Godartet Forstørret Prostata(BPH) rammer 30-40% av menn. En vanlig oversett årsak til problemet er Zinkmangel. Tilskudd av Zink , dersom man har mangel, vil forebygge utvikling av prostatproblemer og bedre situasjonen om man allerede har en forstørret prostata

 Forstørret prostata: Erfaring har lært oss at med økende alder øker også prostata i størrelse. Økningen i størrelse for vevet til å klemme på urinrøret og gjør at strålen blir svakere og det blir vanskelig å få tømt blæren fullstendig. Urinen samles opp i blæren og presser på og man blir gående å” skvette” hele dagen og om natten. Jo større prostata, jo større problem. Hvor stort problemet oppleves kan du teste ved hjelp av denne linken: IPSS

Hvorfor vokser prostata med årene ? Forklaringen på hvorfor det går slik med prostata er relativt komplisert; men en enkel versjon lyder slik.

Når testiklene lager testosteron blir dette omdannet til hormonet 5a- Di-Hydro-Testosteron (5a-DHT). Mens Testosteron får prostata til å beholde sin normale størrelse vil 5a-DHT øke veksten av prostata. Samtidig øker 5a-DHT produksjonen av Prostaglandiner som hindrer testosteron å feste seg på prostata. Prostata mister da gradvis kontakt med den hormonvarianten som holder prostata frisk og sunn.

Økningen av Prostaglandin fremkaller en betennelse i kjertelen hvilket på sin side bidrar til produksjon av PSA (Prostata Spesifikt Antigen). Forskning har vist at å senke produksjonen av Prostaglandiner reduserer PSA og fare for kreft i prostata.

Kjemiske legemidler: Legemiddelindustrien har fremstilt legemidler kjent som 5a-Reduktase-Inhibitorer. Disse hindrer at Testosteron omvandles til 5a-DHT. Dette får testosteron til å øke. Samtidig synker PSA fordi det dannes mindre betennelsesfremmende Prostaglandiner. Mere testosteron kan da feste seg til prostata. Så langt synes alt bra. Men ikke alle har nytte av slike midler: 25-30% opplever ingen bedring. 5-7% blir verre. Kjemiske legemidler har også bivirkninger som nedsatt seksualdrift, redusert ereksjon og depresjon.

Ut fra disse opplysninger er det av interesse å se naturlige alternativer uten bivirkninger, men med liknende virkning.

Zink , sex og prostata: En naturlige kandidat for å redusere BPH er grunnstoffet Zink som finnes i planter og animalsk protein. Zink har en rekke kompliserte funksjoner i prostatakjemi som best kan forklares enkelt slik: Når det er for lite Zink i kostholdet begynner 5a-DHT verdiene i prostata å øke og fester seg lettere til prostatcellene. Samtidig synker verdiene av Testosteron .

Zink-mangel gjør at hjernen utskiller mere prolaktin , som for menns vedkommende. Økningen av prolaktin senker menns seksualdrift (libido), gir nedsatt ereksjon (ED), reduserer produksjon av testosteron, mindre benmasse, mindre hårvekst.

Zink-mangel er leder derfor til en rekke forhold som legger grunn for økning av prostata-størrelse, samtidig som redusert Testosteron og økt Prolaktin fører til ”mindre mann” og mindre ”sexuelle ytelse og nytelse”.

Hvor vanlig er Zinkmangel hos personer med prostataproblemer? Siden BPH kan ha mange årsaker, er det av interesse å finne ut hvor vanlig er Zinkmangel som årsak ?I en større undersøkelse av pasienter med BPH fant forskere ut at 61% av personer med BPH hadde for lite Zink i prostatvev. 83% av pasienter med prostatkreft for lite Zink i prostatvev. Dette gjenspeilte seg ikke direkte i blodprøver! Bygger legen sine vurderinger på Zink i blodet; vil man finne at 27% av de med BPH hadde for lite Zink og de med kreft hadde bare 18% for lite Zink.

Kan Zink tilskudd  redusere BPH ?  Det store spørsmål er; vil tilskudd redusere en allerede forstørret prostata? Siden inntak av Zink ved Zinkmangel vil reversere de hormonfaktorene  som øker prostatastørrelse og også bidrar til kreft; er det naturlig å forvente en reduksjon av størrelsen. Om man derimot leter etter vitenskapelige undersøkelser som viser dette i praksis fant vi bare en undersøkelse fra 1974 med forsøk utført på 19 pasienter med BPH og lav Zink. Når disse fikk Zink ble prostata-størrelsen bedret( I M Bush, Zinc and the prostata, AMA annal meeting, Chicago, 1974)

Hvordan nyttiggjøre seg denne forskningen? Sett ut fra slik forskning vil det være logisk å gjøre følgende som mann:

Dersom du ikke har prostatproblemer; oppsøk fastlege og få tatt en Zinkprøve i blodet. Har du lave verdier eller verdier i nedre grenseområde start med daglig tilskudd av organisk Zink. 1 kapsel hver dag.  Sjekk verdiene etter 2-3 måneder. Forhøyde Zinkverdier kan gi uønskede effekter. Å ha nok Zink vil forebygge prostatproblemer

Dersom du har prostatproblemer gjelder samme råd. Tilskudd vil kunne bidra til at prostata ikke vokser i størrelse.

@ Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.