Akupunkturbehandling har ved forsøk vist seg å bedre luktesansen hos personer som sliter med tap av luktesans etter COVID-19 infeksjon. Her er  vitenskaplige forsøk som gir håp for de som fortsatt ikke har fått tilbake lukt etter infeksjon.

Akupunkturterapi Tysk undersøkelse: Tre leger ved Köln Universitets sykehus ledet av dr. Julia Vent gjennomførte et forsøk med akupunkturterapi hos 15 pasienter som hadde mistet luktesansen. Pasientene ble behandlet med  30 minutters akupunkturterapi en gang i uken i 10 uker. Punktene som ble benyttet var Colon 20, Lung7, Lung9, Stomach36, Kidney 3, Du Mo 16, Du Mo 20.

Til sammenlikning ble 15 pasienter med samme problem behandlet med vitamin B12. Da forsøket var over hadde alle som ble behandlet med akupunktur fått en bedring av luktesans; men det hadde også de som fikk B12.Men 8 av de som fikk akupunktur ble bedre enn de som fikk B12.

Akupunkturterapi japansk undersøkelse: En gruppe leger ved Chiba Universitetssykehus i Japan behandlet 3 pasienter med tap av luktesans etter COVID-19. Alle tre pasienter hadde  hatt tap av luktesans i 7 måneder. Samtlige  ble behandlet med akupunkturpunktet LI20 (Yingxiang punkt) som sitter på siden av nesevingen. Nålene ble sittende i 15 minutter og behandling ble gitt 1-2 ganger i uken. Samtlige pasienter opplevde bedring etter 7 ukers terapi. Det er mulig at effekten vill blitt bedre om man hadde gitt hyppigere behandling

Akupunkturterapi kinesisk undersøkelse: 50 pasienter med tap av lukt etter COVID-19 ble delt i to grupper.25 fikk akupunkturbehandling og 25 fikk ingen behandling. I gruppen som fikk akupunktur ble 21 pasienter bedre,4 opplevde ingen bedring. I kontrollgruppen ble 14 bedre, mens 11 ikke opplevde noen bedring. Målt med en skala som kalles University of Pennsylvania Smell Indentification Test var bedringene slik: Akupunkturgruppen fikk en bedring fra 18.24 poeng til 22.08 poeng. I kontrollgruppen var bedringen 17.36 til 18.64, hvilket er så lite at det ikke har noen betydning (signifikant).

@COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.