I 1987 oppmuntret Israel til dannelse av Hamas i håp om at bevegelsen ville være en politisk motvekt til PLO. Lenge fikk Hamas penger av Israel til å drive sosialt hjelpe-arbeid på Gaza og bygge sykehus og moskeer inntil Hamas vendte seg mot Israel og ble en fiende. Her er den utrolige historien om hvordan Israel bidro til å skape sin egen fiende.

Dette er ingen konspirasjonsteori; men historiske fakta bekreftet av en kjent forfatter, en amerikansk senator, en amerikansk ambassadør, flere israelske tjenestemenn og en israelsk general som var med å finansiere Hamas, en israelsk professor , en israelsk statsminister og leder for PLO.

Det Muslimske Brorskapet: I 1967 vant Israel over Egypt og annekterte Vest-Bredden og den egyptiske Gaza stripen. Med på kjøpet fikk de bevegelsen Det Muslimske Brorskap på Gaza som hadde vært en fiende av Egypt’s president Nasser’s sosialistisk regjering og dets lokale leder Sheik Ahmin Yassin som da satt i fengsel på Gaza.

Brorskapet var i følge forfatter Robert Dreyfuss bok Devils Game (2006) en religiøs organisasjon grunnlagt av egypteren Hassan -al-Banna i 1928. Formålet var å spre islamsk teologi og opprette regjeringer som skulle styre etter Koranen.

Brorskapet en partner for ulike aktører : Brorskapet ble i årene før 2.verdenskrig en samarbeidspartner for britisk etterretning. Etter krigen samarbeidet de også med CIA og ulike grupper som av ulike årsaker ville påvirke utvikling i Midt-Østen til egen fordel.

Brorskapet’s aktivitet i Palestina og Trans-Jordan : Da jødiske bosettere kom til Palestina i begynnelsen av 1900 tallet oppstod det  gjentatte konflikter mellom de som bodde der og innflytterne og Stormufti av Jerusalem : Haj Amin –al Husseini førte an i kampen mot jødiske bosettere. Stormuftien fikk etter 2. verdenskrig hjelp av Brorskapet i kampen mot jødisk bosetting.

PLO en felles fiende : I 1964 ble PLO opprettet av Den Arabiske Liga i arbeidet for en palestinsk selvstyrt stat. Forskjellen mellom Brorskapet og PLO var at Brorskapet ville ha en islamsk stat styrt etter Koranen og Sharia, mens PLO ville ha en sosialistisk, sekulær stat, dvs. en stat med religionsfrihet. Dette gjorde PLO og Brorskapet til fiender i kampen om det palestinske folkets sympati.

Israel løslater Sheik Yassin og innleder vennskap med Brorskapet : I 1967 etter 6 dagers krigen mot Egypt overtok Israel som før nevnt,  kontroll av Gaza som til da hadde vært egyptisk og løslot Brorskapet´s leder i Gaza, Sheik Ahmin Yassin fra fengsel. De støttet deretter Brorskapet for at de skulle bekjempe PLO hvis mål da var å utslette Israel og etablere en selvstendig palestinsk stat.

Israel støtter Brorskapet humanitære arbeid på Gaza : I 1973 grunnla Brorskapet den humanitære hjelpe-organisasjonen Mujama al-Islamiya (المجمع الإسلاميOrganisasjonen ble fra 1977 støttet økonomisk av Israel og fra 1979 ansett av statsminister Begin for å være en jødisk samarbeidspartner på Gaza.

Vennskapet med Brorskapet belønnes : Penger fra Israel ble til sosialt og humanitært arbeid og gjorde at Brorskapets popularitet og makt vokste. Brorskapets økte innflytelse på Gaza svekket samtidig PLO´s maktbase slik den israelske regjering ønsket. Samarbeidet ble derfor til begges fordel.

Israel hjelper Brorskapet å danne Hamas : I 1987 ble Hamas ( Ḥarakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah,) startet som en politisk gren av Brorskapet. Ifølge masse-media var det Brorskapet som startet Hamas som en reaksjon på konflikten med jødene. Men slik er det ikke ifølge den amerikanske diplomaten Charles Freeman; ambassadør i Saudi Arabia : « Israel startet Hamas. Det var et Shin Bet (Israelsk hemmelig politi ) prosjekt som hadde en følelse av at de kunne bruke bevegelsen i kampen mot PLO «

 Denne versjonen ble også støttet av den amerikanske Senator  Dr. Ron Paul (Republikaner/Texas) 2009 « Vi (USA ) påvirket Israel direkte og indirekte til å oppmuntre til dannelsen av Hamas fordi man ville at Hamas skulle være en motvekt til PLO. Nå som Hamas er blitt mektige sier vi at vi må drepe de«.

Yassir Arafat leder av PLO bekreftet også historien : Dette ble også bekreftet av PLO´s leder Yasser Arafat : «Hamas er skapt av Israel, som i statsminister Shamir’s tid gav dem penger og 700 institusjoner, deriblant skoler, universiteter og moskeer. Også statsminister Rabin endte opp med å innrømme dette, da jeg anklaget ham for det overfor (Egypts president) Mubarak”.

Flere som deltok i finansiering av Hamas bekrefter denne historien: Andrew Higgins, en israelsk tjenestemann som jobbet i Gaza på 1980 tallet fortalte til Washington Post 30-15-14 at Hamas fikk penger fra Israels regjeringen fra starten av fordi organisasjonen ble oppfattet som en venn av Israel. Pengene skulle gå til bevegelsens humanitære arbeid i Gaza.

Avner Cohen, jødisk representant på Gaza opplyste at han var med å finansiere Hamas på 80 tallet, han uttalte:» Til min store skuffelse er Hamas skapt av (staten) Israel».

Brigader General Yitzhak Segev tidligere israelsk guvernør på Gaza på 1980 tallet opplyste at han «personlig betalte Hamas med jødiske skattebetaleres penger» . Håpet var at Hamas skulle være en motvekt mot PLO´s sosialistiske ideologi. « Den israelske regjeringen gav meg et budsjett og den militære regjeringen gav det til moskeene «.

Også andre informerte kilder bekrefter dette : Ifølge en professor i historie : Zeev Sternell ved Universitet i Jerusalem opplyste han at Israels regjering sa det var smart å støtte opprettelsen av Hamas for å bekjempe PLO.

Påstanden om at  «Israel bidro til å  skape Hamas « synes derfor vel begrunnet ifølge informerte personer.

PLO blir Israel-venn : PLO begynte etter hvert å søke samarbeid med Israel, noe som kulminerte med Oslo -avtalen i 1993 der partene anerkjente hverandre og PLO ble lovet selvstyre for palestinerne på Vest-Bredden og i Gaza , noe nasjonalistiske partier i Israel var sterkt i mot.

Fredsprisen til PLO : Oslo-avtalen ble belønnet med Nobelprisen for Fred til Yassir Arafat, Yitzhak Rabin og Shimon Peres i 1994. Rabin ble sett på som en sviker av høyreradikale fordi han inngikk avtale med PLO, noe som førte til at han ble skutt av en høyreekstrem student i 1995.

Hamas motarbeider PLO´s freds-avtale :Hamas som var fiende av PLO gjorde hva de kunne for å sabotere avtalen og iverksatte angrep mot sivile jødiske mål dagen før den israelske regjering skulle anerkjenne Det Nasjonale Palestinsk Råd ledet av PLO. Hamas stadig mer voldelige aktiviteter mot israelske sivile mål i årene som fulgte førte til stadig mer skepsis i Israel mot palestinsk selvstyre

Planen om selvstyrt palestinsk stat gravlegges : I 2000 ble planen om en palestinsk selvstyrt stat ledet av PLO skrinlagt. I 2004 døde Arafat. Etter valget 2006 fikk Hamas 45% og PLO 32% av stemmene. Hamas overtok så styring av Gaza og fortsatte sine periodiske angrep mot Israel (2009, 2012, 2014) som kostet 308 sivile israelere livet ; samtidig som Israelske motsvar førte til  6407 døde palestinere, de fleste sivile.  (2008-2022).

Dette oppfylte også profetiene til den jødiske tjenestemannen Avner Cohen som formidlet israelske pengestøtte til Hamas på 80 tallet; fremsatt i et brev til den israelske regjering : «Dere kommer til å angre på dette (pengestøtten til Hamas ) om 20-30 år…….» 

@ copyright Øverbye 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.