Matvarer som kan gi deg hodepine eller migrene.: 15% av alle kvinner og 7% av alle menn i Norge har migrene. Det er bevist ved en rekke vitenskapelige undersøkelser at mange med migrene har matvareallergier og at de blir bra dersom de legger om kostholdet. Her er matvaretyper du bør sjekke om du ikke tåler.

1.Tyramin- holdige matvarer.Tyramin er et stoff som dannes ved omvandling fra aminosyren Tyrosin. Stoffet er kjent for å kunne fører til sammentrekning av blodårer som er en viktig mekanisme i migrene-anfall. En del Tyraminholdige matvarer er erfaringsmessig bevist å fremkall migrene. Dette er:

Modnet oster (visse typer)  Visse typer Rødvin Sardiner Rømme Kylling

2.Phenyletylamin holdige matvarer. Dette stoffet er et annet amin som fører til sammentrekning av blodårer og kan fremkalle migrene.

Sjokolade, Oster

3.Nitrater (E-250) Brukes som farestilsetning til kjøttvarer. Les på varedeklarasjonen.

Visse typer pølser slik som salami mfl. Skinke

4.Lactose(melkesukker) Personer som har lactoseallergi kan ofte oppleve at de får migrene nå de får i seg lactose.

Alle typer melk og melkeprodukter

Koffein. Koffein øker forekomst av mange typer hodepine og migrene. I en vitenskapelig undersøkelse viste det seg at om man drakk 4-5 kopper kaffe pr dag økte risiko for hodepine med 30% for menn og 20% for kvinner. Kaffedrikkere som inntar kaffe hver dag kan oppleve hodepine dersom de ikke får sin daglige dose. Denne type hodepine oppleves som bankende og pulserende og begynner 18 timer etter siste kaffekopp og øker så gradvis for å nå maksimum etter 3-6 timer. Denne type hodepine forverres av fysisk trening . Kaffein finnes i:

Kaffe og Te

6. Histamin.Histamin er et allergifremkallende stoff. Det finnes i Øl , Ost, Pølse, Fisk, Vin

7. Dopamin Dopamin er en neurotransmittor som utløser visse typer migrene. finnes  blant annet i Favabønner, Kjøtt,  Fisk og Kylling

8. Aspartam (NutraSweet) Brukes som søtemiddel i visse typer sukkerfrie brus og godterier. Er ved doble blindforsøk vist å kunne utløse migrene hos sensitive personer.

Hvordan finne ut av hva du ikke tåler ? Før dagbok og registrer hva du spiser og se etter om du får migrene om en eller flere av disse matvarene er i kostholdet. Dersom du har mistanke om hva som har utløst et anfall, prøv å eliminere dette fra maten. En måte å gå frem på er å å sette seg på vegansk kosthold fritt for egg, melk kjøtt, fisk og fjærkre og slutte med vin, kaffe og sukkerfrie leskedrikker og sjokolade av enhver slag. Du har da fjernet de vanligste årsakene til migrene. Gjør dette deg bedre kan du velge en av to. Enten å forbli veganer eller å introdusere ett og ett næringsmiddel /nytelsesmiddel fra listen og se om det utløse et anfall med hodepine/migrene. Noter så hva du tåler og hva du ikke tåler. Normalt vi en kostomlegging først gi resultater etter noen uker. Er du i tvil konferer med lege og ernæringsfysiolog.

Kilde:  M.WerbachTextbook of Nutritional Medicine, Third Line Press Inc. Tarzana, California, 1999

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.