Hvert 40. minutt får en norsk borger et hjerneslag. I Taiwan har buddhister funnet en kur som virker: vegetarkost og harmonisk levesett. Hele 74% mindre slag enn hos kjøttspisere.

Tzu Chi Foundation er en buddhistisk organisasjon som ble grunnlagt i 1966 på Taiwan (Tidligere kalt Okinawa). Tzu betyr medlidenhet og Chi betyr hjelpearbeid. Organisasjonen har medlemmer i 47 land på 6 kontinenter. Organisasjonen bedriver veldedig hjelpearbeid, medisinsk behandling, skoler og humanistisk kulturvirksomhet. I Taiwan er det pr dato 6 hospitaler som drives av Tzu Chi. Fire hospitaler driver medisinsk undervisning .To er mindre landsbyhospitaler. Organisasjonen driver også ett universitet. De eier også en egen TV stasjon Da Ai som betyr” stor nestekjærlighet”.

Tze Chi undersøkelsene:   30 % av medlemmene i Tze  Chi  organisasjonen velger å leve strengt etter Buddhas lære om ikke å spise kjøtt , fisk eller fugl. 38% spiser noe kjøtt, men mest vegetabilsk. Bare 32% er omnivorer og spiser både fugl, fisk og kjøtt. I 2005  rekrutterte en gruppe leger i organisasjonen 8302 medlemmer  til Tze Chi Vegetarian Study for å se på helsegevinster av vegetarkost i forhold til ikke vegetariansk kosthold. I 2007 startet man undersøkelse nummer to: Tze Chi Health Study med 5050 deltagere. Den typiske vegetarianer i undersøkelsene spiste rikelig med grønnsaker, ris, frukt, hele kornprodukter, fettfattig melk ,ost, nøtter og egg. Kjøttspiserne blant deltagerne spiste også egg. Begge grupper ble fulgt opp frem til 2014.

Fra undersøkelsene ble det høstet flere resultater, blant annet en om forekomst av hjerneslag.

Vegetarmat gir opptil 74% mindre sjanse for hjerneslag : Resultatene ble slik :I den første gruppen : Tzu Chi Health Study var det bare 54 personer som fikk hjerneslag i perioden 2007-2014 . I gruppe  2  Tze Chi Vegetarian Study var det på 9 år 121 hjerneslag. Når man tok høyde for andre faktorer som alkoholinntak, sigarettrøyking, eventuelle sykdommer, fant legene at effekten av vegetarmat alene gav 74% mindre risiko for slag i forhold til de som ikke spiste vegetarmat  i gruppe 1 .

I gruppe 2 ,var gevinsten 48% mindre slag blant vegetarianere. I gruppe 2 fant man videre at  det var 59% mindre blodpropp og 66% mindre hjerneblødning som årsak til slag blant vegetarianere i forhold til ikke vegetarianere. Legene  mente at noe av de gode resultant lå i at vegetarianere i begge grupper hadde  lavere blodtrykk, bedre gukoseverdier i og lavere  kolesterol-verdier.

Vegetarkosthold og B12: I undersøkelse 1 (Tzu Chi Health Study) ble det også gjort målinger av vitamin B12, B9(Folat) og  Homocystein.Deltagere som spiste bare vegetarkost hadde lave verdier av B12 og høye verdier av B9 og Homocystein. Homocystein er et giftig nedbrytningsprodukt av aminosyren Metionin som bidrar til økt forekomst av hjertesykdom, hjerneslag og   demens.En av legene som ledet undersøkelsene Dr. Chin -Lo Lin uttalte at han anså det som kontroversielt å gi B12 til vegetarianere.Noen  vil mene at en tablett B12 pr dag kanskje ville bidratt til enda bedre resultater ?

Hvor bra er disse tallene ?: I Norge rammes en norsk mann eller kvinne over 50 år av hjerneslag hvert 40.minutt , tilsammen 13000 pr år.Det er ca 1.4 millioner eldre over 50 år, hvilket gir en risiko på 9 promille pr person pr år . For vegetarianere i Taiwan i Tze Chi Vegetarian Study var 8302 personer over 50 år.I løpet av de 9 år de ble fulgt opp fikk 121 slag og av disse var 48% (58 personer) vegetarianere. Det vil si at sjansene for en vegetarianer  i løpet av ett år hadde bare 11% så mye  sjanse for å få slag som en norsk gjennomsnittsperson: Dette er for å si det enkelt utrolig bra. Tar man i tillegg B12 som vegetarianere får for lite av kan resultatene bli enda bedre.

Noe mer å lære ? Å sammenlikne land med hverandre er ikke uten videre enkelt.Taiwan ligger i subtropisk klima. Det er en velstående nasjon med bare en prosent fattige.De som var med i undersøkelsen var buddhister som vektlegger et harmonisk levesett, lite eller ingen bruk av alkohol .Mange praktiserer meditasjon (mindfullness) som en del av sin hverdag. Selv de som spiste kjøtt hadde lavere forekomst av slag enn vi har i Norge.

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.