Salg av slankepiller laget av planter er god forretning, men har de ulike ingrediensene i pillene noen bevist effekt? Her følger et sammendrag over 7 naturstoffer med påstått virkning på vekten.

Overvekt et nasjonalt problem: I 1984-86 var gjennomsnittsvekt av nordmenn 72 kilo, i 2017-18 var den hele 80 kilo. Man regner i dag med at 7 av 10 personer i Norge sliter med overvekt grunnet et mer sedat liv og mer kalori-rik mat. I dag er det kun 25% av alle menn og 40% av alle kvinner som er normalvektige. Dette åpner for et enormt marked for trening og dietter, samt måltidserstatninger og ikke minst slankepiller/pulvere. Ikke alle vil gå den harde veien: mindre kaloririk mat og mere fysisk aktivitet og satser derfor på drahjelp fra slankepiller. Det store spørsmålet er: virker de ? Her er et kort sammendrag fra en stor undersøkelse gjort av National Health Institute i USA.

Betaglukaner: er  et polysakkarid som finnes i gjær, sopp og kornprodukter og er kjent for sin evne til å øke immunforsvaret. At de også har en innvirkning på vekten er mindre kjent .Mekanismen er at  de reduserer opptak av sukker og bedrer tarmfunksjon og derved bidrar til mindre kaloriopptak fra maten man spiser. I forsøk der forsøkspersoner fikk enten betaglukan  eller placebo (narremedisin) , mat gikk på kalorifattig mat var det ingen forskjell, og heller ingen vektreduksjon som ikke kunne forklares ved endring i kostholdet.

Koffein: finnes i grønn te, kaffe, guarana, kloa nøtter, Yerba Mate´og mange andre planter. Et norsk produkt laget av grønne kaffebønner lover økt forbrenning og vektreduksjon. I et vitenskapelig forsøk økt forbrenningen med 9,2 kilokalorier/time som varte i 3 timer ved inntak av 100 milligram ren koffein. Virkningen avtok over tid; når man vendte seg til å bruke koffein. I et forsøk ble deltagerne satt på fettfattig kost, anbefalt å trene regelmessig og å innta et kosttilskudd laget av kola-nøtter som inneholder koffein. Etter 12 måneder var gjennomsnittlig vektreduksjon 5,3 kilo.

I et annet forsøk med 47 deltagere fikk forsøkspersonene enten placebo eller et koffeinnholdige slankeprodukt som var satt sammen av 336 mg Yerba Mate´, 285 mg guarana og 108 mg damiana urt. Deltagerne skulle ikke endre kostholdet. Etter 45 dager var det som fikk ekte slankeprodukt gått ned 5,1 kilo, mens placebogruppen hadde gått ned 0,3 kilo. Ved søk på internett finner man ulike produkter som er satt sammen av disse tre urtene.

Koffein er sentralnerve-stimulerende og dersom man inntar for mye får man søvnforstyrrelser, diare, hjertebank, hetetokter, blir nervøs og begynner å skjelve. I en undersøkelse fra California hadde hele 47% av alle som ringte Gift registeret om forgiftninger brukt koffeinnholdige produkter.

Kalk: Calcium har i følge forskning en innvirkning på fettforbrenning .Det reduserer hormonene Vitamin D og Parathyroid-hormon og øker opptak av kalk i beinvev .Inntak av kalktabletter sammen med mat er vist å redusere fettopptak. I vitenskapelige forsøk har daglig inntak av kalk vist seg å ha en vektreduserende virkning for barn, ungdom, yngre menn, premenopausale kvinner og kvinner over 60 år. Flere vitenskapelige studier har imidlertid ikke gitt noen klare svar på om kalktilskudd i seg selv virker slankende. Det synes derfor slik at dersom man har for lite kalk i kosten (melk, ost) vil man ha lettere for å øke i vekt.

Capsaisin: finnes i chilipepper. Capsaisin øker insulinproduksjonen, fettforbrenning og reduserer sultfølelse. I en undersøkelse viste det seg at personer som fikk chilipulver og spiste chilipepper i maten i snitt reduserte inntak av kalorier med 74 kilokalorier pr måltid.

I en annen undersøkelse fikk forsøkspersonene henholdsvis 2 og 4 milligram capsaisinoid fra Chilipepper. De som inntok høyest dose reduserte kaloriinntaket med 25 kilokalorier pr dag og de som inntok lavest dose spiste 140 kilokalorier mindre pr dag. Etter 6 og deretter 12 uker var det ingen vesentlig vektnedgang. Til sammenlikning er reduksjonen i kalorier omtrentlig det man får ved en 30 minutters gåtur.

Carnitin: er en aminosyrekombinasjon som består av lysin og metionin. Carnitin finnes i kjøtt og lages i vår egen kropp. Stoffet er mye brukt i muskelbyggermiljøer og av idrettsfolk fordi de mener at det gir bedre muskelytelse. Carnitin er en kofaktor for å forbrenne fett i cellene og mange tror derfor at det kan føre til vektreduksjon. Vitenskapelige forsøk med Carnitin tilskudd til 94 overvektige personer som også hadde diabetes 2 ført ikke til vektreduksjon. I et annet forsøk med 911 personer førte tilskudd av Carnitin til 1.5 kilo vektreduksjon etter 6 måneder.

Cromium (Krom): er et nødvendig mineral som vi alle trenger. Den eneste kilden er via kostholdet. Krom er blant annet et nødvendig mineral for å forbrenne glukose og omdanne dette til energi. I  9 ulike studier som i alt omfattet 622 overvektige som inntok kromtilskudd i alt fra  2- 6 måneder var vektreduksjonen 1,1 kilo i forhold til personer som fikk placebo. Flere liknende studier endte opp med tilsvarende vektreduksjon, hvilket er for lite til å kunne  ansees å være av betydning.

Fukoxantin: er et stoff som finnes i alger og brun havtang. I forsøk har stoffet vist seg å øke fettforbrenningen. I et forsøk fikk overvektige kvinner et naturmiddel Xanthigen som inneholder fukoxantin og granateple-kjerne olje eller placebo. Begge grupper ble satt på et daglig kosthold på 1800 kilokalorier. Ved forsøkets slutt hadde de som fikk Xanthigen gått ned 6.9 kilo, mens de som fikk placebo hadde gott ned 1,4 kilo som tilsvarer effekten av redusert kaloriinntak .Xanthigen  hadde derfor en positiv vektreduserende effekt på 5.5 kilo, de resterende 1,4 kilo var som sagt kosten .Slett ingen dårlig effekt og faktisk en av de få vektreduserende naturmidler som beviste seg å ha virkning!

Flere naturmidler kommer i neste artikkel

Kilde : National Institute of Health Dietary Supplements For Weight Loss.

@COPYRIGTH ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.