Mange mennesker  lever sunt, men liker tross det å ta litt vin .Her er 10 fakta om vin og helse.

  1. Norske myndigheter fører ingen statistikker over hvor mye hver nordmann drikker!! Det man fører statistikk over er lovlig salg av alkohol, herunder vin. Når man har kunnskap om antall lovlig solgte liter deler man dette volumet med antall nordmenn og får et teoretisk tall for hvor mye ”hver nordmann drikker”. Siden ingen vet eller vil vite er tallene pene på statistikken, men stygge i virkeligheten fordi antall som drikker bare er en liten del av befolkningen.
  2. De teoretiske tallet :”Hver nordmann ” over 15 år forventes i løpet av dette året å drikke 10 liter vin. Siden ikke ”all nordmenn over 15” drikker betyr det at andelen som drikker derfor må drikke mye mer. Kilde ssb.no
  3. Antall som øker og mengden de drikker øker jevnt siden 2000. Økningen er størst blant kvinner.
  4. 98% av all vin som selges kommer fra vindruer dyrket på mark der man har brukt kunstgjødsel og der druene har vært utsatt for giftige sprøytemidler. En del av disse sprøytemidlene (mot angrep på druene fra insekter, sopp ,bakterier) er sterkt giftige og fremkaller kreft. Bare 2% av all vin som omsettes er dyrket økologisk (Kilde: Aftenposten : Innsikt 9.10.16 )
  5. Økologisk vin er durer og vinmarker der overnevnte produkter er forbudt!
  6. I California ble det i 2010 brukt 25 millioner liter pesticider(dreper insekter). Forbruket øker. Pesticidene havner i ditt vinglass for ingen renser druene for gifter før de lages om til vin (Jeg har selv besøkt vinprodusenter i Frankrike og sett hvordan det gjøres som en del av sykkeltur-operatørens ”underholdning” undertegnede ikke hadde annen interesse av enn å se hvordan man lager produkter som til sist havner i Norge).
  7. De som selger økologisk vin er ikke alltid troverdige: I flere år på rad syklet vi rundt på fransk bondebygd i feriene. Vi besøkte da vingårder og fikk se og vite følgende: Noen (vi vet ikke hvor mange) påstod å selge usprøytede vindruer, men da vi så oss omkring på gårdene fant vi godt skjulte dunker med giftige sprøytemidler. En av gårdene var en eksklusiv vin-leverandør eid av utenlandske investorer som hadde kjøpt et stort område i Frankrike for dyrking og produksjon av luksusvin . Vinen selges også i Norge! Vi snakket også med små bønder som dyrket rent og de beklaget at de på sin side ble sidestilt med de som sprøytet.
  8. Vinbønder som bruke sprøytemidler har høyere forekomst av sykdom enn de som ikke sprøyter. Sprøytemidlene gir opphav til barneleukemi, kreft, allergier. Kromosomfeil, neurologiske sykdommer!                (Kilde: Aftenposten : Innsikt 9.10.16)
  9. Det finnes i dag flere hundre ulike kjemiske stoffer man kan bruke som tilsetningsstoffer i vin-produksjon. Dette kommer i tillegg til pesticider, soppdrepere og bakteriedrepende kjemikalier som jevnlig oversprøytes druene under vekst.
  10. Enkelte journalister  i norske media hevder at økologiske produkter ikke er bedre enn matvarer frembrakt på forgiftet grunn.

 

Copyright Bjørn J Øverbye 2016

Disclaimer

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.