Vitamin B6 (pyridoxin) er et av flere vitaminer med gunstig effekt på immunsystem og almenn helsetilstand. Forskning viser at du kan  bedre hjerte- og lunge-helse når du inntar vitamin B6 . Det har også en gunstig virkning på diabetes og kroppens krig mot virus og derved mot COVID-19. Her følger hva forskning sier :

Vitamin B6 : hører med til de vannløselige vitaminene. Det finnes i seks ulike varianter, hvorav pyridoxal-5-fosfat (PLP) er det mest effektive. Vitamin B6 finnes i fisk, kornprodukter og bananer. Mange enzymreaksjoner i kroppen trenger vitaminB6 for å kunne foregå slik naturen har ment det. Mangel på vitamin B6 leder til forverring av lungesykdommer, hjertekar lidelser og diabetes. Det leder også til et svakere immunsystem. Omvendt vil tilskudd av vitamin B6 via bedre kosthold eller som kapsler (kosttilskudd) føre til bedring av de nevnte organers funksjon og styrke immunsystemet.

Vitamin B6 og hjertehelse: Lav nivå er knyttet til økt fare for hjerte kar sykdom. Det fører til økt fare for blodpropp, hjerneslag og ulike former for hjertesykdom. Åreforkalkning som er en viktig side ved hjerte-kar sykdom (HKS) ledsages av en betennelse i åreveggen. Fenomenet er kjent som Endotelial Dysfunksjon (ED). En viktig del av å forebygge og reversere forkalkning i årenettet består i å dempe ED. Vitamin B6 har vist seg å ha en gunstig antibetennelses-effekt på ED. Vitaminet regulerer også energiproduksjonen i de deler av cellene som kalles mitokondrier noe som er viktig for hjertets evne til å utføre sitt arbeid. Det har videre bevist seg å redusere dannelse av blodpropp. Ved COVID-19 oppstår det økt tendens til blodpropp ved at blodplatene blir mer klebrige. Det oppstår og ofte betennelse på hjertet. Siden Vitamin B6 bidrar til å motvirke dette regner forskere med at det vil ha en beskyttende virkning på blod og hjertehelse virkning ved COVID-19 (Kumrungsee et al 2020)

Vitamin B6 og diabetes: Et tilskudd er nødvendig for regulering av blodsukkerverdiene. Har man for lite oppstår det problemer med å vedlikehold normale glukoseverdier i blodet. Siden dette vitaminet har en beskyttende effekt på hjerte-kar systemet (se ovenfor) har det en beskyttende effekt mot hjertekarforandringer som sees ved diabetes. Blant pasienter som har diabetes er det ofte er mer alvorlig forløp av COVID-19. Ved inntak av ekstra tilskudd kan et slikt alvorlig forløp lindres.

Vitamin B6 og lungebetennelse: Allerede i 1949 ble det bevist at inntak av vitamin B6 beskyttet mot virusinfeksjon. Dyr som ble satt på vitamin B6 fattig kosthold utviklet letter virusinfeksjoner i lungene. Forskere anbefaler derfor dette tilskuddet for å beskytte og redusere virkningene av virus slik som COVID-19 viruset i lungevev.

Tilskudd av dette vitaminet styrker og normaliserer immunsystemet: det har en rekke positive virkninger på immunsystemet. Det regulerer produksjon av antistoffer, sørger for lavere CRP ved betennelse, regulerer produksjon av immunregulerende stoffer som kalles cytokiner. Vitamin B6 regulerer også trafikken av lymfeceller fra lymfeknuter ut i lymfevev og blodårer.  Mangel på vitaminet leder derfor til et svekket immunsystem med mer mottakelighet for virus som eksempelvis SARS-CoV-2.

B6 og oksidativt stress: Ved betennelser og degenerative sykdommer dannes det avfallsstoffer som kalles Reaktive- Oksygen-Substanser (ROS) som er en undergruppe av gifter vi kaller fri radikaler. ROS inneholder oksygen og ulikt antall elektroner som gjør det sterkt reaksjonsvillig med stoffer som lipider, proteiner og arvestoff i cellene. Dette svekker cellene og gjør at infeksjoner med virus og andre mikrober brer seg raskere Kroppens forsvar mot oksidativt stress er antioksidanter. Vitamin B6 har vist seg å ha evnen til å øke produksjon av antioksidanter og derved nøytraliserer forgiftningen av blodet som følger i kjølvannet av infeksjoner slik som ved en COVID-19 sykdom.

Konklusjon: Tilskudd av dette vitaminet har en lang rekke livgivende effekter på hjerte, lunger, immunsystem, glukoseomsetningen og avgiftning av blod og celler. Man får ikke alltid nok vitaminer via kosthold fordi man ved høy alder, kroniske sykdommer og infeksjoner av typen COVID-19 forbruker mer enn man får via kostholdet. Man må da innta dette i kapselform. Kan kjøpes på apotek eller helsekost. Ta alltid opp bruk av kosttilskudd med lege dersom du har sykdom som krever bruk av legemidler.

@Copyright Øverbye 2022

Tilbake til Artikler

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.