En svensk undersøkelse har sendt sjokkbølger inn i det medisinske miljøet: Coenzym- Q10 og organisk selen tilskudd overgår effekter av kolesterolsenkende legemidler! Kosttilskuddene er dessuten langt billigere og helt uten bivirkninger.

 Det koster å senke kolesterol..

Per dato bruker ca 500.000 nordmenn statiner, kjemiske enzymblokkere som hemmer leverens naturlige produksjon av kolesterol. Legemiddelindustriens forskere mener å kunne bevise at kunstig senket kolesterol reduserer forventet dødelighet av hjerte –kar sykdommer både hos de som har slik sykdom og de man forventer vil få det senere i livet. Staten har latt seg overtale til å betale kostnadene ved å forskuddsbetale statiner på Blå Resept. Men det er ikke gratis slik du tror!! Forskuddsbetalingen tar staten deretter fra din lommebok i form av skatter og avgifter.De bare glemt å si deg at det var slik. For apoteker og industri som selger varen er det ren fortjeneste. Salget av de to mest populære statinene: simvastatin og atorvastatin, utgjorde i 2012 en daglig pengeflyt på 0,58 millioner kroner pr dag eller 211 millioner i året! Hva om det fantes et billigere og helt naturlig alternativ?

Naturlig alternativ er billig og uten bivirkninger.

Det finnes faktisk mange naturlige alternativer som er både billigere og bedre!! I 2012 publiserte fem svenske leger: Alehagen, Johansson, Rosen og Dahlstrøm en vitenskaplig undersøkelse i det anerkjente fagbladet International Journal of Cardiology. Studien var randomisert (tilfeldig utvalgte personer), dobbelt blind og utført etter de strengeste kriterier for kjemisk legemiddelutprøving. Studien bestod i at 443 eldre mellom 70 -88 år fikk 200 mikrogram organisk Selen og 200 milligram Q10 hver dag i fem år. Kontrollgruppen fikk narrepiller. Hverken leger eller pasienter visste hva slags piller man inntok før etter at forsøket var over, det vil si dobbelt blind!!

Da forsøket var over ble forskerne forbløffet. De som fikk organisk selen og Q10 hadde lavere pro BNP enn kontrollgruppen. Pro BNP regnes som en god indikator for  hjerteproblemer. De som fikk naturmedisin hadde halvparten så mye hjertekar dødsfall som de som fikk narrepiller. For å indikere nytten av naturproduktene brukte forskerne regnmetoden NNT (Numbers Needed to Treat). For kosttilskuddene var NNT = 15 for en 5 års periode. Det vil si dersom 15 personer fikk slike kosttilskudd daglig i 5 år ville man spare ett menneskeliv!!

Statiner henger langt etter naturprodukter.

Ifølge den kjente islandske hjertespesialisten og forfatteren  Axel F Sigurdsson er  tallene for statiner til eldre langt dårligere enn hva svenskene fant ut for naturprodukter. Sigurdsson hevder at ut fra statistikk  ikke er på statinenes side.For å unngå ett dødsfall av hjerteinfarkt blant eldre må legene skrive ut statiner til 234 personer som enda ikke har fått slik sykdom. Dette tilsvarer en NTT= 234 for ett år! Videre må legene foreskrive statiner til 389 personer for å unngå ett dødsfall fra hjerneslag.

Sagt litt anderledes: Legene må gi 233 personer statiner til ingen nytte for at ett liv skal spares for et dødelig hjerteinfarkt man ikke hadde forventet .Man må gi 388 eldre statiner for at en person skal unngå et uventet hjerneslag i løpet av ett år.Hva skjer med de som får statiner til ingen nytte? Her er uventede opplysninger: Det australske tidsskrift Australian Prescriber opplyser at for eldre vil inntak av statiner øke farene for hjerneslag og det er ingen klar forbindelse mellom høyt kolesterol og hjertedød !! Men var det ikke derfor legen gav det??

Enda mer forunderlige matematikk !

Mens statiner til eldre altså virker å ha liten effekt,endog motsatt effekt av det legene tror er, har Q10 og organisk Selen en helbredende effekt og ingen bivirkninger. I forhold til statiner er effekten overlegen på alle områder. Regner man om NNT for 5 år for statiner og sammenlikner dette med NNT for naturproduktene blir Selen og Q10 er 3,12 – 5,18 ganger mer effektive enn statiner. Men  enda merkeligere: I det svenske forsøket gikk det slik at de som ikke fikk statiner, men bare narremedisin hadde en NNT som var 2 ganger dårligere enn for naturmedisinene! Er dette rett, betyr det at  forsøket sier nettopp det  Australian Prescriber påstår : statiner til eldre er dårlig medisin ,faktisk dårligere enn placebo??

Situasjonen er såpass underlig at jeg regner med at helsemyndighetene vil prøve å finne ut hvem som snakker sant: industrien, deres leger eller de som forsker på nytten av matvarer og kosttilskudd? Siste ord er ikke sagt. Hva du skal gjøre i mellomtiden? Det kan vi ikke svare på. Vi bare forteller hva forskere sier om saken.

 


Copyright Bjørn J Øverbye 2015


Disclaimer: Dett er helsejournalistikk og ikke nødvendigvis hva forfatteren mener eller selv praktiserer. Lesere må selv vurdere stoffet og velge hva de vil tro. Syke bør forholde seg til sin fastleges råd.

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.