Hvitt sukker er årsak til mange helseproblemer.Her er noen fakta til ettertanke.

Vekt.

Er vekt uten videre et helseproblem? Vi vet at høy vekt har forbindelse med ulike helsefarer slik som økt fare for diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom, slitasje i vektbærende ledd (korsrygg/hofte/knær/ankler). Høy vekt øker også farene for infeksjonssykdommer. Det er derfor gode grunner til å skulle ha en gunstig vekt. For å regne ut vekt i forhold til høyde kan du bruke Kropps-Masse-Indeks = Vekt i Klio / (høyde i meter)x(Høyde i meter)

  1. Undervektig 18.5
  2. Idealvekt 18.5-24.9
  3. Overvekt 24.9-29.9
  4. Fedme: over 30.0

For å finne hvor mye du må gå ned i vekt  sjekk ut dette regneeksemplet:

La oss si at du er 1.70 meter og veier 85 kilo. Hvor mye  er den minste vektreduksjon du bør tilstrebe for å få bedre helse??Ta høyden og gang med seg selv 1,7 x1,7 = 2,89. Vi du ha en Kropps Masse Indeks på 24.0 som mål (øvre del av KMI for idealvekt ) tilsvarer dette en vekt på  :24x 2,89 = 69,4 kilo. Veier du 85 kilo bør du ned rundt  85- 69,4 kilo = 15,6 kilo-Målet for året 2018 er med andre ord å komme seg ned  rundt 15 kilo. De fleste vil selvsagt la seg friste til å prøve dietter som lover rask reduksjon; men erfaring tilsier at dette ikke gir varig god helse!! Så i st6edet for å kjøpe slanke-bøker og melde seg på dietter ; planlegg heller god helse via sunt kosthold, så her er en bedre strategi.

Fedme og sykdom.

Det første du må vite er at fedme og overvekt har så mange årsaker .Det første du må gjøre er derfor å sjekke ut at du ikke har myxødem dvs vektøkning på grunn av skjoldbruskkjertelsvikt! For å avgjøre dette må du kontakte en lege og ta prøver på Thyroid -kjertelen .Den andre viktige årsaken til fedme er selvsagt diabetes type 2, men her er man bedre stilt. Diabetes 2 er oftest et resultat av fedme, så har du forhøyet blodsukker og høy C-peptid som er kjennetegn for diabetes 2, blir du i løpet av dette året som regel kvitt problemet dersom du spiser sunnere og trener fysisk. En tredje årsak til sykelig vektøkning er væskeansamling på grunn av nyresvikt eller langt fremskreden hjertesvikt. Disse og en rekke sykdommer bør sjekkes ut dersom du planlegger bedre helse, men for de fleste vedkommende er uønsket høy vekt et resultat av matvaner og manglende fysisk aktivitet. Så vi tar hensyn til dette i første omgang.

Bort med sukker!

Det første og kanskje viktigste tiltaket du kan gjør allerede i dag er å kutte sukker enhver form. En av de store løgnene i den moderne legevitenskapen er at det er fett som dreper fordi det fører til økt kolesterol og deretter mere hjerte-karlidelser. Det er nå endelig avslørt at dette ikke er sant. I 1960 var det nemlig stor uenighet mellom leger om hva som var en helsefare: den en gruppen ble anført av professor John Yudkin og hevdet at sukker er en helsefare og hovedårsak til hjerte-kar-sykdommer. Den andre gruppen ble anført av Ancel Key og hevdet at høyt kolesterol var problemet. Alle vet i dag hvordan det gikk; kolesterol-gruppen vant og sukker ble ”glemt”. I dag er det høyt kolesterol og kolesterolsenkende dietter og medisiner som anbefales av de fleste leger.Men hav er sannheten?

I 2016 offentligjorde forskerne Christin E Kearns , Laura A Schmidt og Staton A Glanz hemmeligholdte dokumenter fra den Amerikanske Legeforeningens arkiver som viste følgende du absolutt må vite noe om_ Påstandene om at kolesterol er helsefarlig er en betalt myte, skapt av sukkerindustrien, for å vende leger og publikums oppmerksomhet vekk fra sukker som den egentlige helsefaren og en hovedårsak til hjerte-kar-sykdommer .Det er med andre ord bevist at lederevne innen  den mektige sukkerindustrien  USA betalte amerikanske hjerte-forskere for å  komme med påstander det ikke var teknisk grunnlag for. Du kan lese hele den sjokkerende historien i JAMA Intern Med. 2016;176(11):1680-1685. doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394. Til opplysning er JAMA Den Amerikanske Legeforeningens eget Tidsskrift!! Legenes høyeste organ har altså innrømmet feilen.

Skal du derfor ha et sunnere kosthold er det ikke fettet primært du bør kvitte deg med, Men sukker!! Og sukker vi snakker om er raffinert sukker som går under betegnelsen glukose eller sukrose. Det hjelper lite at man selger produkter med forlokkende navn som brunt sukker eller natursukker eller rørsukker; alt er glukose og like farlig og må bort fra kostholdet!

Så når du går til legen og legen hevder at det er viktig for din helse at du får ned din kolesterol, ta da heller hensyn til hva den Amerikanske Legeforeningen selv innrømmer: det var og er fortsatt sukrose som er synderen. (NB!! Må ikke forveksles med det syntetiske stoffet sukralose som er tilsatt leskedrikker som eksemeple Cola Zero!!).

Sukrose og helsesvikt.

Artikkelen i JAMA som vi heretter omtaler som kilden for konklusjonene vi fremlegger sier ganske entydig og klart at sukrose (raffinert sukker fra sukkerrør og andre kilder) leder til en rekke skadelige endringer i kroppen ved jevnlig inntak.

  1. Økning av kolesterol.
  2. Økning av triglycerider
  3. Endringer i sammensetning av tarmbakteriene som igjen bidrar  til fendringer i kolesterolverdiene.
  4. Sukrose inneholder også komponenten fruktose som i sin tur fører til endrede fettavleiringer i indre organer.

Når dette er sagt er det selvsagt ikke det samme som å si at du skal fortsette å spise fett, så her kommer neste advarsel!

Kutt dyrefett.

Når du nå har fått med deg at sukker er helsefarlig ,husk at sukker også bidrar til økning av kroppsvekt ved at det omdannes til lagerfett. Sukker er en av de viktigste bidragene til helsesvikt og vektøkning i det moderne samfunn. Dersom du konsekvent kutter  sukker i maten og har ellers har et aktivt liv; vil du innen et halvt år kunne forvente et veksttakt på ca. minst ½ -1 kilo i måneden dersom vi legger til grunn  statistikken som sier at hver nordmann i snitt spiser 29 Klio raffinert sukker pr år .

Hva så med fett? Debatten mellom Yudkin og Key gikk altså på om sukrose var hovedsenderen; men Yudkin sa ikke at dyrisk fett og økt kolesterol var ufarlig, så det er ikke slik at du skal fortsette å spise dyrefett i store mengder, du skal bare ikke spise sukrose! Hva så med fettet? I fortid da nordmenn var et fysisk arbeidende folkeslag med tungt arbeid og det var liten tilgang på frukt og grønt; var dyrefett og kjøtt en viktig del av kostholdet for hardt arbeidende mennesker. Arbeid i kulde om vinteren og tungt arbeid gjorde at en voksen arbeidsmann fort forbrant 3000- 5000 Kilokalorier i døgnet. Det vil si alt inntak av fett og protein ble omvandlet til energi. Derfor var fortidens hardt arbeidende nordmenn slanke og senesterke personer med lav forekomst av hjerte kar lidelser. Det var ved overgang til industrisamfunnet med mye stillesittende arbeid og der maskiner overtok mye av den tyngste delen av fysisk arbeid at inntak av mye dyrisk mat ble feil .Det var også i denne perioden etter 1945 at sukkerforbruket økte dramatisk.

Det andre rådet vi gir deg er derfor: kutt ned på innholdet av kjøttmat og gå i stedet over til vill fisk og skalldyr, dersom du absolutt skal ha noe fra dyreverdenen. Men skal du tenke dyrevern og etikk og samtidig helse bør du lese neste innlegg der vi argumenterer for å strebe mot å leve vegetariansk dvs bygge næring på matvarer fra planteriket. Inntil da: Kutt sukker i enhver form. Reduser inntak av fett fra dyr. Ja se for deg at du ganske enkelt vil prøve å kutte inntak av  kjøtt fra varmblodige dyrearter. Vi vil også forklare hvorfor du bør unngå oppdrettsfisk og hvorfor kjøtt fra dyr i fangenskap er usunt og bidrar til dyrs lidelser.

Anbefalt lesestoff: Sannheten På Bordet av Niels Geelmuyden som kan kjøpes i din lokale bokhandel

Og for deg som leser engelsk: Pure, White and Deadly av professor John Yudkin som du kan kjøpe fra Amamzone eller låne på biblioteket.

Copyright Bjørn J Øverbye 2018

Disclaimer

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.