På Internett kan man lese at det finnes en «flåttvaksine». Så enkelt er det ikke. Vaksinen beskytter ikke mot flått og ikke mot mange sykdommer overført av flått; kun mot virus-hjernehinnebetennelsen TBE (Tick Born Encephalitis) som overføres ved flåttbitt.

En vaksine er laget for å øke immunforsvaret mot en gitt infeksjonsorgansime: virus, bakterie eller soppart. Strengt tatt beskytter en vaksine ikke mot noen av slike organismer. Du blir fortsatt smittet; men vaksinen gjør at immunsystemet står bedre rustet til å bekjempe mikroben når den først angriper kroppen slik at sykdomssymptomene blir mildere eller noen ganger helt fraværende.

Når man på nettet kan lese at det finnes en ”flåttvaksine” .Dette er totalt feil .Man kan ikke vaksinere seg mot flått !!Flått er en blodsugende edderkopp og den eneste måten å beskytte seg mot flått på er å inspisere klær og hud etter en tur i skogen og se etter at man ikke ha fått på seg en flått. Det er også feil som Vitus Apotek opplyser på sin nettside at ”flåttvaksine- en vaksine mot sykdommer fra flått”

Det som derimot er riktig er at når en flått biter seg fast vil den kunne overføre bakterier, virus og parasitter den har i sitt eget tarmsystem. Hvor mange mikrober en flått har i seg varierer sterkt fra landsdel til landsdel og med årstiden .Mange flått er også smittefrie. En av flere sykdomsfremkallende organismer en flått kan overføre er TBE-viruset .

TBE viruset som gir hjernehinnebetennelse er et sjeldent forekommende virus hos flått som i 2021 ble registrert hos 62 individer. I løpet av perioden 1994-2021 ble det totalt registrert 310 tilfeller av TBE , 267 var personer som ble smittet i Norge. De fleste av disse var pasienter fra Buskerud, Telemark og Agder. Det høyeste antall smittet kom fra Arendal og Lindesnes kommune. Det er altså mot dette viruset at det finnes en vaksine som feilaktig er døpt flått vaksine .Det riktige navnet skal selvsagt være TBE-vaksine .Så husk dette når du leser i avisen og på nettet at det finnes en ”flåttvaksine”; navnet er feil og misvisende.

Og så til slutt :Bør man ta en TBE-vaksine? Sjansene for å få TBE infeksjon er meget lav. Men siden vaksinen er effektiv og det har relativt få bivirkninger er det en god forsikring dersom man ferierer i områder med mye flått. Men den beste forsikring mot sykdommer overført ved flåttbitt er at man i flåttrike områder  tar forholdregler mot at flått kan feste seg til huden . Bruk av lange benklær og drypper noen dråper lavendelolje på skoene er en god forsikring.Oljen avgir en sterk duft som flåtten misliker. Videre bør man etter endt opphold i naturen hver kveld sjekk hodebunn og kroppen for se at en flått ikke har festet seg uten at man har merket det.

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.