Er du vegetarianer/veganer har du 79% lavere risko for å bli moderat eller alvorlig syk av COVID-19  enn «folk flest» .Er du fiskespiser er risko for den samme skjebne 59% lavere .  Spiser du lavkarbo kommer du dårligere ut av det.På tide å ta opp kampen for et sunnere liv og starte på på kjøkkenet ?

MGH –undersøkelsen: Spis plantebasert mat og blir mindre syk av Corona-virus : En gruppe leger ved Massachusetts General Hospital utførte en stor spørreundersøkelse blant 592571 personer pr.telefon, der deltagerne selvrapporterte sitt kosthold. Spørreundersøkelsen foregikk over flere måneder og ved undersøkelsen slutt hadde man samlet inn ikke mindre enn 3.886.274 månedlige spørreskjemaer. Hos personer som kom fra fattige strøk var det 40.8% mindre risiko for å utvikle alvorlig grad av COVID-19-når man var vegetarianer. For personer som bodde i velstående områder var det 22.5% mindre risiko for å utvikle alvorlig COVID-19 når man var vegetarianer. 

6-lands statistikken: mere frukt og grønt og eventuelt fisk, men ikke kjøtt: Leger og helsearbeidere i 6 land (Frankrike, Spania, Italia ,Tyskland, England og USA ) utredet forbindelsen mellom kostholdsvaner og hvor syke personene ble når de fikk COVID-19. Personer som spiste plantebasert mat (vegetarianer og veganer) hadde  73% mindre risiko for moderat  til alvorlig grad av COVID-19 .Fiskespisere hadde  59% mindre risiko for moderat til alvorlig grad av COVID-19 .

Personer som derimot levde på lavkarbo kosthold: dvs mye kjøtt og lite karbohydrater hadde derimot høyere 3.4 ganger høyere  risiko for å utvikle moderat til alvorlig grad av COVID-19. Konklusjonen var altså at det å spise vegetarmat/ vegansk og eventuelt noe fisk i tillegg beskyttet en mot å bli moderat til alvorlig syk av coronavirus.

Konklusjon så langt er : om du kutter ut kjøtt i kostholdet og spiser rikelig med frukt, grønnsaker, nøtter og bær får du et bedre immunsystem og kommer derved bedre ut av det om du blir smittet. Dette er en kostomlegging du trygt kan gjøre på egenhånd. Passer du på å ta et daglig tilskudd av et godt multi-mineral-vitamin basert på organiske vitaminer og mineraler pluss ekstra inntak av vitamin D burde du komme bra ut av det. Ingen av disse tiltakene kan forhindre smitte, det kan bare øke sjansene for å bli mindre syk når du smittes. Personer med kroniske sykdommer er i en utsatt gruppe hva angår utvikling av sykdom når de smitte. Hvor godt kostholdsomlegging virker for disse sier ikke statistikkene noe om, men det vil i alle fall ikke gjøre situasjonen verre, muligens bedre.

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.