Betaglukaner er en familie sukkerarter i planteriket som beskytter mot infeksjoner , senker kolesterol, reduserer blodsukker hos diabetikere, senker blodtrykket, bedrer sårtilheling  og beskytter mot hjertesykdom. Les om forskning ,produktene og priser.

Betaglukaner naturens immunterapi: Betaglukaner finnes i ulike alger ,sopper, kornslag og gjær. Fortidens leger i Japan har i århundrer anbefalt maitake og shitakesopp for å styrke kroppens forsvar mot sykdom uten å vite at det i disse soppene fantes et stoff som i dag kalles betaglukan. Stoffet har vist seg å ha en spesifikt aktiverende virkning på immuncellene i kroppen. Dette kan være en av forklaringene på dr. Akizuki´s positive erfaring med å gi stråleskadde pasienter Misosuppe; som foruten høyt innhold av Jod også er kokt på maitake og shitake.

Norsk pionerforskning på betaglukaner: På 1960 tallet begynte professorer Jan Raa ved universitetet i Tromsø  å forske på immunforsvar hos planter. Planter syntes å ha en egen evne til å forsvare seg mot angrep fra sopp, bakterier og virus; med andre ord de her et slags primitivt, men meget effektivt immunsystem. Etter mange års forskning fant han på 1970 tallet svaret: immunsystemet inneholder en viktig substans; betaglukan, som er en sukkerart (polysakkarid) som finnes i celleveggen på plantene. Betasglukanet som var mest effektivt var 1,3/1,6 Betaglukan også senere kalt betaglukan 24:7 .

På 19780 tallet utviklet Raa og hans forskerteam vaksiner for oppdrettslaks. Det var på denne tiden at han fikk ideen å tilsette betaglukan til foret.

Hvordan virker betaglukan? Betaglukaner tas ikke opp i kroppen hos fisk og mennesker, likevel virker det !!! Hvordan var det dette mulig ? Etter ytterligere forskning oppdaget forskerne at årsaken lå i tarmens immunceller. Tarmen er foruten å være organ for fordøyelse også kroppens største immunaktive system. Immunsystemet består tarmbakterier som virker som forsvarsverk mot fremmede mikrober. Dessuten finnes det er enormt antall immunceller i tarmveggene som er klare for å angripe enhver fremmed inntrenger. 1,3/1,6 betaglukan virker som en trigger som aktiverer disse immuncelleneomtrent som en vaksine. Når disse cellene blir aktivert brer effekten seg til immuncellene ellers i kroppen.

En kort betaglukaner og immunceller: Nedenfor er en tabell som viser noen av de viktigste virkninger betaglukaner har på immunforsvaret:

 • Aktiverer immunceller
 • Reprogrammerer immuncellene
 • Aktiverer reseptorer på immuncellenes overflate og gjør de bedre til å forsvare kroppen mot inntrengere
 • Aktiverer immunceller som dreper avvikende celler som eksempelvis kreftceller.
 • Styrker tarmens allmenne immunforsvar
 • Aktiverer kroppens spesifikke forsvar mot virus. Har vært foreslått brukt i kampen mot COVID-19!!!

Betaglukaner og COVID-19: I likhet med alle naturstoffer som høyner immunforsvaret har betaglukaner vist seg å bedre forsvaret mot utvikling av COVID-19.Det finnes pr dato bare en måte å forhindre overføring av coronavirus: hygiene og munnbind; men eller er det ingen vaksine eller immunstoffer som forhindrer smitte. Derimot kan vaksiner og immunterapi redusere sjansene for å utvikle COVID-19 sykdommen når man først er smittet.

En  spansk undersøkelse ved Valladolid Universitet bekreftet at betaglukaner gav økt forsvar mot COVID-19.Hvorfor er alt forklart ovenfor. Det er derfor vitenskapsbasert råd å bruke betaglukaner for å styrke immunforsvaret og derved redusere sjansene for å utvikle COVID-19

Betaglukan effektivt ved diabetes og høyt blodtrykk: I en forskningsrapport om betaglukaner og diabetes ble det funnet at betaglukaner senker blodsukkeret hos diabetikere. Ikke bare det; de senker også blodkolesterol, blodtrykket og bedrer sårtilheling; tre viktige komplikasjoner man ofte ser hos pasienter med sukkersyke. Foruten dette forebygger bruk av betaglukaner utvikling av trange kransårer rundt hjertet som gir opphav til angina pectoris og over år er årsak til hjerteinfarkt.

Noen utvalgte produkter: De beste betaglukanene er det som ble utviklet av professor Raa kalt 1,3/1,6 betaglukan eller også 24:7 betaglukan..  Professor Jan Raa  anbefaler 350 milligram betaglukaner pr dag.  Her er en kjøpsoversikt over noen 1,3/1.6 betaglukaner på markedet.

 • NBG 24:3 norskprodusert. Høy kvalitet. 375 milligram betaglukan + 200 milligram vitamin C. 60 kapsler Pris 250.- Kjøpes på apotek eller nettet.
 • Ecogard : Norskprodusert, professor Jan Raa´s eget produkt. Høy kvalitet og renhet. 350 milligram betaglukaner Pris 448 for 60 kapsler. Kjøpes på nettet
 • Betaglucan Immune support + : Produsent Nature´s Aid:  Et billig multiprodukt med bare 150 milligram Betaglukan , men man får med  vitamin A,  C, D og zink, Kobber, Selen og hvitløk på kjøpet. Pris 11 Pund + porto. Kjøpes på Nett
 • Piping Rock 1000 milligram betaglukan. Laget i USA Markedets høyeste innhold pr kapsel . Laget ved såkalt Good Manufacturing Practice og kvalitetsgodkjent av FDA . 249 kroner for 90 kapsler + porto. Kjøpes på Internett.
 • Immiflex: laget i USA av firma Wellimmune. Høy kvalitet og på høyde med de norske produktene i kvalitet. 500 milligram betaglukan + vitamin D3. 90 kapsler Pris 577,-. Kjøpes på helsekost og på internett.

Det finnes også en rekke andre produsenter.

Bivirkninger: Det foreligger ingen forskning på at inntak av betaglukaner skulle gi noen bivirkninger.

@Copyright Øverbye.2022

DISCLAMIER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.