Del II: I forrige artikkel tok vi for oss hvordan tre forskere Glantz, Kearns og Schmidt har avslørt hvordan sukkerindustrien betalte forskere for på hevde at sukrose ikke hadde betydning for utvikling av Koronar Hjerte Sykdom (KHS),tross at forskning beviste det. I stedet ble all skyld lagt på mettet fett og kolesterol i mat .I 1971 fikk man endog tannlegene til å hevde at sukrose ikke var et problem ved dannelse av dental caries.

Erkjennelsen bygger på 50 år gamle dokumenter som nå er frigitt til forskere som vil grave i arkivene. Visepresident John Hickson i SRF (Sugar research Foundation) hadde lagt en plan for å vri oppmerksomheten bort fra sukker til å sette fokus på mettet fett/kolesterol i maten :Hickson gav Dr.Fredrik Stare, (formann i Harvard University School of Public Heath Nutrition Department ) en posisjon i Vitenskaps Rådet for SRF samtidig som han hadde en posisjon i Amerikanske Hjerte Foreningen.

Stare tok kontakt   legene  Hegsted og  McGandy som ble betalt direkte av SRF for å lage an avhandling om hjertesykdom skulle frikjenne sukker som en farlig årsak!!Etter dagens Dollarkurs og omregnet i Norske penger fikk Hegsted 38.000 og McGandy 75.000 for å bevise det SRF ønsket! Samtidig  diskrediterte de Professor Yudkin og andre seriøse forskere som hadde bevist at sukker var helsefarlig!

Hva man ønsker å kalle dette er opp til den enkelte ,men uavhengig og fair forskning blir vanskelig å kalle det !!.

I 1967 kom resultatene i NEJM (Dietary fats, carbohydrates and atherosclerotic vascular disease. N Engl J Med. 1967;277(5):245-247 ) Studien som konkluderte med at mettet fett og kolesterol i mat var hovedårsak til HKS inneholdt for ordens skyld også data som bekreftet at sukrose (hvitt sukker) økte innhold av kolesterol og triglycerider. Den inneholdt også data som viste at dersom sukker ble erstattet med mettet fett eller plantefiber falt kolesterolet hos friske mennesker! Dvs bruk av fett og plantekost og slutte med sukrose forebygger. Tross disse fakta kom de betalte forskerne til de resultater SRF ønsket. Dataen ble ansett som lite viktige eller belemret med ”feil” ??

NEJM trykket rapporten uten å undersøke hvem som hadde betalt den og ble derved medansvarlig i å spre en historisk usannhet; at sukrose var ufarlig i utvikling i hjerte sykdom.Søker du i arkivene til PubMed vil du oppdage at verdens største nettsted har slettet hele artikkelen. Det eneste som er tilbake er overskriften!Prøver noen å skjule egne feil ved fortielser??Ikke vet vi,men man kan undre seg.

Ansporet av taktikken begynte så Hickson og  SRF å bearbeide andre yrkesgrupper. De gikk nå til tannlegene og fikk tannlegenes forening til å hevde at sukrose ikke var viktig i utvikling av caries !Dette er i strid med all kunnskap om caries; likevel ble det en del av offisiell politikk i USA!

I 1976,på tannlegenes anbefaling gikk så FDA (Food &Drug Administration) god for at sukker ikke var et problem i utvikling av caries .  Selv i dag hevder norske nettsider driftet av sukkerindustrien at dersom man pusser tennene godt nok er ikke sukker et problem i tannhelsen.Man underslår derved viktig forskning som bekrefter at sukker reduserer innhold av kalk i tennene. Denne kunnskapen har vært kjent blant tannleger og ernæringsforskere siden 1930 tallet. Fordi sukrose øker innhold av blod-glukose endres blodkjemien og dette tapper knokler og tenner for kalk.Dette er en svekkelse fra innsiden du ikke kan fjerne ved å pusse tennene og spise fluor.

I etterkant av sukker-industriens økonomisk styrte forskning ble det dessverre stadig mer vanlig at industrien og ikke legene satte standard for kolesterolforskning i de fleste land. Mange fremtredende forskere lot seg betale til å hevde at umettet fett og kolesterol i maten var det eneste poenget man skulle bry seg om. Vil du vite mer les mer om dette i boken Myter Om Kolesterol av overlege Uffe Ravnskov . Les også boken til John Yudkin Rent Hvitt Dødelig. Her finner du nok av historisk stoff om forskningen og hvordan fett ble en fiende uten at det var beviser nok for å utpeke det som en hovedfiende.

Copyright Bjørn J Øverbye 2016

Disclaimer

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.