Barn må ha næringsrik mat: melk, smør, egg, kjøtt, fisk, grønt, frukt og brød. Oslos byråd har vedtatt å innføre gratis, men kjøttfri mat i barnehager og på ungdomsskoler. Påstanden er at man ved næringsfattig kosthold skal redde planeten fra global oppvarming.

C40 visjonen; en World Economic Forum plan :I 2020 meldte Oslo kommune , styrt av MDG,AP og SV seg kollektivt inn C40 alliansen av storbyer stiftet av borgermesteren i London, New York og Bill Clinton; alle tre medlemmer av World Economic Forum. C40 er således et WEF produkt. Foruten vedtak om renere miljø som lyder bra, skal alle kommunale institusjoner innen 2030 halvere kjøtt mat eller innføre vegansk kosthold, som lyder langtfra bra. Påstanden er at dette vil bedre klima med mat fra landbruk med lite eller intet husdyrhold, samt at det blir bedre for helsen. Men er dette rett?

Først av alt: Hva trenger mennesker for å ha en god helsePURE undersøkelsen av spisevaner hos 245.000 mennesker i 80 land over hele kloden viste at for å ha god hjerte-helse tenger mennesker:

  • Rødt kjøtt h vitt kjøtt, og fisk

  • Helmelk, smør og og ost laget av helmelk.

  • Maks 4 frukter pr dag

  • Grønnsaker

  • Grove kornprodukter

Jo mindre kjøtt, fisk og mettet fett jo mer raske karbohydrater :jo dårligere helse.

Dernest hva trenger barn?: Det samme i mengder tilpasset vekt. Tilhenger av vegansk kosthold hevder feilaktig på nettet at veganske barn vil få bedre hjertehelse. Dette er av to grunner feil: Hjertekar lidelser fremkalt av feil kosthold rammer eldre personer. Dernest viste PURE undersøkelsen viste at det motsatte. Lite kjøtt, fisk, frukt, mettet fett, helmelk fører til svekkelse av hjerte og blodårer. Barn må absolutt ha slike næringsstoffer fordi de vokser og trenger mer proteiner og melkeprodukter.

Dr Clara Davis forsøk med barns kosthold: I 1939 gjennomførte denne barnelegen et 4 1/2 år eksperiment 15 barn som hadde dårlig ernæringsstatus. Barna ble presentert hver dag med et bord med 30 ulike råvarer og fikk selv velge ut hva de ville spise. I alt 36.000 dagboknotater ble nedtegnet. Det viste seg at når barn fikk velge fritt, valgte de instinktiv kombinasjon av råvarer som var i samsvar med kroppens behov. Dr. Davis kalte erfaringen «å la barn lytte til kroppens instinktive behov». Blant instinktive råvarer var kjøtt, fisk, egg, melk, frukt og grønnsaker. Ingen valgte vegansk.

Oslofrokosten: da AP hadde hjerte for barn: I 1930 var det mange fattige i Oslo, slik som det også er i dag. For å hjelpe barn til et bedre liv innførte Oslo kommune som den gang var fattig, skolefrokost med brød, melk, ost, torskeleverpostei,en grønnsak eller frukt. Dette forbedret barns helse og skoleprestasjoner. Dette tilbudet fortsatte til 1960.

Politisert kosthold ? I en utredning om skolemat i Oslo skriver Folkehelseinstituttet: «I 2017 gjennomgikk Nasjonalt råd for ernæring de tolv offisielle kostrådene i et bærekraftperspektiv . De konkluderte med at et kosthold i tråd med de nasjonale rådene, med et høyt inntak av plantebasert mat, er et mer bærekraftig kosthold enn det vi spiser i dag.» FHI forslår derfor : en frukt, brødskive og melk. Ingen kjøtt eller fisk eller vitamintilskudd. Dette politisk baserte kostholdet er også basis for C40 alliansen «bærekraftige visjon». Der kosthold skal settes sammen ut fra et jordbruk med lite eller ingen husdyr.

Rik nasjon, fattige visjoner: Norge er en av verdens rikeste stater, men i Oslo kommer hvert 6 barn fra en fattig familie ! Det er matkøer og mange barn og voksne får ikke nok næringsrik mat. Bespisning på kommunens regningen i barnehager, ungdomsklubber og skoler kan være viktig tilskudd til kosthold for bedre helse og læring. Det er vist at feil og underernærte barn er oftere syke, har oftere lærevansker . Dårlig ernæring og junk food gir også mer aggressiv adferd og økt kriminalitet når barn blir eldre. Det er således i byens interesse at barn får riktig ernæring og ikke politisk motivert ernæring eller verre, ingen mat på kommunens regning. Dersom kommunen ikke har penger kan staten skyte inn penger, noe den ikke vil.

Hva sier politikerne i 2023: De røde som inntil nå har hatt makt , har meldt Oslo inn i C40 og gjort vedtak om kjøttfri mat i barnehager og ungdomsskoler og halvering av kjøtt i kommunale sykehjem. Hva om det blir blått byråd? –Høyres Hassan Nawaz er kritisk til at det innføres et forbud, og sier at de er for valgfrihet i kostholdet. Han vil likevel ikke spekulere i om et nytt borgerlig byråd kan komme til å reversere forbudet. 

@ COPYRIGHT ØVERBYE 2023

DISCLAIMER 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.