Dr. Tatsuichiro Akizuki (1916-2005) ble kjent i Japan for sitt arbeid med stråleskade etter atombombe-eksplosjonen i Nagasaki i 1945 og deretter for sitt arbeid med kronisk syke..Dette er historien han selv fortalte om sine erfaringer med mat som basis for all medisinsk behandling. Noe vi burde lære av ?

Født syk og svak: Tatsuichiro Akizuki ble født i Manzai-machi i Nagasaki i 1916. Fra ung alder var han svak og sykelig og fikk tidlig tuberkulose. Hans to søstre ble også rammet av samme sykdom og døde noen år senere. Fordi man på denne tiden ikke kjente til antibiotika, fortsatte sykdommen å forfølge ham opp gjennom oppveksten. Etter endt gymnas begynte han å studere medisin, i følge ham selv for å finne en kur mot sin egen sykdom.

Han innså at den medisinsk kunnskap som ble undervist den gange, før krigen, ikke bød på de løsninger han selv søkte. Han skriver” Jeg innså at dette ikke er sann medisinsk behandling. Sann medisinsk behandling var i følge ham selv noe som kunne tilbakeføre den syke til god, sunn helse og varig motstandskraft mot fremtidig sykdom.

Kreft og vaksiner: Akizuki skriver  at mens vaksiner er ment å virke mot infeksjoner, er like viktig  å styrke kroppen til å motstå infeksjoner. Han skriver videre at ; mens moderne kreftterapi består av kirurgi, stråling og kjemoterapi; bør legene  søke etter det som stryker kroppen slik at man forebygger kreft . Han fornektet ikke moderne terapier, men mente at å forebygge er viktigere enn å kurere, når dette er mulig.

Kosthold som helbreder: I sin søken etter en medisinsk terapi som kunne bygge helse og derved styrke kroppen til å motstå bakterier og kreft, innså Akizuki i løpet av studietiden at løsningen lå i kostholdet. Han skriver” Helsetilstanden vi har er noe vi er født med, men som samtidig skapes hver dag gjennom det vi spiser”. Hans interesse for medisin ble derfor med tiden det samme som grundig studier av kosthold. Han var på denne tiden fortsatt syk av tuberkulose, men via studier av kosthold fant han etterhvert ut til noe som virket, som igjen førte ham til fullverdige, god helse.

Kosthold og miljø: Akizuki skriver at kosthold avhenger av hvor vi er født. Mennesket tilpasser seg det lokale utvalg av næringskilder frembragt i lokalt jordsmonn. Kosthold blir derfor over generasjoner til det som former ulike etniske grupper. Vi blir med andre ord det vi spiser. Akizuki mente derfor ved studier av ulike folkegruppers kosthold at man ikke uten videre kan overføre matvanen til en befolkningsgruppe til en annen. I sin søken etter løsning begynte derfor Akizuki å lete etter det som var det essensielle kostholdet som hadde formet den japanske nasjon i generasjoner og skapt sunne, sterke kropper.

Den japanske urbefolkningens diett:I sin søken etter svar ble han inspirert av George Oshawa studier av tradisjonelt japansk vegetarkost, kalt «makrobiotisk mat». Inspirert av Oshawas forskning  kom han etterhvert til en enkel konklusjon :. Grunnstammen i sunt japansk kosthold er bygg, brun ris og Misosuppe med stekt tofu. Ved å gå over til dette kostholdet og  å slutte å spise sukker, kjøtt, fisk og vestlig type mat og gå tilbake til den japanske urbefolkningens mat opplevde Akizuki å blir helbredet av sin tuberkulose for godt.

Atombomben : Den 26 august 1945 droppet et  amerikansk bombefly en atombombe over Nagasaki. Denne dagen var Akizuki ikke i byen, så han overlevde bombe-eksplosjonen.Sykehuset der han arbeidet ble jevnet med jorden. I arbeidet med stråleskade som hadde overlevd bomben  gjorde han en viktig iakttagelse : 90% av de som overlevde stråleskader hadde spist Misosuppei  årevis før krigen.

Han skriver videre at  han selv og ansatte på sykehuset alle led av stråleskader med diare og blødende tannkjøtt.De var så syke, skriver han, at de trodde neste dag ville bli deres siste på jord. Men fordi de hadde spist Misosuppe regelmessig i årene før krigen ,bidro dette til at de tåle strålingen som eksisterte i Nagasaki bedre enn de som ikke hadde spist slikt kosthold. Ut fra disse erfaringene ble han styrket i troen på Misosuppe som et styrkende kosthold., som ble gitt ikke bare til staben, men nå til alle pasienter !

Stråleskadde pasienter: De fleste stråleskade Dr. Akizuki behandlet hadde vært 2km eller lenger fra bombenedslaget. Noen var imidlertid bare 1.4 km fra bombenedslaget og inhalerte mye radioaktivt støv og ble utsatt for mye stråling fra bakken. Alle disse ble behandlet med Misosuppe og da professor Furo intervjuet noen av de som fortsatt var i live da han besøkte Japan etter krigen. Disse overlevende tilskrev de sin mirakuløse overlevelse til kostholdet ved sykehuset der Akizuki arbeidet. De fleste hadde  hadde spist Misosuppe og tradisjonell japansk mat før krigen.Det er ikke klart om alle hadde det.

Professor Watanabe´s forsøk : I 2005 utførte professor Watanabe forsøk på mus som ble foret med Miso, fordi han trodde at det var miso (gjæret soya) som var selve «hemmeligheten» til overlevelse.Mus som ble foret med Miso som hadde gjæret mer enn 180 dager hadde mindre kreft i lever og tarm når de ble utsatt for stråling. I 2013 publiserte Watanabe en lenger avhandling om Miso der han også skriver at inntak av havsalt er viktig for overlevelse av stråleskade og for god helse og et langt liv! Han skriver at japanere som spiser tradisjonell mat med  mye havsalt («crude salt») har den lengste levealder i verden!

Akizuki´s observasjoner ble derfor bekreftet: men det er viktig å få med seg at Akizuki´s diett var mer enn grovt havsalt og Miso; det var en «komplett pakke» bestående av en suppe laget med grove kornprodukter, brun ris,grønnsaker, havsalt, Miso, sterkt Tofu og hav-tang. Samtidig som pasienten drakk mye rent vann og avsto fra sukker,raffinerte matvarer, kaffe og alkohol! Pasienter  som spiste sukker opplevde at de ble  verre av strålesyke!! Dette er viktige erfaringer som også norske leger og pasienter bør lytte til.

Kostholdserfaringer etter krigen: Akizuki ble overbevist ved erfaring at det tradisjonelle japanske kosthold med varm Misosuppe hver morgen og middag og kveld, sammen med egg og melk, var en positiv forebyggende terapi alle kunne bruke og dra nytte av. Han fornektet ikke moderne medisin, men poengterte nytten av kosthold som basis for all medisinsk behandling. I sine studier kom han frem til følgende resultater:

  • Soyabønner er en god kilde til proteiner .De inneholder også noe plantefett. For å kunne nyttegjøre oss av proteiner og fett fra bønnene må  de gjæres . Gjærede soyabønner finnes i ulike varianter: miso, tofu og natto
  • Misosuppe tilsatt tofu( Gjæret soya) inneholder 10 gram protein pr dag, som er hva tradisjonelt japansk kosthold er bygget på. (I følge professor Watanabe´s erfaringer bør Miso ha gjæret minst 180 dager !)
  • Animalsk protein fra kjøtt og fisk skaper for mye syre i kroppen. Syre svekker blodsirkulasjon, immunsystem og nyrer og lager basis for sykdommer. Tradisjonelt japansk kosthold er basisk og forebygger sykdom.
  • Fordi tradisjonelt japansk kosthold er fettfattig fikk man i Japan i eldre tider mye tuberkulose. Dette må overvinnes ved at man i tillegg til Misosuppe bruker helmelk og smør slik at man får i seg mere fettstoffer og fettløslige vitaminer som finnes i melkeprodukter.
  • Melk og smør tilfører kroppen ca. 300 milligram mineraler pr dag. Havtang som tilfører 120-150 milligram mineraler pr dag. Dette er nok til å dekke behovet for en vanlig japaner. 3 glass helmelk pr. dag vil også tilføre nok vitamin B kompleks, herunder vitamin B12

Oppskrift på Misosuppe kan man nedlaste fra flere nettsteder .Den suppen Akizuki kom frem til som den beste var uten kjøtt, fisk og fugl, men med egg.

Dr. Akizuki´s eldre år: Akizuki arbeidet som lege frem til 1995. .Han ble  da rammet  av  «azumo syken»  som følge av tuberkulosen og stråleskadene han pådro seg som ung. Han var så sengeliggende frem til sin død i 2005.Han ble en legende i levende live og huskes fortsatt i Japan for sitt arbeid for å anbefale mat som «positiv behandling»

@ Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.