Noni frukten  er  vitenskapelig bevist å ha helsefremmende effekt på så ulike helseproblemer som leddsmerter, forhøyet kolesterol, celle aldring ,betennelser og coronavirus-infeksjon . Juice fra frukten øker også immunforsvaret og øker utholdenhet hos personer som trener Her er noen vitenskapelige bevis som kan være til nytte i jakten på bedre helse.

Hva er Noni? Noni er navnet innfødte på Fransk Polynesia bruker om frukten fra treet Morinda citrifolia. Treet vokser på alle øyer i Stillehavet, Filipinenene ,Australia, Karibiske øyer og India; men frukt fra Fransk Polynesia er vist å ha best kvalitet. Planten har vært brukt som mat og som medisin. Moderne forskning har kartlagt ikke mindre enn 150 kjemiske stoffer, mineraler og vitaminer hvorav mange med potensiell helse-effekt.

En god antioksidant: Frie radikaler er navnet på kjemiske giftstoffer som stjeler elektroner fra kroppens celler og blod. Dette skader cellenes kjemiske balanse og kan fremkalle endringer på cellenes arvestoff. Frie radikaler reduserer kroppens evne til å forsvare seg mot sykdom og til selvhelbredelse. Tilstanden kalles oksidativt stress og opptrer ved alle typer sykdommer. Reduksjon i frie radikaler og derved mindre oksidativt stress er en viktig side ved enhver helbredelsesprosess.

En god modell for oksidativt stress er tobakksrøyking. I forsøk med 285  røykere som varte i 1 måned ;ble deltagerne delt i to grupper: En gruppe fikk tilskudd av Noni juice og en annen gruppe fikk placebo (narrejuice).Som mål for mengden frie radikaler brukte legene mengden av SAR (Superoksid-Anion-Radikaler ) og LOOH (Lipid-Hydroperoksid). Personer som fikk tilskudd av  118 milliliter TNJ per dag fikk reduksjon på 30,8% SAR og 27,3% i LOOH. De som bare fikk placebo hadde ingen reduksjon.

I en annen studie med 245 storrøykere ble forsøkspersonene delt i to grupper (randomisert) og gitt enten TNJ eller en narrejuice med samme smak og farge. Legene visste ikke hvem som fikk hva; såkalt dobbelt blind forsøk .Da forsøket var over viste det seg at de som hadde fått Noni Juice hadde  markant mindre fri radikal skader på DNA i cellene.

En vet i dag at mange kroniske sykdommer enten fremkalles av frie radikaler eller ledsages av økning av frie radikaler. Daglig inntak av Noni-juice burde derfor sammen med et sunt levesett og  giftfrie matvarer være et godt tilskudd til å forebygge sykdommer; eventuelt redusere noen av plagene ved visse kroniske sykdommer.

Noni Juice reduserer kolesterol: I et forsøk med 132 frivillige personer som også denne gangen var storrøkere ble blodfettverdiene målt. Etter 30 dager med inntak av Noni Juice  ble følgende resultater oppnådd. Det ble observert nedgang i total kolesterol, LDL-kolesterol (”det dårlige kolesterolet”) og  triglyserid. Jo høyere utgangsverdien hos deltagerne var; jo større var nedgangen i blodverdiene. Personer med totalkolesterol over 7,7 enheter gikk ned hele 36,4%, hvilket blir 5.0 enheter, som er innenfor det normale. Personer med normalt kolesterol 5.5 enheter gikk ned med 12.1% til 4.3. Forsøk gjort ellers friske personer som ikke røykte viste ingen forskjell. Konklusjonen var at personer som har høyt kolesterol på grunn av frie radikaler har nytte av Noni Juice.

Minsker leddsmerter: Det gamle navnet for nonijuice i Karibien er” smertedemperen”  for dens evne til å dempe ulike typer smerter. En undersøkelse som omfattet 90 personer med nakkersmerter på grunn av slitasje i ryggvirvlene; ble deltagerne inndelt i tre grupper; fysioterapi, Noni Juice og fysioterapi pluss Noni Juice. Best resultater var det ved trening og Noni Juice, deretter fulgte de som bare drakk Noni Juice og dårligst resultater hadde de som bare fikk fysioterapi. 60% av deltagerne som fikk Noni Juice og fysioterapi ble helt smertefri.

I en annen undersøkelse deltok 82 personer med slitasjegikt. Også her gav Noni Juice  bedring av smerter  både i intensitet og hyppighet i forhold til deltagere som fikk placebo (narrejuice).

Bedre fysisk yteevne: Noni Juice ble prøvd ut på personer av begge kjønn som drev med løping. Man brukte som mål for effekten av Noni Juice  tiden det tok før deltagerne merket at det ”møtte veggen” ( ”Time To Fatigue”).Daglig inntak av Noni Juice økte tiden før man ble utmattet med 21%.Dette kan overføres til andre områder av dagliglivet selv om man ikke driver idrett.

Andre erfaringer med Noni Juice og trening viser at daglig inntak av 1 desiliter Noni Juice økte surstoffopptaket i blodet og reduserte muskelskader under trening.

Bedrer immunforsvaret: 12 frivillige, ellers friske personer deltok i et forsøk der de hver dag inntok 3 desiliter Noni Juice. I løpet av 8 uker økte immuncellenes evne til å lage immunstoffer (Interleukin) og aktiviteten i immuncellene (NK-celler) med hele 30%. En teori for hvorfor dette skjedde var at Noni Juice har evnen til å redusere frie radikaler i blodet.

Kan hindre coronaviruset å formere seg: I en oversiktsartikkel av Brett West og Ding skrevet for helsekostfirma New Age Inc henvises det til forskning som viser at Noni Juice reduserer viruset til å binde seg til ACE-2 reseptorene på kroppens celler med en faktor på 69 %. Denne tilskrives ulike kjemiske stoffer i Noni som dels binder seg til ACE-2 slik at coronaviruset ikke får festet seg og dels at det har evnen til å hindre enzymet furin å hjelpe viruset å feste seg.

Kan reversere aldring: I en undersøkelse i Japan som omfattet 3913 personer; drakk 1123 ikke nonijuice, mens 2790 av de spurte enten drakk Noni Juice eller True Age MAX , et produkt som inneholdt en blanding av Nonipurre, olivenbladpurre og kirsebærjuice. Etter bare 8 uker hadde cellealdringen hos nonibrukere blitt forynget med 2,07 år! Forklaringen ble tilskrevet det høye innhold av antioksidanter , spesielt en gruppe stoffer som kalles iridoier.

Ikke all Nonijuice som selges er like bra: I en sammenlikning mellom ulike Noni-produkter fra flere land; viste det seg at juice laget av Noni frukt purre Fransk Polynesia hadde høyest innhold av virkestoffer og vitaminer. Noen produkter inneholdt lite virkestoffer andre produkter på markedet viste seg å ikke inneholde Noni juice i det hele tatt !! Når man leter etter produkter må man derfor huske at frukten bør komme fra Fransk Polynesia, bør være laget av purre og må ha høyt innhold av Noni purre´.

Noni juice er ikke et legemiddel og helbreder ikke sykdom; men er godkjent i USA som et kosttilskudd for bedre allmennhelse

Kilde til denne artikkelen er: Brett  J West og medarbeidere: The Potential Health Benefits of Noni Juice: A Review of Human Intervention Studies, Foods,2018,April 7(4)58

 Brett West og Shixing Deng :Morinda citrifolia (noni) fruit juice inhibits SARS-CoV-2 spike protein binding of angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) 

IMAGE BY FREEEPIK

@COPYRIGHT ØVERBYE 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.