hadde deltagerne kortere PMS periode, mindre smerter, holdt mindre på vann og mindre smerter under selv menstruasjonen. De produserte mindre av stoffet SHBG (sexual hormon blindende globulin) som et tegn på at østrogenmengdene i blodet sank.

Om et slikt kosthold er nok ernærende i lengden er det imidlertid tvil om. Lite flerumettede syrer og fravær av mettet fett fra smør og melk; vil i lengden gi mangel på fettløslige vitaminer A, D,E og F (Omega-3 fett).Om man derfor vil bli veganer må man ta kosttilskudd av disse vitaminene.

Salt og PMS.

Det er ikke noe galt med salt .Faktisk har grovt havsalt i moderate mengder en helse-effekt. Men to typer PMS blir verre av natrium i salt: PMS-C og PMS-H.  Når man inntar salt øker produksjonen av insulin. Blodsukkeret faller raskere og utløser søthunger, noe som forverrer PMS-C.

PMS-H (holder på vann) har en underliggende mekanisme der nyrenes evne til å utskille salt er svekket på grunn av svekket produksjon av nervetransmittoren dopamin. Inntak av salt vil derfor forverre symptomer som oppblåst mage, brystspreng og hovne fingre og føtter.

Rådet fra forskere som professor Melvyn R Werbach er derfor å redusere saltinntaket til en halv teskje salt (3 gram) pr dag 3 dager før PMS og deretter gjennom hele PMS perioden.

Alkohol og PMS

Ved en oppsummering av hele 19 vitenskapelige undersøkelser av forbindelsen mellom alkohol og PMS var svarene klare. Kvinner som drikker jevnlig hadde 45% større sjanse for å utvikle PMS. Kvinner som drakk mer enn ett glass alkohol pr dag hadde 79% større risiko for å utvikle PMS.

Forverrer kaffe og  te PMS ?

Svaret er ja! I en stor undersøkelse blant 841 kvinnelige studenter økte sjansene for å ha PMS med 30% dersom man daglig drakk en kopp kaffe. Blant kaffedrikkere som konsumerte 8-10 kopper pr dag var forekomsten av alle typer PMS 700% høyere enn de som ikke drakk kaffe.

I en undersøkelse blant 188 sykepleierstudenter i Kina var det klar sammenheng mellom PMS og te-drikking.

Rådet er derfor: ikke drikk te, kaffe eller kaffeinnholdige drikker i perioden 3 dager før PMS og gjennom hele perioden.

Oppsummering av kostholdsrådene i denne artikkelen.

I denne artikkelen har du lært mer om PMS og kosthold. Her praktiske råd basert på forskningen i artikkel 1,2 og 3.Rådene gjelder alle 4 typer PMS.

 • Kjøp en kokebok om japansk kosthold og halver dine PMS problemer.
 • Kjøp en kokebok om gresk eller Middelhavs-dietten og reduser dine PMS plager med 50%
 • Prøv vegetarmat og få mindre PMS. Forvent resultater som ved japansk kosthold.
 • Kutt ut raffinert sukker.
 • Holder du på vann, ikke mer en ½ teskje grovt havsalt i perioden rundt PMS. Eller salt som vanlig.
 • Alkohol, kun sparsomt og aldri daglig. Totalt avhold når du har PMS.
 • Kaffe og te i små mengder og ikke rundt perioden da du har PMS
 • Sør for inntak ekstra omega-3 fra villfisk eller planter, alger og frø. Kan inntas som kapsler.

 

I neste artikkel følger vitenskapen om tilskudd av mineraler og vitaminer tilpasset hver av de 4 typene PMS .Vi fremlegger også resultater av slike tiltak.

 

APPENDIKS :For deg som vil vite noe om vitenskapen bak rådene.

Dersom du spiser mer enn 50% av ditt kaloriinntak

Høyt inntak av animalsk protein PMS-A (angst) PMS-C (søthunger) PMS-D (depresjon) PMS-H ( holder på vann)
Øker insulin 1) Forverrer Forverrer !!
Reduserer østrogen 2) Forverrer
Reduserer progesteron3) Forverrer
Øker PGE2 4) Smerter og kramper Smerter og kramper Smerter og kramper Smerter og kramper
Prolaktin 5) Forverrer
Fører til produksjon av androgener (6 Utløser og forverrer
 • Insulin: hormon som øker transport av blodsukker inne i cellene
 • Østrogen: Kvinnelig kjønnshormon som gjør kvinner til kvinner
 • Progesteron: Forbereder kvinnen på graviditet, skal øke i siste halvdel av mensperioden (Midt-luteal fase)
 • PGE2: Prostaglandin E2, et betennelsesfremmende, smerteøkende og krampeøkende stoff som lages av arakidonsyre i animalsk protein eller animalsk dyrefett..
 • Prolaktin:Hormon som lages i hypofysen som deltar i regulering av mens, stoffskifte og mnelketømmin hos gravide
 • Androgener: mannlige kjønnshormoner som kan lages i ovarier og binyrer.

@COPYRIGHT Øverbye 2022

DISCLAIMER

 

 

 

 

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.