Hv

Havmusolje (Ratfish Oil) er en fiskeolje fra leveren på fisken med høyt innhold av Omega-3 og sjeldne oljer som squalene og alkylglycerol(AKG). Oljen fra leveren har viste seg å ha en rekke helsefremmende virkninger ved regelmessig bruk.

Havmus (Rat Fish) hører med til bruskfiskene og er derved en undergruppe av haifisker.I Norge har den hatt navn som gullhå,havkatt hågylling,levermus og leverkulp. Den har vært brukt som matfisk i fortid ; men i moderne tid har den hatt liten plass i kostholdet og for det meste vært regnet som «ufisk». Fisken finnes langs hele norskekysten. Olje kokt fra leveren har vært brukt av skandinaviske fiskere for behandling av kreft , hovne lymfekjertler , sår hals, dårlig fordøyelse, fremme sårtilhelig og redusere leddsmerter. Oljen kokt av haien har vært solgt av lokale produsenter i siste 100 år og fremdeles finnes det produsenter som leverer.

Nyere vitenskaplige undersøkelser har vist at oljen unike sammensetning av Omega-3 , squalene og AKG har helbredende evner ved ulike helseproblemer.Her er noen slike observasjoner.

AKG og kreft: Observasjoner gjort i Sverige på 1980 tallet av pasienter som ble strålebehandlet for underlivskreft , viste at disse fikk et bedre forløp når de fikk haiolje med AKG. Det viste seg da at sår som oppstod ved stråleterapi tilhelet raskere og at det skjedde en økning i hvite immunceller. AKG øker også dannelse av røde blodceller. Forsøk utført på dyr viste at AKG har en antikreft effekt. Kreftsyke som fikk tilskudd av AKG i form a haiolje hadde bedre overlevelse fordi oljen aktiverer immuncellenes evne til å bekjempe kreftceller. AKG har vist seg å bedre overlevelse ved prostatakreft.

AKG øker fruktbarhet hos menn: AKG i haiolje øker sædcellens bevegelighet hos dyr og mennesker,og bidrar derved til bedret fruktbarhet.

Morsmelk en unik kilde til AKG: AKG finnes i små mengder i lymfeceller og beinmarg hos mennesker og dyr . AKG finnes også i kumelk og sauemelk. Det høyeste innhold av AKG finnes i morsmelk som har 10 x mer glyceroler enn melk fra dyr.Dette betyr at AKG er viktig for menneskebarn og at morsmelkerstatning og dyremelk ikke kan erstatte morsmelk.

Squalene : er en terpenten som igjen er forstadium til kolesterol. Squalene finnes også i olivenolje, hvetekimsolje, palmeolje,amarantolje og risolje. Squalene er en kraftig antioksidant , har antikreft virkning og er viktig for hudens sunnhet. Squalene har vist seg å ha følgende gunstige virkninger.

Omega-3 : i likhet med alle fiskeoljer,inneholder haiolje også Omega-3 av typen DHA og EPA . I følge vitenskaplige studier er det erkjent at Omega-.3 har mange ulike positive virkninger for menneskets helse slik som blant annet:

 • Motvirker depresjon, reduserer symptomer ved schizofreni.
 • Styrker netthinnen i øyet og bedrer synet.
 • Bedrer barns adferd, læring og reduserer fare for utvikling av ADHD
 • Reduserer kolesterol og bedrer hjertehelse.
 • Reduserer faren for å utvikle diabetes.
 • Minsker betennelse av alle slag.
 • Reduserer faren for å utvikle Alzheimers sykdom
 • Forebygger utvikling av kreft
 • Reduserer barneasthma.
 • Reduserer PMS
 • Lindrer leddbetennelser, virker smertedempende.
 • Gir bedre nattesøvn.

Hvordan får man kjøpt havmusolje? Man må gå på nettet å søk på haiolje eller sharkoil eller ratfishoil, så dukker det opp leverandører. Husk at oljen må være kaldpresset, ellers ødelegges mye av virkningen. Det finnes entusiaster som kjøper havmus av lokale fiskere ,tar ut lever , pakker den inn i et handklede og presser den deretter i en eplepresse. Entusiaster kjøper ikke olje på nettet og sverger til hjemmelaget vare.

@ copyright Øverbye 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.