Professor David Servan-Schreiber var en fransk forsker og psykiater som fikk hjernekreft og som holdt seg i live i 20 år ved hjelp av endret livsstil og kosthold; da man ikke lenger kunne tilby noe mere konvensjonell behandling. Han samlet sine erfaringer i boka Anti Cancer A New Way Of Living. Her først del av et sammendrag av boka som forandret mange menneskers liv.Rådene er også relevante for å bygge immunforsvar mot infeksjoner og kroniske sykdommer.

Da legen selv fikk kreft: David Servan-Schreiber (1961-2011) var fransk forfatter, neurolog og professor i psykiatri som foreleste både i USA og Frankrike .Han var en av grunnleggerne av Leger Uten Grenser .Han ble verdenskjent gjennom sine to banebrytende bøker: Healing without Freud or Prozak , den norske utgaven Evnen til Helbred og Anti Cancer A New Way of Living. Sistnevnte kom ut i Norge med den noe kryptiske titlen Kreft og Terrenget Ditt. Bøkene ble oversatt til henholdsvis 29 og 35 språk og solgte mer enn en million utgaver hver. Boken om kreft omhandlet Servan-Schreiber´s egen historie, om hvordan han i 1992 fikk” uhelbredelig hjernekreft” og hvordan han holdt seg i live med anti-kreft diett han hadde satt sammen ved å studere forskning på matvarer og kreft.

Immunsystemet bekjemper kreft.

Blant de først erfaringene professor Servan-Schreiber gjorde i studiet av å forbedre sin overlevelse av hjernekreft; var å ta for seg kunnskap om hvorledes immuncellene angriper de avvikende cellene og derved både utrydder kreft i sin spede begynnelse og bidrar til å undertrykke kreft når det først er budt ut. Immunreaksjonen likner den man ser ved en infeksjon; bare at denne gangen er det avvikende kreftceller som er fremmedorgansimen immunsystemet vil bekjempe og ikke et virus eller en bakterie .

Ethvert tiltak som støtter immunsystemet er derfor et tiltak som beskytter og reduserer kreft. Her er en oversikt over det større bildet.

Hemmer immunsystemet Aktiverer et normalt immunsystem
Vestlig kosthold Middelhavsdietten, indisk og asiatisk kosthold
Stress, sinne, depresjon Glede og frihet fra bekymring
Sosial isolasjon Støtte fra familie og venner
Fornekte sitt sanne jeg Akseptere seg selv med sine verdier og fortid
Fysisk inaktiv Regelmessig fysisk aktivitet

Allerede her ser vi at dersom man tar inn over seg denne forskningen blir det vanskelig for mennesker som lever i fattigdom, har dårlige boforhold, lider av kroniske sykdommer osv. å skulle komme på pluss-siden. Dette gjenspeiler seg derfor i det vi kaller sykdommer sosiale gradient; nemlig at de som har gode levekår og bra inntekt har mindre sykdom enn de som lever i det lavere sosialt sjikt. Det er også et viktig poeng som Servan –Schreiber ikke kunne forutse; nemlig at bokens vektlegging av immunforsvar også er relevant for Covid-19! Så alt vi omtaler her; kan brukes for å forebygge og reduserer utbrudd av COVID-19 sykdom.

Kreft er knyttet til betennelser.

Kroniske betennelser utmatter immunsystemet og reduserer derved kroppens evne til å beskytte seg mot kreft. I boken til Servan-Schreiber har han tatt for seg forbindelsen mellom en del vanlige kroniske infeksjoner og forekomst av kreft.

Kreft-type Årsak til betennelse som svekker immunsystemet
Lungekreft Sigarettrøyking, asbest, silikat
Lever kreft Hepatitt B og C
Magekreft Heliobacter pylori (magesårsbakterien)
Tykktarm og endtarmskreft Tarmbetennelse
Eggstokk-kreft Underlivsbetennelser
Livmorhals-kreft Papillomvirus
Karposi sarkom Human herpes virus type 8

For å forebygge kreft er det derfor viktig å utrydde kroniske infeksjoner og unngå giftstoffer i matvare og miljø som fremkaller betennelsesreaksjoner i kroppen. Personer som har lite kroniske betennelser fordi de lever sunnere, har derved mindre kreftfare. For atter en gang å nevne COVID-19; som ikke er omtalt i Servan-Schreiber’s bok selvsagt, fordi den utkom lenge før pandemien; er følgende: Hva vil gjentatte infeksjoner med SARS-2 og utviklingen av en eller  flere anfall med COVID-19 ha å si for immunsystemet og utvikling av kreft ?

Kreft og livsstil i den rike del av verden.

Ser man på forekomst av ulike kreftformer i ulike deler av verden; er det noe som slår en ; nemlig at det er der folk lever på mat  som enten er vegetabilsk eller har lite kjøtt og fisk i maten. En stund mente forskere at befolkningen i disse landene hadde bedre gener og derfor var mer motstandsdyktige mot kreft. Men da folk fra lavkreftområder i Asia kom til USA og begynte å spise vestlig kosthold økte forekomsten av kreft også blant disse. Det var klart at levesett og kost bidro til utviklingen av kreft.

Ser man på på forekomst av brystkreft blant kvinner over 45 år er det hele 4 ganger mere forekomst blant kvinner I SanFransico som i Shanghai. Det som skiller er for det vesentlige kostholdet. I flere artikler på denne bloggen har vi blant annet tatt for oss hvordan bruk av vegetabilsk kost og jodholdige sjøplanter i maten i Asia har en direkte beskyttende effekt mot brystkreft.

Servan-Schribers tar for seg noen viktige forhold i det vestlige kostholdet som man bør være observant på.

  • Økt bruk av sukker og søtestoffer av alle slag.
  • Måten man driver husdyrhold på med bruk av antibiotika og kraftfor i store fjøs fremfor frittgående dyr på gressbeite.
  • Eksponering for et stor antall kjemikalier i vann ,luft og mat som ikke fantes i tidligere tider.
  • Bruk av raffinerte melprodukter
  • Ensidig bruk av planteoljer er pro betennelse

Lavglykemisk kosthold er anti-betennelse og dermed anti-kreft.

Siden det er bevist av økt inntak av sukker bidrar til økt utvikling av kreft og bidrar til at kreftsvulster vokser raskere; er det viktig å få sukkeromsetningen i orden. For å nå dette målet anbefaler Ser5van-Schreiber at man går over til lav-glykemisk kosthold; dvs et kosthold som gir langsom økning i blodsukker, fremfor matvarer som gir brå økning og høye glukoseverdier. Her er noen forslag til hvordan det kan løses.

Høy glykemisk indeks; bør  unngås Lav glykemisk indeks; bør brukes.
Sukker, honning,dekstrose, fruktose Agave, stevia
Raffinerte melprodukter Brun ris, grove kornprodukter
Poteter *) Linser, erter,yam, søt-poteter
Froktsblandinger Havregrøt
Snop, sukkertøy ol Frukt og bær
Leksedrikk, cola Vann , grønn te
Alkohol, øl Maks ett glass vin hver dag

*) Poteter varierer sterkt i glykemisk indeks fra 50-90.Lavest indeks har typen Carisma.Kokte poteter har lavere indeks enn sterkt og bakte.Mengden poteter avgjør også hvor mye stivelse man får i seg som siden blir til glukose.Siden potet er en viktig del av norsk kosthold er det kanskje ikke grunner til å fjerne den fra matfatet når resten av kostholdet er sunt.Glykemisk indeks er derfor ikke hele sannheten.

Dr. Servan- Schreiber liste over matvarer du bør spise.

Rådene baserer seg tilgang på økologisk,usprøytede råvarer.Som vi alle vet er dette vanskelig og dyrt å skaffe tilveie.Buttkjeden Coop har økologiske varer fra Englamark som er et sted å begynne.

Grønn te: 6 kopper dekaffeinisert grønn te hver dag. Det finnes mye og god statistikk som faktisk viser at inntak av grønn te forebygger reduserer risiko for å utvikle en rekke ulike krefttyper.

Planteolje : Dr. Servan-Schreiber anbefaler kaldpresset, ekstra virgin olivenolje. Forskning utført i USA har vist at olivenolje inneholder et stoff oleocantal som får kreftceller til å dø .En like bra olje med sterk antibetennelse og antikreftvirkning er Svartfrø-olje. Svartfrø-olje har en karakteristisk smak og kan brukes enten til salater eller inntas direkte 2 teskjeer pr dag.

Gurkemeie: inneholder et aktiv stoff curcumin som har en sterk betennelsesdempende effekt og som har vist seg å hemme vekst av kreftceller. I perioden 1924-2018 ble det publisert 12.595 avhandlinger om helseeffekter av gurkemeie.34% av disse avhandlingene omhandlet gurkemeies evne til å hemme kreft. For å øke opptaket av gurkemeie fra tarmen bør man blande den ut i supper eller inntas utrørt i olivenolje med litt sort pepper.

Ingefær: inneholder flere stoffer med evne til å hemme vekst av kreftceller. Ingefærrot kan skives opp og brukes til å lage te eller det kan has i salater .Det kan også brukes i wok.

Grønne grønnsaker: Flere grønnsaker har vist seg å ha antibetennelseseffekter og inneholder plantestoffer som reduserer mengden av giftstoffer i tarm og blod. Mange har også antibiotiske virkninger og dreper bakterier og sopparter som kan være et problem for kreftsyke som får cellegift og stråleterapi. Her er eksempel på noen slike grønnsaker: rosenkål, kinakål, hodekål, blomkål. Bør bare dampkokes for ikke å miste sitt innhold av antioksidanter og vitaminer.

Andre grønnsaker og frukter: Gulerøtter, tomater,søtpoteter, yamsrot, squash. Alle typer frukter.

Soyaprodukter: man kan spise kokte soyabønner. Men erfaringene fra japansk kosthold har vist at gjæret, vellagret soyapasta som tofu og miso har en bedre helseeffekt. Vi henviser her til vår artikkel om Dr. Akizuki og hans erfaring med Misosuppe som behandling av stråleskadde etter Atombombe-eksplosjonen over Nagasaki.

Sopp: Ulike sopparter har vist seg å ha immunaktiverende virkning slik som japansk shiitake og maitake .Man kan også bruke portobellosopp, cremini-sopp og østers-sopp. Dr. Servan-Schreiber anbefaler spesielt slike sopptyper når man får kjemoterapi. Det finnes pr dato ikke mindre enn 2000 avhandlinger som studier av virkningen av sopparter på kreft!!

Havtang : Vi henviser her lesere til artikkelen om dr. Akizuki og hans erfaringer med Miso-suppe som inneholder av mange ting havtang. Vår artikkelserie om Jod har også nyttig informasjon havtang og japansk kosthold.

Bær : Fargede bær som tyttebær, blåbær, solbær mm er rike på antocyanider som har en immunstimulerende ,antibetennelseseffekt og sterk antikrefteffekt.

Krydderurter: Rosmarin, timian, basilikum, minte, persille og selleri.

Kylling : Sparsom med frittgående kylling

Melkeprodukter fra melk fra sunne, frittgående kyr som beiter på gress på fribeite. Melka fra disse har et balansert forhold mellom Omega6 og Omega 3 oljer og er fri for forurensinger.Dette betyr at økologisk melk fra mindre meierier der man har kyr på sommerbeite er et bra alternativ .

Egg fra frittgående  (ekte) høner

Vill fet fisk.Ikke oppdrettsfisk.

Grove kornprodukter og brun ris.

Kost og kostnader: Hvor mye koster et fullverdig kosthold som Servan-Schreiber beskriver.Velger man å gå vegansk og bare spise økologisk, må en med dagens matvarepriser regne et sted rundt 5000-7000 kroner.Rådene professoren gir er vitenskapelig dokumenterte og bra for helsen; men det koster dyrt og rammer skjevt.Å følge rådene blir derfor i en viss grad et gode for de med bedre råd.Hvis det å få kreft er urettferdig; er kostnadene ved å bli frisk like så.Det ville gagne den norske velferdsstat å gi subsidiere  sunn mat og  å kutte moms på alle sunne matvarer.

NB! Servan-Schriber advarer mot å erstatte kreftbehandling med alternative metoder.Han anbefaler at rådene han gir brukes sammen med konvensjonell kreftbehandling.Dersom du ikke har kreft vil rådene minske sjansene for å utvikle kreft;men ikke garantere at du aldri får kreft.Har du allerede kreft, kan rådene bedre sjansene for helbredelse sammen med de behandlingsmetoder legene anbefaler. Rådene kan imidlertid aldri erstatte kreftbehandling.

Kilde: Servan-Schreiber David: Anti Cancer a new way of living,Penguin Books,England 2007

Mer om kosthold, livssstil og kreft følger i en senere artikkel

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

 

 

 

 

 

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.