Statens matvareråd har vakt debatt. Men det er bare første trinn i en prosess bort fra det tradisjonelle norske landbruk og kosthold. Det jobbes aktivt for at forskere sammen med verdens største industriforetak innen GMO, matvarer og kjemi aktivt skal føre verden over mot et stadig mer vegansk kosthold med minimal tilgang på fisk, kjøtt, egg og melk. Revolusjonen ble startet av superrike Bill Gates og Rockefeller Foundation i USA, med intellektuell drahjelp fra Gunhild Stordalen´s organisasjon EAT. Snart er det snakk om mer enn bare gode råd. Her er fakta til ettertanke.

Et faktabasert innlegg om det nye kostholdet og de økonomiske bakmennene og industriforetakene som eier matvareproduksjonen og som nå vil overta jordbruket; med begrunnelsen at de har en bedre visjon for kloden.

GR 2.0 Mer mat til verden: I 2006 slo Melinda & Bill Gates Foundation seg sammen med Rockefeller Foundation for å starte det de kaller GR2.0 : Den Andre Grønn Revolusjon, som vi har beskrevet i en foregående artikkel. Vi skrev da om revolusjonens ideologiske manifest The True Cost Of Food som sier at i årene som kommer må man arbeide for et bærekraftig, miljøvennlig og klimavennlig jordbruk; med produkter som er bra for folkehelsen og som til alt overmål er billig slik at også fattige mennesker kan ha råd til nærende kosthold. Så langt alt bra i teorien.

Men hva slags mat skal komme ut av en slik revolusjon? I følge talsperson for revolusjonen: Bill Gates skal råvarene være primært plantebaserte, laget av GMO vekster: sprøytet med pesticider og næret med kunstgjødsel. Husdyrhold skal fases ut fordi det angivelig forbruker for mye vann, forurenser landområder og drøvtyggende dyr raper ut for mye klimagasser: CO2 og metangass.

Tiden er derfor inne for å redde planeten med mer plantedyrking i stor stil. Dels skal bøndene omvendes; men mest av alt ser det ut til at storindustrien og investorene skal overta land .

38% av USA´s private gårder er eid av menn over 65 år, uten nye bønder til å ta over. Da står industri og private investorer klar til å ta over. Bill Gates alene har kjøpt opp 100.000 kvadratkilometer land, mediemogulen Ted Turner eier 8000 kvadratkilometer.

Framtiden er GMO: Framtiden skal bli mer vegansk . Det som skal dyrkes skal selvsagt være GMO, sprøytet med plantevernmidler og næret på kunstgjødsel. Noe av dette vil havne på forbrukernes matfat ubehandlet, men det er hos det opplyste fåtall som kan lage mat fra bunnen av.

Det store flertall skal få de plantebaserte råvarene omformet i produkter: Det lages allerede plantebasert biff, kylling og gris. Melk erstattes med plantebaserte imitasjoner hvis eneste likhet med originalen er fargen og smaken. Smør erstattes med plantemargarin. Alt selges som bedre for helsen og bra for planeten.

Regnestykket for matprodusentene er i tillegg  gunstig: Det koster 6 Dollar kiloen for rødt kjøtt fra bonden, men bare 0.3 Dollar for en kilo soya. Soyakjøtt blir derfor kilo for kilo en vinner.

Frankenfood: Bill Gates er selv tungt inne i revolusjonen. Foruten å være jordeier har han  aksjer i en rekke jordbruksselskaper og firmaer som lager plantebaserte kjøtterstatninger slik som Nature´s Fynd, Impossible Burger og Beyond Meat. Gates har allerede 4 patenter på imitert kjøtt og 100 nye patentsøknader på genmodifiserte planteprodukter.

Som om dette ikke er nok: Gates har til pressen uttalt at han planlegger i fremtiden å øke antallet til hele 20.000 gen-patenterte matvareprodukter; som han selvsagt skal eie patentrettigheter til.

Men er dette kostholdet sunt? For å bevise at denne utviklingen er bra; har Gates og hans medspillere i bransjen gitt bidrag til en rekke forskningsinstitusjoner og universiteter for å bevise at fremtiden er vegansk og ikke animalsk. 5 milliarder Dollar som Gates sier han alt har donert til fattige bønder i Afrika har i følge organisasjonen Grain havnet helt andre steder. 80% har gått til amerikanske og europeiske firmaer og forskningsinstitusjoner og akademia som med jevne mellomrom produserer studier som har samme budskap: vegansk mat er helsefremmende mens animalske produkter øker forekomst av sykdommer . Vil man redde planeten er det planter som skal gjøre jobben.. Ved hjelp av slik forskning kjøper man sympati, venner og kunder.

EAT; en del av Den Grønne Revolusjonen: I Norge har Bill Gates og hans partnere foreløpig ingen venner blant bondestanden. Men det finnes en organisasjon ved navnet EAT som deler Gates visjoner : Organisasjonen ble grunnlagt av Wellcome Trust (eid av legemiddelfirma Wellcome) og Stockholm Resilience Centre ( en del av Stockholm Universitet ) og Stordalen Foundation. Daglig leder er dr.med. Gunnhild Stordalen. EAT´s agenda er i følge de selv:

  • Forandre global, nasjonal og lokal styring med “matsystemer”.
  • Influere og harmonisere politiske og industrielle handlinger.
  • Vil omsette kunnskap til handling ved strategisk samhandling.
  • EAT vil søke etter nye partnere for å drive reformarbeid i kritiske sektorer og regioner

EAT og industrien: I 2017 inngikk EAT et samarbeid med industrigruppen FreSH som bestod av  20 (nå er de 30)  av verdens største firmaer innen kjemi, Agro -business, GMO, økonomi og juss FreSH har som formål å spille på lag med Bill Gates og Rockefeller Foundation ´s GR.2.0, hvis utkomme er et kosthold som kalles the The New Food Order. Besøker man nettsiden til Nina Cappelen kan man lese listen over selskapene og hva de står for.

EAT skal i følge sin nettside levere de vitenskapelige data industrien trenger. Stordalen håper å rådgi de med penger til å skape en bedre framtid men  erfaringer viser at akademi som regel taper når det gjelder hvem som skal styre skuta.

EAT –Lancet kommisjonen: I pakt med disse intensjoner/lovnader til industrien håndplukket EAT sammen med legetidsskriftet Lancet en kommisjon av 37 vitenskapspersoner, finansiert av midler  fra Wellcome Trust, for å levere en vitenskapelig veiviser for framtidens kosthold. Med et slikt dokument kan industriene EAT støtter intellektuelt vinne frem overfor akademia, andre industrier og politikere. I denne sammenheng kan nevnes at Lancet har mottatt penger fra Gates for angivelig å ha en mer vennlig holdning til Gates.

Uhildet forskning? : EAT kaller EAT-Lancet rapporten som kommisjonen ferdigstilte i 2019 for en uavhengig rapport. Mere vegansk (95%) og betydelig mindre animalsk (5%); fordi det er bra for helsen og fordi dette vil redde miljøet og klima og deretter kloden. GMO er ikke nevnt i rapporten; men Stordalen har på Lindmoforsvart GMO som en del av matrevolusjonen som må komme om verden skal reddes.

Veien opp og frem: EAT-Lancet rapporten gikk så veien videre oppover i systemene. I 2019 gikk den ut i media internasjonalt og nasjonalt. Dr. Gunnhild Stordalen besøkte 20 norske byer med et kokkeshow som presenterte universal dietten.

Samme år ble rapporten en viktig del av det årlige  World Economic Forum i Davos  der verdens ledere, de samme industrier EAT samarbeider med, økonomer og pengesterke investorer møtes for å diskutere hvordan industriforetakene bedre kan vinne frem med sin visjon av en ny verdensorden The New Food Order.

En del av FN´s matvareprogram :  Derfra er rapporten blitt en del av FN´s matvareprosjekt og Dr. Gunnhild Stordalen er blitt leder av en komite som ledet FN toppmøte i 2021 og ernæring sammen med 4 andre som er headhuntet fra Bill Gates organisasjon Gain, World Wild Life Fund og Care International. Ingen forbruker eller bondeorganisasjon var invitert.

The New Food Order og verdensdietten:  EAT- Lancet dietten er altså det vitenskapelig fundament for en type universell alle mennesker på hele kloden som The New Food etterspør. Alle, herunder nordmenn, bør i følge Stordalens forskere spise 2.500 kcal /dag.

94 % skal bestå av korn, grønne grønnsaker, frukt, bær, rotfrukter, belgfrukter og nøtter.  Poteter som har vært ryggraden i norsk kosthold i århundrer skal fases ut til bare to pr uke.

Av animalsk næring anbefaler kommisjonen 1 glass melk pr dag, ett kyllinglår hver annen dag, 100 gram rødt kjøtt pr uke, 1 egg hver tredje dag, og ett fiskemåltid i uka (140 gram)

Lite likner det norske leger i sin tid kalte sikringskost basert på et giftfritt, sjølberga jordbruk, noe som bondeorganisasjonene ikke har latt gå upåaktet hen.

For hvem er dette bra?  Når man skal vurdere rådene er det av intersse å spørre for hvem er denne totale omvelting av kosthold og jordbruk bra ? Dette skal belyses i en seinere artikkel. basert på vitenskapelig forskning.

Vi henviser til tidligere artikler om kosthold på denne bloggen for at leserne kan få et mer fullverdig syn på problemet.

@Copyrigth Øverbye 2023

DISCLAIMER.

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.