Hva er irritabel tarm syndrom (IBS) IBS fra engelsk Irritable Bowl Syndrom; er en sykdom som fører til magesmerter, ofte etter avføring. Diaré eller forstoppelse. Luft i maven. Lidelsen anses for å være livslang i følge skolemedisinen. De vanligste bidragene til  irritabel tarm er:

  • Muskelkramper i tarmveggene. Krampene fører til at tarminnholdet bruker lenger tid på å passere, noe som igjen leder til forstoppelse og hard og tørr avføring. Muskelkrampe forekommer hos alle med IBS.
  • Endrede nervesignaler til tarmen, leder til endret tarmpassasje og kramper. Årsaken til slik endring i nervesignalene kan være stress og andre nervøse tilstander. Det viser seg at personer som har hatt stress og traumer i barndommen oftere utvikler IBS. Også endrede nervesignaler forekommer hos alle med IBS.
  • Forandring i sammensetningen av tarm-mikrobene. Dette kan skyldes en infeksjon eller endring i tarmens normale bakterieflora, en såkalt Ved gjennomgang av 6333 artikler om IBS fant forskere ut at alle med lidelsen også hadde dysbiose.

Mer fiber i maten:  Et viktig problem ved IBs er kramper i tarmen. Det har vært ansett som viktig å spise mye fiber fordi det da øker volumet av tarminnholdet. Derved presses tarmveggene fra hverandre og krampen blir ikke like stor. Men hvor bra er rådet?  I følge Dr. Werbach´s bok om ernæring viste gjennomgang av flere vitenskapelige undersøkelser at fiber ikke alltid var av det gode.

I en undersøkelse av 100 pasienter med IBS prøve pasientene å øke fiber i maten ved å spise hvetekli. 55% ble verre, 10% ble bedre. Med andre ord ingen stor suksess.

Ved en annen undersøkelse ble pasienter oppfordret til å spise loppefrø. 39% følte seg bedre. 22% ble verre.

Unngå sukkerarter du ikke tåler: Det er bevist at sukkerarter som glukose, laktose, fruktose, sukrose og sorbitol bidrar til å gjøre IBS verre. I en amerikansk undersøkelse ble pasienter med IBS testet for allergi mot disse sukkerartene. 96% av alle med IBS hadde allergi mot minst en av disse sukkerartene. Når de sukkerartene pasienten har allergisk mot ble fjernet fra maten, ble 40% pasientene bedre, men ikke bra.

Unngå matvarer du ikke tåler: I en undersøkelse oppgav 65% av de spurte at de ble verre dersom de spiste visse matvarer de ikke tålte.

I en annen undersøkelse ble pasienter med IBS satt på en diett der de matvarer de reagerte allergisk mot ble fjernet fra kostholdet. Etter 12 uker oppgav de som levde på diett at de hadde 26% reduksjon i symptomer på IBS. I en  undersøkelse oppnådde 53% av alle som ble satt på allergifri diett fullstendig helbredelse innen en måned!!(Clin.Ecology3(3):129-131,185)

I en undersøkelse som omfattet 189 pasienter med IBS opplevde 48.2% av pasientene at de ble bedre når de kuttet ut matvarer som de selv observerte at gjorde de verre. (Nanda R et al, Gut 30(8)1099-104,1989)

Matvarer som vanligvis gir forverring av IBS og bedring når man fjerne de fra kostholdet er: hvete, mais, melkeprodukter, kaffe, te og sitrusfrukter(The Lancet 2:1115-7,1982)

Ta tilskudd av probiotika : I en større utredning  gikk et forskerteam gjennom flere vitenskapelige undersøkelser av nytten av probiotika; dvs tilskudd av friske tarmbakterier. Dette vil redusere eller helt fjerne dysbiose som alle med IBS har. De fant da ut at spesielt en type bakterie Bacillus coagulans  var bedre enn alle andre probiotiske bakterier med hensyn til evnen til å  redusere smerter,  luft i maven og  følelse av stress og ubehag forbundet med IBS. Det finnes flere produkter på Internett som inneholder Bacillus coagulans, som man da kan innta sammen med andre gode råd som er nevnt i denne artikkelen.

Iberogast: dette er et naturmiddel som har vært solgt i Tyskland siden 1960 tallet .Det er satt sammen av 9 ulike planter. Iberogast er omtalt i en artikkel på denne bloggen den 16.10. I en oppsummering   av 16 vitenskapelige undersøkelsersom omfattet flere tusen pasienter med IBS   ; fant forskerne bak artikkelen ut  virkningen av Iberogast gav symptombedring hos 80%  av alle som brukte naturmidlet. Hos barn som brukte Iberogast hadde 80%-96% en bedring.

Gjør noe med stressende livsførsel og tenkesett: I en undersøkelse foretatt ved University North Carolina Medisinske fakultet i USA ble det påvist at hele 40% av pasienter som led av IBS også led av angst og eller depresjon. Dette kan tolkes på to måter: man ble syk fordi man i utgangspunktet hadde angst og depresjon. Eller man fikk angst og depresjon fordi man ble syk og ikke ble bra! Har du slike problemer søk hjelp hos fagfolk for å gjøre noe med årsaken. Psykoterapi er bevist å virke fordi det gjør noe med årsaken til problemene.

Dersom du vil prøve et naturmiddel mot angst og depresjon har Johannesurt ekstrakt (Hypericum) ved vitenskapelige studier vist seg å være like bra som psykofarmaka, men uten disses bivirkninger (Werbach M R & M T Murray: Botanical Influence on Illness, Third Line press ,2000)

Konklusjon: Når man prøver å lage et sammendrag av disse artiklene ender man opp med følgende konklusjoner som man kan bruke for å få et bedre liv.

  • Kutt ut matvarer du ikke tåler: To tredeler av de med IBS blir verre av matvarer de ikke tåler. Det vanligste matvarer man ikke tåler er korn og/eller melkeprodukter, En av to som kutter ut matvarer de ikke tåler blir fra 26% til 100% bedre.
  • Prøv med fiber: Hvetekli gir bedring hos en av 10%. Loppefrø gir bedring hos 39%,.
  • Kutt ut sukkerarter du er allergisk mot: 96% av de med IBD har allergi mot en eller flere sukkerarter. Når man kutter ut de man ikke tåler vil 40% oppleve bedring.
  • Ta daglig tilskudd av probiotika: Det midlet du velger må inneholde Bacillus coagulans. Forvent mindre gass i maven, mindre kramper og mindre allment ubehag.
  • Iberogast: et velprøvd tysk naturmiddel du kan kjøpe på Internett for 80 Euro pluss porto. Etter 1- 2 uker vil 80% av de som bruker det oppleve bedring. Kan brukes også av barn.
  • Psykiske plager: søk hjelp hos fagfolk. Psykoterapi er bevist å virke.

@ Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.