Verdens  rikeste og deres venner har et ønske om å redde verden og det er bra ! En del av forslagene er å få ned kjøttspising delvis eller helt.Men hvordan skal de klare det foruten å ville redusere bodens husdyrhold? Her er fem tiltak som er foreslått av ulike grupper rike og deres venner (stakeholders)  for å påvirke  befolkningen  til mindre kjøtt og mer vegansk: etiske argumenter , propaganda , vitenskaplige argumenter, ved tvang eller ved å genmodifisere mennesker så de ikke tåler kjøtt.

Dette er ikke  konspirasjonsteorier; men fakta hentet fra World Economic Forum´s nettsider og linker.Dersom man  ikke tror dette er riktig; sjekk kildene.

Slutte å spise kjøtt av hensyn til dyrs velferd: PÅ WEF´s nettside argumenteres det for at å velge vegansk kosthold vil spare dyr for lidelser påført ved å skulle tjene som mat for mennesker. I en undersøkelse det vises til svare 33% av alle tyskere at de ut fra hensyn til dyrevelferd vill velge vegansk kosthold, 17% i India, 12% i USA og bare 10% i Kina. Et slikt valg er i tråd med buddhisme og hinduisme og visse grupper innen kristendommen. Allerede her har WEF tilhengere for sine argumenter uten spesiell innsats; siden valget er basert på den enkeltes trosgrunnlag /etikk.

Slutt å spise kjøtt via overtalelse: Her er hva man finner på World Economic Forum´s nettside : « De fleste av oss vet at vegetariansk kosthold er bedre for helsen og planeten; nå studerer vitenskapsfolk hvordan man kan overbevise oss om å ta mer bærekraftige valg» 

Nettsiden henviser så til en psykologisk undersøkelser foretatt av World Resource Institute der 6000 personer ble spurt hvilket argument som ville få de til å velge bort en kjøtt-rett fra en resturantmeny.

  • «Ditt valg er et lite steg med store positive konsekvenser»: 25.4%
  • «Bli med i en forandring i tiden, hele 90% av alle amerikanere velger å spise mindre kjøtt»: 22,5%
  • «Bra for helse og miljø» 20,7%
  • «Bedre smak»18,1%
  • «En bærekraftig framtid»16.9%

De som ble spurt ble ikke spurt om hva slags faktagrunnlag de hadde for sine valg.Men det som var interessant var de som var lettest å overtale til å velge bort kjøtt var hvite personer med høy utdannelse og høy inntekt og ikke fattige ikke-hvite med lav utdannelse og lav inntekt. Dette betyr at utdannelse ikke gjør folk mer skeptiske til påvirkning dersom man argumenterer med miljø og helse.

Undersøkelser konkluderer med at den beste måten å overbevise befolkningen til å velge vegetarmat var å argumentere for bedre miljø! Forvent derfor mer av slike skreddersydde argumenter i media og på sosiale plattformer for å få deg bort fra kjøttmat og i stedet velge plantebasert mat.

Slutte å spise kjøtt via vitenskapelig argumenter: På den samme nettsiden fremheves vitenskapelig forskning som et viktig og langt bedre argument.I følge EAT- Lancet rapporten lar det seg dokumentere ut fra vitenskaplige undersøkelser at man kan klare seg med 210 gram hvitt kjøtt + 100 gram rødt kjøtt i uken uten å lide av mangelsykdommer; forutsatt at grønnsaker, frukt, bær og nøtter man skal spise i stedet er dyrket slik at de er næringsrike nok til å erstatte animalske næringskilder.

Dietten er satt sammen ikke ut for hva som er optimal for alle mennesker; men hva som man kan klare seg med når husdyrhold av alle slag skal utfases for å redde planeten.

Slutte å spise kjøtt ved tvang : I 2019 dannet multimilliardær og filantrop Michael Bloomberg og en gruppe andre rike C40 alliansen for bedre bymiljøer med null klimagassutslipp som mål . C40 er en av WEF´s mange interessenter som omtales på WEF  sine nettsider.Alliansen som også har har Oslo med i C40 gruppen har som agenda at innen 2030 skal man enten ha halvert kjøtt og melkeforbruk eller dersom man er ekstra ambisiøs innføre et kosthold uten kjøtt og melkeprodukter. Hvordan dette skal skje er derimot ikke forklart; men det mest sannsynlige er at dette først blir innført ved offentlige institusjoner som eldrehjem, sykehjem,barnehager og ungdomsklubber der byrådet betaler for maten.

En mer vidtfavnende scenario er at man ved lov vil påby byens restauranter å halvere eller til slutt fjerne kjøttservering. I sin ytterste konsekvens kan man ende opp med å simpelthen forby kjøtt og melkesalg i C40 byer og tvinge folk til å leve vegansk!

Genmodifisere mennesker: Den siste i rekken forslag kommer fra professor i bio-etikk Matthew Liao som er leder for Center for Bioethics ved New York Universitet. I et foredrag ved WEF i 2016 kommer han med et  forslag for å endre mennesker genetisk slik at de blir mindre av vekst og derfor trenger mindre mat og mindre klær, forandre genene slik at man ikke tåler kjøtt , endre øynene slik at man kan se i mørket og å endre folks psyke ved bruk av legemidler!! Alt for å redde planeten. Etter foredraget i 2016 dukket han ikke opp i Davos mer ; trolig ble hans ideer for umulige selv for verdens rikeste; men han er stadig å finne på Internett med sine ideer.

 

 @Copyright Øverbye 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.