Det er blitt foreslått av enkelte leger  å tilsette det kolesterolsenkende kjemikaliet Simvastatin til drikkevannet. Dette vil kunne  gi bedre folkehelse! Her er noen nyttige fakta før vi kommer så langt.

Hva er kolesterol bra for ?

Bayer legemiddelfirma skriver i boka , Lipids and Lipid Disorders :”…kolesterol er en steroid alkohol, en nøkkel komponent i dyrs cellemembraner, en forløper til mange andre steroider , herunder galle syrene og kjønnshormonene ”.  Det vil si kolesterol trengs for å lage nok av stresshormonet kortisol, blodtrykkshormonet aldosteron, kjønnshormonene: DHEA, androstenedion, testosteron og samtlige tre østrogenvarianter. Kolesterol er også en nødvendig antioksidant og forstadiet til det immunstyrkende stoffet squalene samt vitamin D3.  Kolesterol trenges også i alle cellemembraner, spesielt i hjernen. Kan det tenkes at  denne type kunnskap er noe vi bør glemme dersom man skal helle statiner i drikkevannet?

Hvordan får vi kolesterol ?

Vi lager ca 70-80% av det kolesterolet vi trenger fra grunnsubstansen Acetyl –CoA som etter flere kjemiske prosesser danner tre livsviktige stoffer : kolesterol , Coenzym Q10 (Co-Q10) og dilochol. Hver av disse tre stoffene er livsviktige for vår eksistens, synker nivåene oppstår alvorlige sykdommer. Det vi ikke lager selv må vi skaffe oss ved å spise kjøtt og innmat fra dyr.

Hva gjør kolesterol i kroppen vår ? Når kroppen lager kolesterol lager den også Co- Q10 og dilochol, så når vi snakker om egenprodusert kolesterol er det vanskelig å tenke seg at kroppen bare lager kolesterolet; de to andre produktene som lages samtidig har en samvirkende effekt. Kolesterolsenkende legemidler ,statiner, har en effekt som også senker de to andre, derfor er effekten en blandingseffekt, ikke en ren anti-kolesterol effekt ! Så vi må faktisk se på alle tre: Kolesterolet finnes i alle cellemembraner, for lite fører til at cellenes vegger blir sprø og går i stykker. Kolesterol reparerer defekte celler, arrvev er rikt på kolesterol. Når åreveggene skades av kalk-krystaller ved forkalkning virker kolesterolet som et legemiddel på sårene. Kolesterol er forstadiet til vitamin D, et hormon liknende vitamin som regulerer beintettheten, beskytter mot visse kreftformer, reduserer aldring og hjelper på fettfordøyelsen.

Mindre kolesterol dårligere hjernefunksjon?

Kolesterol er nødvendig for nervecellene ,herunder hjernens celler!! 50% av hjernebarkens vekt utgjøres av kolesterol !!! Kolesterol er videre nødvendig for å lage alle kjønnshormoner og alle hormoner i binyre -barken .Sistnevnte gruppe hormoner trengs for å helbrede lidelser som astma, allergier ,vedlikeholde seksualdriften, regulere mens syklus ,motvirke overgangsalderplager , sørge for fruktbarhet ,kontrollere blodtrykket med mer. Når kolesterol tilgangen reduseres begynner alle disse funksjoner å svikte . Overlege Tor O Kjellevand skriver :” Sannheten er nemlig at

kolesterol ikke er et skadelig stoff .Det er faktisk en av de viktigste stoffene vi har i kroppen .Hjernen vår er avhengig av det ,cellemembranene som er vårt forsvar mot infeksjoner og kreftsykdommer,er avhengig av det..”

Hva er CoQ10 ? Samtidig som det lages kolesterol i kroppen lages det også CoQ-10 av den samme prosessen .Når moderne statiner kalt HMG-Co reduktase hemmere ,bremser den kjemiske prosessen som lager kolesterol synker samtidig produksjonen av dilochol og Co-Q10. CoQ10 er livsviktig for å lage energi i kroppen . Energien lages i de deler av cellene vi kaller mitokondriene som er cellenes brenselscelle motorer !!Når Co Q10 synker energiproduksjonen i cellenes kraftaggregater og du opplever samme symptomer som ved ME , kronisk utbrenthet , hypothyreose. Kroppen mister energi til bevegelse, tankeaktivitet, immunforsvar og det bygger seg opp med avfalls stoffer i kroppen .Jo eldre vi blir jo mer trenger vi til Co Q10 og eldre mennesker som får statiner er derfor de som rammes hardest.

Men hvorfor skal vi redusere noe som er nyttig ? Standardsvaret fra legene som i disse dager har sin informasjon utelukkende fra legemiddelbransjen er at det er to klare foredeler. Har du et ”høyt kolesterol ”, definert av industrien som over 5,5 enheter og ennå ikke fått hjerte kar sykdommer, vil du redusere din risiko for å utvikle slike sykdommer ved å senke verdien i blodet. Har du allerede sykdom i hjertet eller blodårene vil man forsinke utviklingen av sykeligheten ved å senke kolesterolverdiene til en viss lav grense!

Hvor sant er dette? Vel, forvent ikke et enkelt svar! Vi skal presentere de harde fakta ! Professor Paul Clayton fra Oxford har i boka Helseguiden gått gjennom ikke mindre enn 10.000 vitenskaplige artikler. Under kapitlet hjerte – kar sykdommer side 222- 240 har han samlet all moderne viten om hjerte – kar sykdommer og satt opp en skala på 20 faktorer som øker forekomst av slike sykdommer og 7 faktorer som reduserer slike sykdommer. Utenfor hver faktor er et tall der +1 bringer deg opp ett trinn på skala og – 1: ett trinn ned (reduserer dine sjanser for sykdom).

Dette vil bidra til økt sjanse for å utvikle hjerte – kar lidelser

 • Kjønn . Mann :+1 ,Kvinne etter overgangsalder +1
 • Alder : Menn over 50 : +1 , Kvinner over 60 :+1
 • Fødselsvekt : Lav +1,5
 • Arv: Dersom en i nær familie har hjerte – kar sykdom :+ 1,5
 • Vekt : Overvekt: + 1 Fedme : +2
 • Røyking : 5-19 sigaretter pr dag:+1 , mer enn 20: +2 , Kvinne som tar p-pille og røyker:+4
 • Kolesterolverdier: Mann over 50 og verdier 5,5,-7,0 : +1 .Mann og over 7,0 :+ 2 , Kvinne og økt triglycerid nivå:+1
 • Blodtrykk : undertrykk over 92 mm. Hg :+2
 • Diabetes: Dårlig regulert :+3 Økt verdier av HbA1C: +1
 • Hjertesykdom : +2
 • Infeksjoner : Klamhydia eller Heliobakter :+0,5
 • Tannkjøtt betennelse: +1
 • Mat : alkohol :+1 , Sukker :+2
 • Psyke: Aggressiv /stresset :+1
 • Lavt stoffskifte: Ubehandlet hypothyreose :+3-4 (Basert på statistikker fra professor Broda Barnes,ikke med i Claytons bok )

Dette er eksempler på tiltak som reduserer sjansene for hjerte-kar sykdom.

 • Sunt kosthold : Mye feit fisk : -3 , Mye grønt og frukt: -3 , 1 glass rødvin hver dag:-1 ( ”Den franske effekten”)
 • Trim : 20 minutter hard trim 3 ganger pr uke: -1 , 60 minutter hver dag :-3
 • Meditasjon :En rolig livsstil : -1

Disclaimer: Artiklene er helsejournalistikk og er ikke nødvendigvis uttrykk for hva Dr.Øverbye selv mener eller gjør.  Lesere må selv ta ansvar for å bedømme verdien av innholdet.


Kilder – Litteratur:

Dr. B. J Øverbye : <b>Mat er Helse,</b>
Lynne Mac Taggart. What Doctors Dont Tell You
Danger of Statin Drugs av S Fallon & M.G.Enig fra nettstedet www.westonaprice.com
Lipid Disorders av Paul Nicholls eller Lipids and Lipid Disorders av M.D Feher & W Richmond
Udo Erasmus : Fat That Heals –Fat that Kills

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.