Etter at Helsedirektoratet gikk ut og anbefalte bare 350 gram rødt kjøtt i uka og sa at mettet fett var en helsefare ,har det skapt mye debatt og forvirring. Dagens blogg prøver derfor å besvare spørsmålet.Hvor mye rødt kjøtt kan man spise uten at det er et helseproblem ?

1. Trenger vi rødt kjøtt ?: Rødt kjøtt er en god kilde til proteiner, essensielle aminosyrer, sunne fettstoffer , vitaminer og mineraler . Kjøtt er derfor en god næringskilde ; men den verdensomspennende PURE- studien som omfatter 240.000 personer i 80 land viser at man kan leve sunt og lenge ved bare å spise fisk, forutsatt at man ellers har et variert inntak av frukt, grønt, belgfrukter, nøtter , sunne planteoljer (det finnes også usunne) og holder seg unna sukker og raffinerte karbohydrater.

2.Er det usunt å spise rødt kjøtt ?:! PURE- studien viser at man godt kan spise opptil 380 gram rødt kjøtt i uka ,uten helseproblemer.Faktisk kan man få dårligere helse av å spise mindre; med mindre man spiser fisk i stedet (pescetarianere).Og når det er sagt: I de mengder og som del av et variert,sunt kosthold er heller ikke mettet fett i kjøtt  helseskadelig.

3. Spiser nordmenn for mye rødt kjøtt ?.. Svaret er: vi spiser mer enn vi behøver I 1961 spiste hver nordmann 650 gram rødt kjøtt i uka , 200 gram fisk og nesten ikke kylling/høns. Siden da har folk flest fått mere penger og matvarebransjen har lokket kundene til økt matinntak; mer enn vi behøver. I dag spiser hver nordmann 870 gram rødt kjøtt, 380 gram kylling og 350 gram fisk. PURE-undersøkelsen bekrefter at dette er mer enn man trenger, 380 gram pr uke er nok . Helsedirektoratet´s beregninger har kommet til samme resultat: 350 gram rødt kjøtt i uka er mer enn nok, gitt at man spiser kylling og fisk i tillegg.

4. Kan for mye rødt kjøtt øke faren for kreft ?:  En arbeidsgruppe bestående av 22 vitenskapsfolk fra 10 land gikk gjennom 800 vitenskaplige studier av sambandet mellom rødt kjøtt og kreft av 15 ulike typer , konkluderte i 2016 med følgende: « Det er begrenset beviser for at å spise rødt kjøtt fremkaller kreft hos mennesker «Men det er en positiv forbindelse mellom å spise rødt kjøtt og kreft i tykktarm endetarm, prostata og pancreas «

Derimot fant forskerne ut at å spise bearbeidet rødt kjøtt,dvs alt som ikke er ubehandlet, øker farene for kreft; spesielt i mage ,tarm og endetarm.

5. Kan rødt kjøtt øke farene for hjerte-kar-sykdommer. ?PURE- studien som omfatter 80 land viser at opp til 380 gram rødt kjøtt pr uke som en del av et sunt kosthold (se denne linken) løper noen risiko for å få hjerte-karsykdommer som resultat av sin kjøttspising.

Derimot er det slik at om man ikke følger et spesielt sunt kosthold og spiser som «folk flest» og inntar 700 gram rødt kjøtt i uka har man 15% høyere risiko for å dø av hjerte karsykdommer. For de som spiser bearbeidet kjøtt er 350 gram i uka nok til å øke risikoen med 24% !!

Enda verre: Spiser 700 gram rødt kjøtt i uka og bor i USA og spisere som amerikanere flest : mye sukker, finmalt mel, mye salt , varmebehandla plantefett , da er det 37% økt dødelighet av hjerte-kar-sykdommer.

6. Dør kjøttspisere tidligere enn andre?: Det finnes ingen vitenskaplige bevis for at den totale dødeligheten blant de som spiser rødt kjøtt ,ikke ubehandlet opp til mengder på 650-700 gram pr uke, har kortere levelengde enn andre dersom de spiste mindre enn 150 gram bearbeidet kjøtt pr uke. Derimot har personer som regelmessig spiser 500 gram bearbeidet kjøtt hadde 47 % økt risiko for å dø før gjennomsnittlige levealder.

7. Bidrar kjøttspisere til økt utslipp av klimagasser ? Svaret er at kjøttspisere høster av et landbruk med kjøttproduksjon som belaster miljøet og slipper ut klimagasser. Dersom man halverer inntaket av det totale kjøttforbruket (rødt og hvitt) bidrar man til en reduksjon i utslipp på 350-300 kilo CO2 ekvivalenter pr år. Når det er sagt: du kan i følge tankesmia CICERO spare CO2 ved å ikke å kaste mat (130 kg CO2/år),halvere klesinnkjøpet ( 400 kg CO2/år) eller droppe en flyreise i året ( 500 kg CO2/år )

Konklusjonen er da : Dersom du følger et sunt kosthold satt sammen slik Helsedirektoratet anbefaler eller PURE-dietten forteller oss er sunt; gjør det ikke noe om du spiser opptil 380 gram  rødt kjøtt i uka .dette tilsvarer 4 små renskårne koteletter på størrelse med en voksen persons hand.,i tillegg til 150 gram kylling pr uke og 200 gram fisk pr uke  Fett er heller ikke problemet. . Derimot er  bearbeidet kjøtt et problem..I følge professor Salim Yusuf som startet PURE-studien er det ikke rødt kjøtt som er problemet men sukker og andre raske karbohydrater!!

@ copyright øverbye 2023

LES VÅR DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.