Er Vitamin C et universalmiddel? spør den amerikanske hjertespesialisten Thomas E. Levy og fremlegger resultater fra nærmere 2000 vitenskapelige undersøkelser. Les dette å få en bedre hverdag. Første artikkel i en serie av flere om vitamin C-revolusjonen !

Vitaminer er noe du trenger fordi det er en del av deg!

Hva kan en lege fortelle en pasient som ikke er i konflikt med den til enhver tids rådende medisinske teori om hva syke trenger? Det enhver lege kan fortelle er det som er så godt bevist at alle som leser bevisene vil si seg enige i det. Finnes det slike metoder/midler og fremgangsmåter som alle må si seg enige i? Ja, helt klart. Du trenger mat for å leve. Uten mat dør alle levende vesener, med god mat lever man vel.

Mineraler og vitaminer er to av de mange viktige stoffene som skal være i god å næringsrik mat. Dette vet enhver bonde. Forer man ikke dyra med for som har nok mineraler og vitaminer blir dyr syke, svake og når ikke den ønskede slaktevekt fort nok. Videre legger ikke høner nok og store nok egg. Fiskeoppdrett vil heller ikke kunne produsere nok fisk. En travhest som mangler mineraler og vitaminer i rett mengder vil ikke vinne et løp. Veterinærmedisin handler derfor mye om for-kvalitet og alle gode veterinærer kan sin ernærings-ABC.

 Vitamin C ble oppdaget av den ungarske Nobelprisvinneren Szent Györgi.

Vitamin C er livsviktig, uten nok Vitamin C oppstår den alvorlige og tidvis dødelige sykdommen kalt Skorbut (norsk ”skjørbuk”). Vitaminet fikk navnet etter sykdommen det kurerer a-skorbat (ikke mer skorbut ).

Mennesket er en av tre dyrearter på jorden som ikke lager sitt eget vitamin C! Mennesker, marsvin og aper (som heller ikke lager vitamin C)må innta store mengder frukt i forhold til kroppsvekt hver dag for å få i seg nok vitamin C. Holder vi oss til behovene for andre aper (husk myndighetene mener du bare er en avansert ape) så bør du ifølge kunnskapen i veterinærmedisin spise rundt 3-13 gram vitamin C per dag[i] avhengig av alder, gener, sykdomstilstand, kosthold mm..

I dyreverdenen har marsvin og aper i naturlige forhold tilgang til det de trenger. Mennesker har ikke tilgang til å dekke sine dagsbehov ved å spise den maten vi kan kjøpe. Lovmakerne har derfor funnet en grei måte å løse problemet på. Man har satt dagsbehovet til en dose som tilsvarer det man regner med at folk får ved å spise ” vanlig norsk mat” kjøpt på ”supermarkedet”. Vi skal avstå fra å mene noe om dette, men hva tenker du ?

Evnen til å lage vitamin C hos dyr avtar og bidrar til deres aldring! Siden mennesker i snitt får i seg for lite vitamin C dersom de følger lovmakernes råd betyr det at lav vitamin C i kosten bidrar til menneskers tidlige aldring.[ii]

Vitamin C har antibiotika effekter!

I boka Primal Panacea av lege Thomas Levy der 52 sider er viet alle kildene Levy har undersøkt dvs. til sammen over 2000 kilder, kan man lese følgende. Det er dokumentert i vitenskapelige forsøk utført av leger at Vitamin C er nødvendig for å aktivere kroppens immunsystem. Dersom man gir Vitamin C til mennesker med sykdommer der immunsystemet er svekket vil deres sykdom bli redusert, endatil gå tilbake av seg selv. Her er noen sykeligheter doktor Levy har funnet at vitenskapsfolk har bevist går tilbake når de får store nok doser vitamin C:

 • Difteri
 • Dysenteri
 • Lepra
 • Malaria
 • Kikhoste
 • Lungebetennelse
 • Reumatisk feber
 • Tuberkulose
 • Tyfoidfeber
 • Senker kolesterol og blodtrykk samtidig!!
 • Renser og forebygger utvikling av forkalkede årer.
 • Reduserer plager ved diabetes.
 • Bedrer overlevelse for kreftsyke-
 • Hjelper kroppen å avgifte giftige kjemikalier
 • Borrelia: ikke nevnt i Levy`s bok, men det finnes spredte historier på nettet. Må forskes på!

Doktor Levy skriver ” Argumentene for å bruke høy dose vitamin C i behandling av infeksjonssykdommer er overveldende når man undersøker bevisene, fremfor å gjøre slik som de som mener de (gode effektene) er tilfeldige enkle påstander eller rett og slett lite troverdig ”

Når man tar store nok doser vitamin C sier doktor Levy videre at det er bevist at en rekke uhelbredelige infeksjoner viser seg å bli redusert, eller endog kurert slik som polio og hjernehinnebetennelse fremkalt av virus. Vitamin C oppnår disse effektene uten å medføre bivirkninger av de typer som er forbundet med langvarig antibiotikaterapi eller som kan komme etter vaksiner hos pasienter med allergier/overfølsomhet for slike produkter.

 

Doktor Levy fortviler over sine amerikanske kolleger, men kanskje vi er bedre?

Hvorfor får du som forbruker ikke vite om dette? Doktor Levy advarer deg mot å lytte til propaganda basert på uvitenskapelige holdninger, og sier at hans mangeårige arbeid med å samle stoff til boken har overbevist ham om at årsakene er å finne i forhold som legers uvitenhet om vitaminenes betydning for helsen, kynisme ved at leger ikke bryr seg, redsel for å skulle ta feil og grådighet (ved å la penger gå foran ekte interesse for medmenneskers helse).

Dette er forholdene i USA. Man kan selvsagt ikke la doktor Levy`s dom gjelde norske leger, men man bare registrerer ved søken på nettet at det er forbausende få leger som anbefaler høydose vitamin C. Jeg husker at overlege i urologi og kirurugi ved Aust Agder Sykehus det året jeg arbeidet der som student, flere ganger anbefalte 10-15 gram vitamin C  ved urinveisinfeksjoner.

Siden er det i strid med den offisielle holdningen fra HOD (Helse og Omsorgs Departementet ) i dagens Norge der de setter pasienter med kroniske infeksjonssykdommer på langtidsterapi med antibiotika og må det ansees vitenskaplig fornuftig å utprøve noe som er naturlig, som din kropp trenger og som er bevist å redusere infeksjoner ved at stoffet (vitamin C) aktiverer immunsystemet til å gjøre jobben,  i det minste som et tilskudd til antibiotikaterapi når slik terapi ikke virker eller det dreier seg om virus der antibiotika normalt sett ansees virkningsløst.

Vitamin C er i følge doktor Levy ugiftig og dreper ikke de nyttige bakteriene vi har i tarm og slimhinner (symbiotiske bakterier), men bare de uønskede inntrengerne fordi immunsystemet når det mates med hva det trenger, selv velger hvilke mikrober som skal utryddes.

Tilpass dosene til ditt eget behov med «kjøkkenkjemi»

I følge Codexlovene som Norske lovmakere har implementert på strengest mulig vis, kan du ikke kjøpe sterkere vare enn 1000 milligram. Dette betyr at dersom du velger å følge rådene i doktor Levy`s bok må du innta 10-15 tabletter pr dag og da vil det koste deg rundt 20 kroner dagen. Problemer med høydose er derfor delvis pris og delsvis tilgjengelighet og selvsagt mulighet for allergiske reaksjoner fordi det du kjøper ikke er et naturprodukt men syntetisk.  Som lege må jeg derfor be deg utøve en betydelig forsiktghet fordi tabletter er langt fra naturens kjemiske laboratorium!  Start derfor med 100 milligram pr dag og øk forsiktig over 3-4 uker dersom du velger å bruke det forebyggende. Når du når en dose som er høy nok kan du avlese dette ved å måle pH i morgenurinen. Begynner denne plutselig å bli surere ved samme type kosthold betyr det at du skiller ut overskytende vitamin C som er en syre! Det er da liten vits i å ta mer, du taper allikevel overskuddet i urinen!

Videre kan det være smart å kjøpe syrenøytralt vitamin C (askorbat) fordi det er vennlig for magen og bland det det med saften fra druer, citrusfrukt eller professor Jac Arthur Masqueliers  spesielle OPC ekstrakt. OPC er et naturstoff som potenserer vitamin C effekten og senker behovet for høye doser. Det finnes i furu-bark, frukt og bær.

Hvor mye trenger man i snitt dersom man er frisk eller er syk?

En interessant avhandling på norsk kan lastes ned helt gratis ved å bruke fotnote nummer 3) som henviser til en avhandling om vitamin C av økonomen Paal Røiri, en av Norges mest skriveferdige ”amatørkjemikere” som virkelig har studert emnene vitamin C og kolesterolmedisiner med en beundringsverdig nøyaktighet selv leger må misunne han. Sjelden eller aldri ser man så gjennomarbeidede avhandlinger, selv fra landets mest profesjonelle helseskribenter. Jeg vil derfor anbefale deg å klikke på linken, laste ned hele dokumentet og lese det du har behov for, bedre råd kan ikke gis fra vår side.

Har du en I-Pad eller et Android nettbrett f.eks. Samsung skal du laste ned Appen som heter Adobe Reader eller i- Reader, den koster ingen ting. Last så ned hele Røiri`s dokument som er i pdf og legg det i Appen, derved kan du uten problem lese det som en ordinær bok! På denne måten skaffer du deg den beste avhandlingen om vitamin C på norsk rett i ditt eget elektriske lesebrett. Det samme skulle la seg gjøre ved å bruke Appen på din smarttelefon eller å bruke Adobe på din PC.

 


Copyright – Bjørn J Øverbye, 2015


Les vår disclaimer

Linker:

[i] SAVE THE GORILLAS by Owen Fonorow and Sally Snyder Jewell: http://internetwks.com/owen/gorilla3.htm

[ii] Why animals age: They produce less vitamin C :  http://knowledgeofhealth.com/why-animals-age-they-produce-less-vitamin-c-same-for-humans/

[iii] Paal Røiri: Store dagsdoser av vitamin C http://sundetgard.org/handel/vitaminc.pdf

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.