Dagens handlelister består av tre ulike kostholdsvalg som bygger undersøkelse kostholdet  til mer enn 240.000 personer i 80 land. I tillegg har vi tatt med vitenskaplige studier fra andre undersøkelser som viser hvordan et slikt kosthold vil påvirke risiko for hjerteinfarkt, kreft, hjerneslag og klimautslipp.Det er også tatt med hvilken planteoljer som er best.Kostholdet er svært variert og kan passe for norske husholdninger og ganer.

Diett 1 : Basis PURE_- dietten gevinster: vektreduksjon, lav risiko for  hjerte-kar sykdommer, kreft, slag og er klimavennlig.

Matvare Dagsdose
Frukt 3-4  frukter pr dag (banan,eple,pære ol )
Grønnsaker 2 kopper pr dag.
Belgfrukter 2 kopper i uka
Nøtter 1 handfull pr dag
Fisk 100 gram 2-3 ganger pr uke
Melk 1 glass helmelk , 1 yoghurt eller 30 gram ost

Denne dietten inneholder ikke poteter. Man kan bruke planteoljer til matlaging og i stedet for smør. Vitenskapelig forskning har vist at den maksimalt beste oljen er :ekstra virgin olivenolje, ekstra virgin kokosnøttolje  og  svartfrøolje.Av de tre oljene er svartfrø olje den mest allsidige mht innhold av ulike sunne oljeprodukter. Kokosolje produseres i 70 land pr dato.

Diett 2: PURE-dietten med kjøtt og fisk Vektreduksjon, lav risiko for  hjerte karsykdommer  og  hjerneslag ,men  er mindre klimavennlig.Den består av basis-dietten; men tillater uprosessert kjøtt i tillegg til fisk.

Matvare Hvor ofte og hvor mye
Kjøtt 100 gram rødt eller hvitt kjøtt pr dag Et kjøttmåltid kan erstatte et fiskemåltid.

 

Diett 3: Den komplette PURE-dietten: Vektreduksjon, lav risiko for  hjerte-kar sykdommer og hjerneslag, men er mindre  klimavennlig. Den består av diett 2 med følgende tillegg.

Matvare Hvor ofte hvor mye Kommentar
Kornprodukter 3 skiver brød pr dag
Ris 3/4 kopp kokt ris pr dag Velg upolert ris
Potet 1 liten mandelpotet /dag
Egg 2 pr uke

Vitenskaplige beviser.

Dersom du velger matvarer etter hvordan du tenker på klima.

 

Denne tabellen viser hvordan det å frambringe ulike proteinkilder påvirker klima. Diett 1 har derfor maksimalt lavt CO2 avtrykk

Dersom du tar hensyn til hjerteinfarkt.

Dersom du spiser bare fisk  har du ingen gevinst i forhold til også å spise kjøtt hva angår hjerteinfarkt risiko viser den engelske undersøkelsen kalt EPIC. Diett 1og ,Diett 2   er her likeverdige.

Dersom du tar hensyn til hjerneslag

Dersom du vil redusere risiko for hjerneslag (blødning eller blodpropp) er det en fordel med Diettvalg 2 dvs både fisk og kjøtt

Dersom du vil ta hensyn til kreft.

Blå søyle: kreft av alle slag Rød søyle : Kreft i tarm/endetarm 

Dersom du velger Diett 1: bare fisk ,ikke kjøtt vil du senke din risiko for å utvikle kreft av alle slag og i tarm/endetarm .

Hvis du tar hensyn til hvor lenge du vil leve.

Dersom du holder deg til Diett 1 har du 20% økt sjanse for å leve lenger enn ved all annet kosthold.

Konklusjon : Diett 1 er den som kommer best ut på alle punkter med hensyn  til allmenn dødelighet, kreft, hjerteinfarkt ,slag og klima-utslipp. Dietten har imidlertid et problem; forurensing i fisk, spesielt oppdrettsfisk.

Dersom du har en sykdomstilstand som krever restriksjoner i hva du bør/må spise; ta med denne listen til din lege og drøft hva som er best for deg.

Andrew Mente et al :Diet, cardiovascular disease, and mortality in 80 countries, European Heart Journal, vol 44, issue 28, 21 July ,2023
 Davey et al :EPIC–Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK , Public Health Nutrition: 6(3), 259–268
Paul Appleby et al : Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom, American Journal of Clinical Nutrition, 2016, januar, 103(1) , 218-230
@ COPYRIGHT ØVERBYE 2023

KLIKK HER OG LES VÅR DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.