En gruppe danske forskere hevder å ha oppdaget at antioksidanter i tablettform skader helsen , mens de samme antioksidanter i matvarer fremmer helsen De sier at de ikke vet hvorfor.Den oversette forklaring kan være enkel. Her er fakta til ettertanke.

Antioksidanter skader helsen ? I 1994 påstod fem professorer i det statlige danske Motions- og Ernæringsrådet at personer som inntok antioksidanter i tablettform vill løpe risiko for å få mere hjerte-kar sykdommer, mere kreft i tarmsystemet og forkorte sine liv.

Påstandene ble gjentatt i en artikkel i det danske Ugetidsskrift for Læger i 2009, med henvisning til forskning som bekreftet påstandene. Ugetidsskriftets redaktør gikk endog så langt som å hevde at frukt,bær og grønnsaker er bra for helsen, men at deres høye innhold av antioksidanter ikke har noe med saken å gjøre.

Forkorter antioksidanter livet ?:De samme påstandene ble deretter gjentatt på det norske nettstedet NHI.no med den dramatiske overskriften « Antioksidanter kan forkorte livet» og atter en gang gjentatt av professor i ernæringsvitenskap ved Universitet i Oslo ; Rune Blomhoff i et intervju med Aftenposten. I tiden som fulgte ble påstandene også gjentatt på andre nettsteder med advarsel om ikke å kjøpe antioksidanter på helsekost og heller spise frukt,bør og grønt.

Hvor mye hold er det i denne forskningen ? I et forsøk på å finne Ugetidsskriftets originale artikkel der forskningen ble fremlagt finner man ingen ting.Artiklen er strøket fra Ugetidsskriftets nettside så man kan dessverre ikke vite hva de fem professorene bak artiklen hadde av forskning man la til grunn for sine konklusjoner.

En oversett forklaring :I et forsøk på å se om det virkelig er sant at antioksidanter i tablett og kapselform fremkaller sykdom og gir et kortere liv, går det ikke lang tid før man oppdager en mulig årsak til hele mysteriet.

Det er ikke antioksidanter som er farlig; det er hvordan helsekostindustrien fremstiller sine produkter !! Når du kjøper eksempelvis vitamin E på helsekosten er det ikke bioidentisk med det som naturen frembringer.Her er noen eksempler verd å ta med når man skal få bedre helse:

Vitamin E: også kalt tokoferol som selges på helsekost er ikke laget fra planteoljer slik som i naturen ,men utvunnet fra oljeprodukter som pumpes opp fra oljbrønner. Syntetisk vitamin E er bare 12% så effektivt som det som kommer fra naturlige kilder og har lavt opptak fra tarm. Selv om det står på boksen at det du kjøper er alfa-tokoferol, som er den mest aktive formen av vitamin E viser tester av produkter at det som finnes i kapslene ofte er et blandingsprodukt. Konklusjonen må derfor bli denne: skal du kjøpe vitamin E må du kjøpe en variant som finnes i planteoljer slik som hvetekimsolje. Kjøper du syntetiske E-vitaminer får du altså et produkt som ikke gavner kroppen og som endatil kan være helseskadelig. Konklusjonen blir da: Vitamin E fra planteoljer er helsefremmende; i syntetisk form kan det være helseskadelig.

Naturlig vitamin E finnes blant annet i i nøtter og planteoljer.En god kilde er hvetekimsolje

Vitamin C: finnes i naturlig form i sitrusfrukter. I syntetisk form finnes det som ren askorbinsyre eller i syrenøytral form som askortbat. Naturlig vitamin C forekommer som askorbinsyre sammen med OPC (Oligo-Pro-Antocyanider ) som gjør at man trenger små mengder askorbinsyre for å få den ønskede effekten. Naturlig vitamin C som en del av hva som finnes i sitrusfrukter er bevist å ha en rekke helsefremmende virkninger og er kurativ for sykdommen skjørbuk.Inntak av større doser syntetisk vitamin C, har derimot vist seg å kunne være helseskadelig og redusere fysisk yteevne.

Naturlige vitamin C-kilder er solmodne appelsiner, grapefrukt og acerolabær for å nevne noen kilder.

Problemet med syntetiske versus naturlige vitaminer stopper ikke her.Mange frukt, bær og grønnsaker er frembragt på næringsfattig jord og har derfor lavt innhold av mineraler , vitaminer og antioksidanter. . Helsekostprodukter som er laget av slike råvarer pleier derfor, uten at kunden vet det, å tilsettes syntetisk vitaminer laget av oljeprodukter og uorganiske mineraler som har lav opptaksevne. I følge amerikansk lovverk er det nok at kosttilskudd med vitaminer og mineraler inneholder 10% naturlige forbindelse , så kan de kalles organiske.Dett er et problem i Norge siden mange amerikanske produkter også selges i Norge,

Matvareindustrien dekker over slike fakta ved å hevde at de varene de selger inneholder naturlige vitaminer og mineraler fra planteriket. Resultatene av å innta syntetiske produkter viser seg derved i statistikker over helseproblemer fremkalt av helsekostprodukter.

Konklusjonen synes derfor å være slik: det er ingen beviser for at naturlige antioksidanter i konsentrert form man kjøper på helsekost fremkaller sykdom: men det er derimot en indikasjon på at syntetiske antioksidanter i større doser er helsefarlige .

Kjøp derfor bare sertifiserte organiske produkter som er laget av økologiske, rene, giftfrie råvarer.Og  spis  økologisk, giftfrie, næringsrike planteprodukter som er rike på antioksidanter.

Mere stoff om syntetisk versus organiske kommer i fremtidige artikler.

@ COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.