Åreknuter rammer hver tredje person i Norge. Naturen tilbyr planter med evnen til å  bedre tilstanden dersom den  ikke er kommet for langt . Verd å forsøke før man går til kirurgen med problemene? Her er fakta.

Åreknuter et vanlig helseproblem: hver tredje person i Norge får en eller annen gang i livet problemer med venene i bena. I følge professor Jacques Masquelier i Frankrike er en viktig årsak til lidelsen at det foreligger en svekkelse av kollagenet i bindevevet i årene. Mangel på vitamin C kan svekke dannelsen av bindevev, det samme kan toksiner i blodet, såkalte frie radikaler. Ved å øke opptaket av antioksidanter, spesielt vitamin C og såkalte oligo- pro -antocyanider (fargestoff i bær) styrkes bindevevet og venene blir mer motstandsdyktig mot trykkbelastninger.( Masquelier,Parfums Cosmet Aroma 95;89-97,1990)

Dersom bindevevet er svekket vil økt trykk i venene gradvis skade de og danne utvidede årer, såkalte åreknuter. Økt trykk oppstår ved fedme, graviditet og dersom man har et yrke der man står mye i ro.

Ved søk på nettet finner man ingen gode terapier av åreknuter annet enn kirurgi. Søker man derimot i databaser for naturstoffer finner man råd som er ved å prøve.

OPC mot åreknuter: Endotelon er et fransk produkt som inneholder 95% antioksidant av typen Oligo-Pro-Pntocyanin (OPC) utvunnet av skallet på blå druer OPC styrker årenes elastiske vev, kollagen.. I en stor fransk undersøkelse ble 4279 kvinner fikk pasientene 2 kapsler Endotelon pr dag. Symptomene ble gradert på en skala fra 1-15. Etter 90 dager var alle symptomer vurdert under ett redusert til gjennomsnitt 1.9. Individuelle symptomer som ble bedre var: Varmefølelse og brennende følelser redusert hos 82%.  Hevelser i bena redusert hos 79.5%. (Phlebologie 46(2):313-25,1993)

I en annen undersøkelse av Endotelon der 92 pasienter med åreknuter deltok ; opplevde 75%  at kløe, hevelser i bena og nattkramper forsvant totalt innen 4 uker.( Gazette Medicale 92:12,1995)

Flere vitenskapelige undersøkelser herunder dobbelt blind tester med placebo bekreftet de samme positive resultatene

Endotelon kan kjøpes på Internett for 8 Euro+ porto. En boks inneholder 60 kapsler a 150 mg. Dagsdose er to kapsler pr dag.

Det finnes også to andre franske OPC produkter på markedet slik som Venolet som inneholder OPC fra druekjerner, drueblader, druer og furubark samt vitamin C. Pris 449 for 6o kapsler. Et annet produkt Wonderlegs er laget av OPC fra drueblader, furubark og vitamin C og koster 679 kroner.

Heste kastanje ekstrakt (HKE): Hestekastanjer har vært brukt i folkemedisinen mot åreknuter og hemorroider. Den aktive substansen kalles escin. Escin får utvidede vener til å trekke seg sammen, uten å styrke veggen slik som OPC produkter .Videre gjør det venen mindre gjennomtrengelig for blodplasma, noe som reduserer at plasma presses ut gjennom åreveggen og ut i vevet og gir inflammasjon. (Werbach M R og Murry M T: Botanical Influence On Illness, Third Line Press, Tarzana, 2000)

Anbefalt dagsdose er 50 milligram Escin pr dag. Vanlig innhold av escin i de fleste kommersielle hestekastanje produkter er 20%. Man må derfor innta  minst 250 milligram ekstrakt pr dag for å oppnå de effekter forskning tilsier.

I en oversiktsartikkel ble 16 vitenskapelige dobbelt blind undersøkelser gjennomgått. Undersøkelsene konkluderte med at det var bevist effekt på hevelser i bena som er et symptom på svikt i venesystemet på grunn av åreknuter. Dernest redusert smerter, kløe og spenning i bena. (Archive Dermatology, 143(11)1356-60 ,1995)

I en dobbelt blind test fant legene ut at daglig inntak av 50milligram escin i from av HKE kapsler var effekten like bra på hevelser i bena som bruk av elastiske støttestrømper!! (Bombardelli et al,Fitoterapia,67,483-511,1996)

Det foreligger flere andre undersøkelser som bekrefter det samme: HKE reduserer hevelser i bena når man har åreknuter eller defekt venesirkulasjon i bena.

Det finnes flere produkter på markedet. Ingen av disse er spesifikt testet slik som OPC produktet Endotelon. Dette forhindrer ikke at de ikke virker. I følge forskning er det nok at produktet inneholder nok escin til at man hver dag får i seg 50 milligram.

Bromelain: Bromelain er et enzymprodukt laget av ananasplanten og er omtalt i et blogginlegg den 17 oktober. I samme innlegg finnes henvisning til produkter man kan kjøpe på nettet. Bromelain har foruten de mange gode virkninger som er bevist ved forskning og nevnt i artikkelen også vist seg å virke positivt på betente vener, et problem som kommer i kjølvannet av åreknuter. Betennelsen (inflammasjon, ikke infeksjon) fører til rødhet, varmefølelse, hevelse, økt temperatur i huden. Ved gjennomgang av  6 ulike artikler om bruk av Bromelain ved betente åreknuter opplevde i snitt 3 av 4 pasienter en bedring. (Werbach M R og Murry M T: Botanical Influence On Illness, Third Line Press, Tarzana, 2000)

Konklusjon: Et kort sammendrag må da bli slik:

  • OPC produkter: gjenoppretter elastisiteten i åreveggene og veneklaffene og demper betennelse.
  • Hestekastanje ekstrakt: Gjør åreveggene mindre porøse og reduserer hevelsen i bena like bra som elitistiske støttestrømper.
  • Bromelain reduserer inflammasjon uten å påvirke selve problemet som er svekkede vener i bena.

Er man overvektig, vil vektreduksjon selvsagt bidra å redusere problemet. Har man et yrke der man står mye vil det hjelpe at man beveger seg så mye som mulig og går en lenger tur/jogger/løper  etter endt arbeidsdag. Å sitte med bena høyt avlaster årene ,men løser ikke problemet ved svekkede blodårer.

Husk alltid å rådfør deg med lege dersom du har helseproblemer.Unnlat ikke å bruke skolemedisin når dette er påvist å være nødvendig for din helse.

Image by Freeepik

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.