Svartfrø- olje er  bevist å ha en gunstig innvirkning på alt fra høyt kolesterol, astma, eksem, fruktbarhet til diabetes, depresjon, fedme og COVID-19.Mange av disse effektene tilskrives et kjemisk stoff Thymoquinone som bare finnes i Svartfrø og ikke i noen annen plante i naturen. Her er en kort gjennomgang av noen av Svartfrø-oljens helsefremmende virkninger.

Svartfrø er en medisinplante som vokser i hele sørlige Asia, Nord-Afrika, Tyrkia og som med tiden har blitt importert til Europa og Norden som en nytte og prydplante. Frøene fra planten er sorte derav navnet. I tradisjonell legekunst har svartfrø blitt brukt mot pustevansker, hodepine, styrke fordøyelsen, bedre avføring, motvirke innvollsorm og for å få i gang menstruasjonen. Frøene brukes også som krydder i asiatisk matlaging. Går du på en indisk restaurant er de sorte frøene i neembrød frøene fra svartfrø planten.

Et gammelt arabisk ordtak som tilskrives profeten Muhammed sier om planten at :” Svartfrø virker mot alt unntatt døden”.

Svartfrø-olje ´s medisinske virkninger tilskrives en rekke kjemiske stoffer som finnes i frøene. Frø består av 26.7% proteiner, 28,5% fettstoffer, 24,9% karbohydrater, diverse vitaminer og mineraler. Når frøene presses blir fettstoffene utskilt som olje. 50% av oljen består av fettstoffet thymoquinone(TQ); et stoff som bare finnes i svartfrø og eller ikke i noen annen plante.

Svartfrø et naturlig antibiotikum: Det i dag en vanlig medisinsk oppfatning at magesår kan komme av bakterien Heliobacter pylori; en forurensning som kommer fra dårlig kjøtt. Svartfrø olje har ved forsøk vist seg å drepe denne bakterien. Den har også vist seg å drepe et titalls bakterier herunder gule stafylokokker, kjent for å gi opphav til en rekke uønskede infeksjoner på sykehus. Oljen dreper også en rekke sopparter.(Khan et al)

Svartfrø-olje hemmer kreftvekst i laboratorieforsøk: I laboratorieforsøk med cellekulturer og forøk med forsøksdyr har Thymoquinone (TQ) som finnes i oljen vist seg å hindre veksten av en rekke krefttyper slik som: brystkreft, blodkreft , tykktarmskreft , leverkreft, lungekreft ,hudkreft, nyrekreft, prostata kreft, bukspyttkjertel kreft og livmorhalskreft. Forklaringen på den positive antikreft effekten tilskrives at TQ har evnen til å beskytte normale celler mot å forvandles til kreftceller, fremkalle celledød hos kreftceller, beskytter mot stråleskader og aktivere immunsystemet til krig mot kreftceller. (Khan et al ) Det er imidlertid ikke publisert resultater på kreftsyke der Svartfrø-olje eller TQ er brukt som en del av behandling. Det må derfor bli opp til den enkelte å ta dette som et tilskudd til konvensjonell kreftbehandling.

Svartfrø-olje for vektreduksjon og diabetes 2: Svartfrø har ved forsøk på overvektige vist seg å bidra til raskere vektreduksjon enn pasienter som bare gikk på diett og ikke inntok svartfrø. Siden økt vekt ofte er forbundet med diabetes 2 viste det seg at personer med denne lidelsen fikk bedring når de brukte svartfrø i tillegg til kosthold.

I en dobbelt blind randomisert undersøkelse førte inntak av 3 gram olje pr dag i 12 uker til en rekke positive virkninger for diabetes 2 pasienter. Insulinproduksjonen ble bedre, insulinresistens gikk ned ,deltagerne fikk vektreduksjon, den skjedde en reduksjon i triglyserid fett og  det ”dårlige ”kolesterolet LDL. (Heshmati et al )  6 liknende undersøkelser viste liknende positive resultater.(Tavakkoli et al)

Svartfrø-olje normaliserer kolesterol: Bruk av kolesterolsenkende medisin er ”big business” etter at det på 1960 tallet ble oppdaget at personer med høyere verdier av kolesterol hadde hyppigere forekomst av HKS(Hjerte-Kar- sykdommer).Det hjalp lite at  helsedirektør Torbjørn Mork en gang på 1970 tallet lanserte en huskeregel for HKS, ”skabfis” : stress, kolesterol, arv, blodtrykk,  fedme, inaktivitet og sukker. I flere forsøk med svartfrø enten som olje eller i from av knust pulver av frøene hadde svartfrø en positiv virkning på flere ”skabfis” elementer: det virket vektreduserende, reduserte Triglycerider og LDL-kolesterol, det virket også svakt blodtrykkssenkende og regulerte blodsukker ( Tavakkoli et al )

Flere positive virkninger av svartfrø-olje på helsen: Listen over beviste effekter av Svartfrø-olje er lang. Faktisk er det vanskelig å finne en plante i naturen med tilsvarende positive virkninger på helsen.

Her er en liste hentet fra en iransk oversiktsartikkel fra 2017 som vi har sitert fra ovenfor  som bygger på gjennomgang av ikke mindre enn 111 vitenskapelige undersøkelser av Svartfrø  plantens helbredende virkning(Tavakkoli et al) I tillegg er det hentet informasjon fra  en omfattende artikkel som er et samarbeid mellom forskere fra Korea og Bangladesh og som bygger på 341 artikler om Svart-frø ( Hannan et al ):

 • Lindrer astma av ulik årsak.
 • Beskytter leveren mot skade påført av cellegift og lindrer leverbetennelse.
 • Reduserer symptomer på grunn av reumatoid arteritt.
 • Er bevist å motvirke HIV- viruset.
 • Bedrer sykdommer i nervesystemet slik som Alzheimers sykdom, Parkinson sykdom, epilepsi
 • Reduserer depresjon
 • Reduserer symptomer forbundet med opiat nedtrapping.
 • Reduserer symptomer ved cøliaki
 • Lindrer eksem, vitiligo og hudsykdommen Dermatitis Herpetiformis
 • Bedrer fruktbarheten hos mannen ved å øke mengden og kvaliteten på spermier og sæd..

Svartfrø-olje hjelper mot COVID-19: 419 pasienter med COVID-19 ble delt i to grupper. Begge grupper fikk standard sykehusterapi, mens en gruppe fikk 40 milligram Svartfrø-olje pr kilo legemsvekt i tillegg. De som fikk svartfrø hadde mindre alvorlig versjon av COVID-19 og ingen av pasientene som brukte oljen døde av COVID-19; mot 5.4% dødsfall i gruppen som ikke fikk Svartfrø-olje ( Al-Haidari )

I en annen undersøkelse foretatt i Pakistan av 313 pasienter fikk halvparten placebo og den andre halvparten fikk honning pluss Svartfrø-olje. De som fikk Honning og Svartfrø-olje hadde mindre alvorlig forløp, ble fortere friske og lavere dødelig utkomme av sykdommen (4% mot 18.87% blant de som fikk placebo)(Ashraf et al )

Hvor kan man kjøpe Svart-olje?: Etterspørselen etter denne oljen er stor i Asia, USA og Sør-Europa. Det ble produsert for hele 175 millioner kroner i 2020. Når etterspørsel er stor og produksjonen ikke dekker alle behov er fristelsen tilstede til å fortynne Svartfrø-oljen med andre typer olje. I følge nettstedet www.mothernatureorganics.com som selger organisk, kaldpresset Svartfrø-olje er det 7 ting en kunde bør se etter ved kjøp av oljer:

 1. Oljen bør være sertifisert organisk.
 2. Bør ha et kjent opphavsland
 3. Bør være kvalitetstestet av uavhengig laboratorium.
 4. Høyt innhold av virkestoffet Thymoquinone gir oljen en dyp gylden farge
 5. Oljen må være kaldpresset
 6. Oljen bør være i flasker av farget glass for å hindre at oljen skades av sollys.
 7. Forhandleren bør gi en garanti på at de forhandler kvalitetsolje.

God kvalitet er viktig for å få ønsket effekt. Det er videre viktig å huske at selv om Svartfrø-olje har vist seg å ha gunstig effekt ved mange lidelser; betyr det ikke at inntak av oljen gir noen garanti for helsegevinst. Men fordi det er ufarlig å innta 2-3 teskjeer med olje pr dag løper man ingen risiko ved å prøve. I likhet med de fleste planteprodukter må man bruke oljen i  flere måneder før man ser resultater.Det er viktig at man ikke erstatter skolemedisiner med oljen.Men det er mulig at dersom man reagerer positivt på oljen at man trenger mindre legemidler; en avgjørelse som må tas sammen med fastlege.

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.