Verdenskjent norsk professor : Umettet fett og kosthold er gullstandarden for god hjertehelse! 500.000 nordmenn spiser statiner for å unngå hjerte og karsykdommer. Den verdenskjente professoren Bjarne Østerud i Tromsø har en annen løsning. Her er notater fra hans forelesning i Tromsø den 12-3-16.

Professor Østerud til venstre

Professor Østerud til venstre

Trange blodårer som er årsaken til hjerte -kar -sykdommer (HKS) skyldes en betennelse i åreveggenes innside, såkalt Endotelial Dysfunksjon(ED). ED skyldes blant annet kosthold, arv, stress og diabetes. Når det er en pågående betennelse i årene ser vi økning i kolesterol, spesielt den delen som kalles LDL og et tilsvarende fall i den HDL. Fordi LDL øker når det er ED kalles denne delen for ”usunt kolesterol”, men det er ikke en årsak til ED, men et symptom på ED.

HDL kan økes ved inntak av rødvin, Omega 3 fra fisk/sel og hval, olivenolje, fysisk aktivitet, middelhavs- kosthold.

LDL kan senkes ved å spise mindre sukker, mindre mettet fett (gris, lam ), mer frukt, grønnsaker og fisk. Skal man ha nytte av Omega-3 må man samtidig innta antioksidanter.

Å kutte kolesterolholdig fett i maten hjelper ikke! Kroppen fortsetter å lage kolesterol uansett hvor lite kolesterol det er i mat dersom det er en pågående ED. Det som virker er å følge rådene vi alt har nevnt og å redusere inntak av sukker fordi sukker omdannes til mettet fett og deretter til kolesterol!!

Det ”usunne” LDL –fettet består av transportproteinet Apolipoprotien og fett, herunder kolesterol. Fordi Apolipoprotien B er en lett partikkel kalles denne fett-transporten for LDL = Low Density-lipoportien. Apolipoprotien transporterer foruten kolesterol triglycerider også kolesterol-estere.

Det er primært LDL vi finner i den betente delen av årer som har ED. Dannelsen av plakk (avleiringer) med kolesterol, proteiner og kalk påskyndes av stress, arv og kosthold som allerede nevnt. Det reduseres av de faktorene som alt er nevnt. Statiner kan ha en viss effekt på plakk-dannelsen, men er ikke bedre enn de naturlige metodene.

Kostholdets betydning for åreskader illustreres ved at det i USA og Vesten er en klar sammenheng mellom kolesterol og hjerte kar sykdommer (HKS), mens det i Østen og Sør-Europa ikke er forbindelse mellom kolesterol og HKS!! I Japan er det et klart forhold mellom lav HKS og kostholdet ved at Japanerne spiser mye rå fisk som er rik på Omega-3.

 Østerud hevdet at det var forskning som kunne  bevise at Statiner øker forekomsten av følgende sykdommer

  1. Muskelsmerter/muskelbetennelser.
  2. Utmattethet (lavt stoffskifte ?)
  3. Søvnvansker
  4. Vekttap
  5. Febersykdommer
  6. Seksuell dysfunksjon
  7. Leverskader
  8. Hukommelsessvikt
  9. Kreft
  10. Diabetes

Professor Østerud anbefalt på dette tidspunktet i foredraget boka ”Statins :Sham Science and Bad Medicine av dr. Michel de Lorgeril som var en venn av Østerud.

Som løsning på problemene anbefalte Østerud publikum å bruke selolje blandet med olivenolje og å spise antioksidant-rik middelhavs-diett. Han anbefalte også folk å spise fiskeproteiner.

Østerud gjorde deretter reklame for sitt eget produkt Olivita (Selolje +olivenolje). Han sa at denne blandingen var like effektiv som Ibux ved betennelser og smerter, videre dreper blandingen kreftceller, motvirker Alzheimer og hemmer utvikling av nevrologiske sykdommer og forhindrer blodpropp.

Etter foredraget kontaktet jeg fiskeolje- gründer Dag Arntzen som har forsket på utvikling av rene fiskeoljer i 20 år. Han sa Østerud var en av Norges fremste eksperter  og fortjente ros for sin forskning. Han sa videre at det var belegg for å påstå at Haiolje laget av MedicMarine på Sørlandet som er verdens eneste kaldrensende oljer hadde samme effekt som Olivita.

Hvorom alt: begge forskere akademikeren Østerud og den praktiske gründeren Dag Arntzen som lager utstyr og teknologi for å rense fiskeoljer er av samme oppfatning: Rene omega 3 oljer og middelhavsdiett og fiskeproteiner er veien til et sunnere liv.

Copyright Bjørn J Øverbye 2016

Disclaimer

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.