Den tysk/amerikanske legen Dr. Max Gerson (1881-1959) ble i sin levetid berømt for sine mange gode resultater i behandling av kronisk sykdommer og kreft med vegansk kosthold.Resultatene var så gode at en senatshøring om kreft  i 1946  endte med å ville bevilge en større sum penger for å støtte Gersons arbeid med kreftsyke..Her er historien om legen, kuren og hvordan det deretter gikk.Er det noe å lære av historien ?

Max Gerson ble født i Wongrowitz i gamle Øst-Tyskland den 18 oktober 1881 ( nå en by i Polen). I 1907 ble han uteksaminert lege ved universitet i Freiburg etter ha studert ved universitetene i Wuerzburg, Breslau og Berlin. Fra tidlig av studietiden var han opptatt av kosthold og overbevist om at matens sunnhet var et produkt av jordsmonnets sunnhet og således tidlig ute som talsperson giftfritt organisk jordbruk.

Som nyutdannet lege var han plaget av alvorlig migrene som ikke lot seg helbrede med datidens legemidler. Han begynte derfor å eksperimentere kosthold og etter 2 år fant han løsningen; det vi i dag kjenner som vegansk kosthold bestående av grønnsaker , bær og frukt uten ; bruk av salt, fett, krydder og alkohol.

Hans selvhelbredelse fikk etterhvert et positivt omdømme blant leger og ikke minst mange pasienter som hadde nytte av Gerson´s kostråd. I 1918 opplevde han at en av hans pasienter med migrene ble bra både av lidelsen og hudtuberkulose (lupus) som det på den tiden ikke fantes noen behandling for.Dette førte til at han begynte å ta tuberkuløse i kur.

Kurerte 446 tuberkulose syke :Som følge av sin suksess med tuberkulose-syke ble Gerson i 1924 kontaktet av den berømte tyske lungelegen Ferdinand Sauerbruch som var villig til å gjøre et forsøk sammen med Gerson.450 av hans tuberkuløse pasienter med uhelbredelig hudtuberkulose skulle behandles med Gerson´s diett. Til å begynne med gikk forsøket ikke bra; mange forble syke, men da det ble oppdaget at en sykepleier saboterte opplegget og pasienten ble satt på Gerson´s råkost terapi slik planen var, ble 446 av i alt 450 syke helt friske !!

Lovprist av Nobelprisvinner Albert Schweitzer :Sauerbruch og Gerson skrev sammen flere artikler for mange legetidsskrifter og Gerson´s veganske kosthold for hudtuberkulose ble akseptert av leger i Tyskland og andre land som «god medisin». Blant Gersons mange takknemlige pasienter var konen til Nobelprisvinner Albert Schweitzer som ble helbredet for sin tuberkulose av Gerson´s diettprogram. Albert Schweitzer brukte Gerson´s veganske diettprogram i behandling av pasienter med tuberkulose,kreft, nyresvikt og diabetes og kalte Gerson for en av sin generasjons største medisinske genier.

Flukten fra nazismen I 1933 da nazistene fikk innflytelse i Tyskland , flyktet Gerson som var jøde til Østerrike ,deretter til Frankrike ,England for til slutt å ende opp i New York Hans 6 andre søsken døde i konsentrasjonsleir !

Fremme i New York søkte Gerson om lov til å praktisere som lege og fikk amerikansk legelisens ; hvoretter han åpent praksis og begynte å behandle pasienter med de samme metoder han hadde brukt i Tyskland. Som en del av avtalen med myndighetene måtte han love bare å behandle kreftsyke som var oppgitt av datidens skolemedisin.

Gersons terapiprogram bestod av råkostsalat, kokte poteter,frisk frukt, supper og juice av frukt og grønnsaker; alt av organiske/usprøytede råvarer. I tillegg fikk pasientene enzymer, jod, rapsolje og vitaminer ; samt lever- avgiftning ved bruk av klyster. Pasientene var i USA som Tyskland; syke med kroniske lidelser og ikke minst kreftsyke som var oppgitt av datidens skolemedisin.

Gersons terapi basert på erfaring var at man måtte fjerne giftstoffer , aktivere leveren og tilføre kroppen matvarer som var rike på mineraler,enzymer og vitaminer og som derfor hadde en helbredende virkning. Han la også stor vekt på korreksjon av mineralbalansen.

Dette var dengang en legepraksis som stred mot den allmenne medisinske forståelse kreft .Den aksepterte teorien var at kreft var en lokal sykdom i en ellers frisk kropp. Kreften kunne derfor behandles lokalt med cellegift, kirurgi og stråleterapi . Teorien om at kreft var en sykdom i en syk og forgiftet kropp ble ansett som uvitenskapelig. Følgelig terapi med giftfritt kosthold og avgiftning ansett som saken uvedkommen . På mange måter er det slik situasjonen fortsatt står.

Senatet ville finansiere hans kreft-terapi :Tross en allmen skepsis fra legestanden og den farmasøytiske industri, ble Gerson etterhvert så kjent at han i juli 1946 ble innkalt som ekspertvitne forPepper-Neely kongresshøringen . Høringn var nedsatt av kongressen for å bevilge ett hundre millioner dollar til samtidens beste forskere for å drive kreftforskning og terapi. Gerson ble av komiteens medlemmer som alle var politikere ansett som en slik ressursperson.

Gerson fremla dokumentasjon som viste positive resultater på sykdommer som kreft, leddgikt, bihulebetennelser,hjertesykdommer, tarmlidelser, høyt blodtrykk, psoriasis med mer.

Gerson poengterte at hans behandling stimulerte kroppen til selvhelbredelse . Da høringen var ovr den 3 juli innkalte kommisjonens medlemmer pressen til en konferanse der de ville fortelle om sitt arbeid og om Gersons kreftbehandling.

Pharmaceutical Manufacturer´s Association, American Medical Association og American Cancer Society inviterte tilfeldigvis denne dagen alle byens pressekorps på en gratismiddag med drikke . Journalistene uteble derfor.

Den eneste som møtte opp på kommisjonens konferanse var den berømte journalisten Raymond Gram Swing som jobbet for ABC News.Han gikk direkte i studio og erklærte at Gerson hadde funnet en kur for kreft. Dette førte til en lytterstorm; publikum ringte radiostasjonen for å få adressen.Som resultat av programmet mistet Swing jobben i ABC etter å ha arbeidet for radiostasjonen i 30 år.

Senatets støtte til naturbasert kreftterapi ble nedstem :Etter høringen utformet kommisjonen en 227 siders lovforslag som fikk titlen Pepper-Neely Anti Cancer Proposal som blant annet stilte seg positiv til bruk av Gerson´s terapiprinsipper i amerikansk kreftbehandlingLovforslaget  ble nedstemt i senatet  av to senatorer som var leger, arkivert og er til dags dato ikke gjenfunnet.Et utdrag av selve høringen som omhandler Gersons vitnemål finnes fortsatt og kan leses for interesserte. 

Gerson fortsatte etter dette arbeidet med kreftsyke som var oppgitt av av tradisjonell legeterapi; med suksess i følge ham selv. En fullstendig oversikt over Gersons bøker og artikler finnes på www.gersonclinic.com. Artiklene er både på engelsk og tysk .I tillegg tok han vare på et stort arkiv med dokumentasjon etter datidens standard. Det er derfor ikke riktig som kritikere hevdet at hans arbeide med syke ikke er dokumentert.Det finnes.

Bokmanuset som ble stjålet :Mot slutten av sin karriere; på begynnelsen av 1950 tallet ,besluttet Gerson å skrive en bok med pasienthistorier og røntgenbilder som skulle dokumentere både metoden og resultatene med kreft for et større publikum enn det som leste fagartikler.

Hva som nå skjedde er er noe uklart; men det er i ettertid bevist at hans sekretær «Helga» stjal manuset og fikk det ødelagt.Forfatteren Luke Yankee mener at oppdragsgiveren kan ha vært personer som mente at boken ville diskreditere datidens kreftbehandling.

Boken om Gersons kreftbehandling :I 1958 skrev Gerson et nytt manus og fikk boken utgitt med titlen:»Kreft terapi: Resultat av femti tilfeller av langtkommen kreft med diett terapi». Boken er fortsatt å få kjøpt på Internett og har solgt i 250.000 eksemplarer til nå.

Ble Gerson drept ? Den 8. mars 1959 døde Gerson brått og uventet. I følge hans datter Charlotte Gerson var årsaken bevist å være arsenikkforgiftning. Politiet etterforsket aldri saken.Yankee tror at morderen kom fra de samme folkene som fikk hans bokmanus ødelagt.Hvem disse var er aldri bevist

Hans datter videreførte arven etter Gerson: Etter Gersons død opprettet Charlotte The Gerson Institute som pr dato har behandlet flere tusen pasienter med kroniske lidelser og kreft . Advanced Gerson Therapy Clinic  i Mexico som også rådgir pasienter om Gerson kuren ;har lagt et komplett arkiv av Gersons arbeider på sitt  Nettsted. 

Vil man prøve Gersons kosthold for å bedre helsen , bør rådføre seg med  ernæringsfysiolog og lege.

@ COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.