Her er tiltak du kan gjøre allerede i dag for å redusere PMS uansett  type med noen enkle kostholdsgrep som ikke koster ekstra penger, er lette å gjennomføre, gir bedre allmennhelse og vektreduksjon på kjøpet.Verd å prøve selv om du ikke har PMS??

Kosthold og PMS: Legene G.E Abraham og R.E Rumley  oppdaget   i 1987 en link mellom kosthold, hormoner og PMS. De var også først ute med å klassifisere PMS i fire undergrupper: PMS –A for angst, PMS-D for depresjon, PMS-C for craving(sult) og PMS-H for” holde på vann”.Her følger kostholdsråd basert dels på Abraham og Rumley’s egen forskning og dels på forskning gjort av andre. Prøv de ut og  forsøk om du kan spise deg til mindre  PMS plager .Kostholdsrådene utelukker ikke bruk av kjemisk medisin dersom man ikke kommer helt i mål .Og mens du tenker kosthold :hvorfor ikke prøve naturmidler i tillegg?

Spis mindre animalsk fett og mer fett fra planteoljer. Abraham og Rumley og mange forskere etter deres oppdagelse ble kjent, erkjente ved observasjon at høyt inntak av animalsk fett førte til mere smerter ved PMS, men inntak av planteoljer hadde en positiv effekt på smertene og krampene i livmoren. Forklaringen har direkte interesse for hvordan vi legger opp kostholdet vårt.

I planter finnes det spesielle fettsyrer kjent som linolensyre. Linolensyre omvandles til tre typer kjemiske stoffer som kalles Prostaglandiner. Prostaglandin type 1 (PGE1) har flere nyttige oppgaver. Hva angår livmoren reduserer PGE1 kamper og smerter og lindrer derved PMS smerter av alle typer.

Den andre typen PGE2  betennelsesfremmende, øker smerter og kramper. PGE2 øker i perioden før mens og bidrar til PMS av alle typer.

For å danne nok av PGE1 trenges vitamin B6 og Magnesium. Mangel på disse to stoffene vil redusere PGE1 og gi overvekt av PGE2. En liknende situasjon oppstår når man inntar for mye animalsk mettet fett og transfett fra margariner og varmebehandlet planteoljer. Dette hemmer produksjonen av PGE1.

Animalsk fett har enda en uheldig effekt: det øker produksjonen av østrogen og gjør kvinner østrogendominante Høye verdier av østrogen er en av de viktige funnene ved PMS-A(Angst). Enda et argument for å kutte ned eller ut rødt kjøtt.

Spis mere Omega-3: Det finnes også en tredje type PGE3 som har en liknende effekt som PGE1. Inntak av umettet Omega-3 fett fra fet fisk, klorella, alger, chiafrø, eller spirulina   bidrar  øker produksjonen av PGE3 samtidig som det  reduserer dannelsen av smertefremmende PGE2. Omega-3 har således positivt til smertelindring. –I en undersøkelse av 124 kvinner med PMS oppnådde deltagerne følgende resultater etter 3 måneder som verd å merke seg og omsette i praksis med en gang uten å nøle:

 • Mindre psykiske problemer av type depresjon, angst og uro
 • Bedre konsentrasjonsevne
 • Mindre hodepine
 • Mindre orystspreng
 • Mindre oppblåst mage

Dette gjaldt alle typer PMS.

Spis mindre raffinert sukker og mere karbohydrater fra planteføde: Når du har lest dette vil du selvsagt kutte ned på kjøttforbruk og heller spise fetfisk og begynne å bruke umettede matoljer  laget av raps , solsikke, oliven  eller linfrø fremfor å bruke margarin. Du vil også begynne å ta 2-3 kapsler av Omega-3 olje fra fisk eller om du er veganer fra alger eller spirulina. Det neste steget i reformasjonen av ditt levesett for å få bedre liv og mindre PMS er å slutte med raffinert sukker.

Årsaken kan sies enkelt: erfaring viser bedring i PMS av alle fire typer når man kutter ut hvitt sukker! Siden vi alle trenger sukker, bør du i stedet få dette fra komplekse sukkerarter som finnes i grønnsaker og grove kornprodukter. Mere anbefaling trenger man egentlig ikke, men det er selvsagt av interesse med en forklaring.

Sukker og ”sukkerrus”. Du har sikkert hørt om sukkeravhengig, ”søt moms” og ”sjokoholiker”. Alle har en overhyppighet av PMS. Når du inntar raffinert sukker (Sukrose) spaltes dette til glukose, kroppens primære energikilde. Inntak av glukose utløse produksjon av hormonet insulin som skal sende glukose inn i cellene der det omdannes til energi. Når store mengder sukker kommer inn i hjernen øker produksjonen av lykkestoffet serotonin som gir en forbigående” rus” og deretter etterfulgt av utmattelse, depresjon, samt at man holder på vann i kroppen. Typiske PMS symptomer.

Sjokolade er ekstra problematisk fordi det i tillegg til hvitt sukker inneholder aminosyren tryptofan som er forstadium til serotonin. Man får da dobbelt opp av det som skaper problemer.

Det ser ut til at denne type problem bidrar til PMS-D (depresjon)

PMS og hypoglykemi: Langvarig misbruk av hvitt sukker vil etter år lede til et ytterst ubehagelig fenomen kjent som FHG (Reaktiv/Funksjonell- Hypo Glykemi). Når man inntar sukker stiger verdiene brått, for så å falle raskt til verdier under startpunktet.

I perioden med for lite blodsukker opplever” offeret” symptomer et 20 talls mulige symptomer som angst, uro, depresjon, økt smerteopplevelse, hodepine, uklart syn, letter irritert mm.

FHG som følge av for mye inntak av raffinert sukker ser ut til å bidra til en del av problemene ved PMS-D(Depresjon)  og PMS-A(Angst). Spesielt type A for angst ser ut til å være mest utsatt. Ved utspørring viste det seg at type A mensproblemer inntok 2.5 ganger så mye raffinert sukker som alle andre PMS typer.

De høye verdiene av insulin som følger ved ethvert inntak av raffinert sukker har også betydning for væskebalansen i kroppen. Når insulin stiger holder man på vann. Man blir pløsete i ansiktet, får hovne finger og ben, blir oppblåst i mange. Dette er spesielt fremtredende ved type PMS-H (holder på vann), men også ved de andre typene i mer eller mindre grad. Etter at du har lest dette vil du selvsagt redusere inntak av sukker, sjokolade og søtsaker.

Hvordan fikse FHG : Funksjonell hypoglykemi løses med enkle grep: kutte ut hvitt sukker.Spise komplekse karbohydrater fra grove kornprodukter og grønnsaker.Spise 3 store måltider og tre mellommåltider.La det aldri gå mer enn tre timer mellom inntak av komplekse karbohydrater. Krom , magnesium og Vitamin B3 vil hjelpe på blodsukkeret. Mer om dette i en senere artikkel på denne bloggen.

Vi oppsummerer denne artikkelen med hva du nå gjør etter å ha lest dette:

 • Du vet at er en forbindelse mellom kosthold og alle typer PMS .Du behøver ikke å tvile på det.
 • Du vil spise mindre animalsk fett. I stedet vil du spise mere fetfisk (men ikke oppdrett!!)
 • Du vil ta 2-3 kapsler med Omega-3 laget fra  henholdsvis fisk, alger,chifrø eller spirulina , fordi du nå vet at det kan hjelpe mot PMS plager av ulikt slag!
 • Du vil brukeplanteoljer  i matlaging som er rike på linolensyre slik som kaldpresset rapsolje, solsikkeolje, olivenolje, hampolje ol.
 • Du ville kutte ut  ut hvitt sukker, sjokolade og ”snop” og få mindre plager fra alle typer PMS
 • Du vil være obs på   ubehag 1-2 timer etter inntak av søtsaker; det er klassisk tegn på Funksjonell Hypo Glykemi. Oppsøk gjerne lege og få tatt blodsukker-belastning.Bli deretter henvist til dietiker eller ernæringsfysiolog og få råd om legen mener du behøver det.
 • Du vil spisemere grønnsaker og grove kornprodukter som inneholder langsomme sukkerarter

Følger du disse enkle råd basert på vitenskap har tatt noen viktige steg ikke bare til  mulighet for mindre PMS, men også et steg i retning av et sunnere liv. Og husk: Ingen av disse rådene fra vitenskapen om kosthold og PMS utelukker bruk av legemidler dersom det er nødvendig.Og glem aldri at fastlege og gynekolog er venner på veien til et PMS fritt liv

I neste blog-artikkel skal vi se på animalsk protein og vegetarkost.

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.