Soya hylles som det sunne alternativet til protein fra kjøtt. Det finnes allerede i en rekke produkter på markedet som vegeburgere, «fake meat», soyamelk ,kjøttprodukter, mel, tofu, edamame , miso og et hundretalls andre produkter du kjøper. Hva som ofte er oversett er at soya gir opphav til en rekke helseproblemer som lavt stoffskifte, fedme hos barn, hormonforstyrrelse hos menn, allergier av mange slag og av alle ting adferdsproblemer .Her er fakta til ettertanke.

Soya svekker immunsystemet : Soya inneholder i likhet med andre erter og belgfrukter antitrypsin, som er et kjemisk stoff som hemmer det protein-nedbrytende enzymet trypsin. Antitrypsin hemmer derved opptak av proteiner fra soya og andre proteinkilder og bidrar til å svekke immunsystemet (Brian Scott Perskin: The hidden story of Cancer )

Soya svekker thyroidkjertlen: I Soya finnes to kjemiske stoffer;genestein og diadzein , som hemmer effekten av enzymet TPO som thyroidkjertlen bruker for å lage thyroidhormoner (T2,T3 og T4). Stoffene ble ikke inaktivert ved koking av soyabønner i 2 timer. Stoffer som hemmer TPO bidrar til økt risiko for kreft i skjoldbruksskjertlen og selvsagt til lavere stoffskifte. Situasjonen forverres dersom man i tillegg har lavt inntak av jod i kostholdet , dvs fisk fra havet.(Biochemical Pharmacology, Vol. 54, 1087-1096, 1997 ).

Økning av thyroidproblemer hos barn som får soyamelk: Det er blitt stadig mer populært å gi barn soyamelk som erstatning for kumelk og brystmelk. Dette ansees som mer miljøvennlig . Men det behøver ikke være et godt råd. Isoflavionider i soya blokkerer som nevnt TPO enzymet i thyroidkjertlen.Derved synker produksjonen av thyroidhormoner og hjernens produksjon av TSH hormon stiger.Dette fører til at barna utvikler lavere stoffskifte. Hos barn som fikk soyamelk i stedet for brystmelk var det 18% økning i thryoidsykdommer og en dobling av diabetes ( Am Coll Nutr 1990, Apr; 9(2): 164-167 ).Dette kan også forklare en del av barnefedme som man ser i vår tid. Dersom man skal gi barn en erstatning for kumelk er geitemelk et bra valg fordi geitemelk er nærmere menneskemelk .

Soya kan føre til femininisering av menn: Soya inneholder et østrogenliknende stoff: equol, som blokkerer dannelsen av Di-Hydro-Testosteron (DHT).( MBP Research ). Lave verdier av DHT fører til økt hårvekst, redusert fare for prostatakreft hos eldre menn. Men hos unge menn fører lave verdier av DHT til forsinket pubertet og utvikling av testikler og penis. Hos kvinner fører lav DHT (som lages i små mengder i binyrene) til reduksjon av kjønnsbehåring.( yourhormones.info )

Soya fører ofte til utvikling av ulike typer allergier: Soya inneholder som allerede nevnt antitrypsin .Antitrypsin er kjent for å føre til økt utvikling av allergier fordi mulige allergifremkallende proteiner i matvarer ikke blir nedbrutt fullverdig i tarmen. Dette er i seg selv et problem ved soya fordi soya inneholder ikke mindre enn 25-30 ulike allergifremkallende proteiner. Soyalallergier kryssreagerer ved ulike andre stoffer. Det er påvist at barn som drikker soyamelk utvikler ofte : allergier mot støv/pollen ,astma, atopisk eksem, peanøtt-allergi ,kumelk-allergi, glutenallergier og luftveisplager (www.food-allergenes.de ) (mer om disse problemene i en seinere blog )

Soya gjør aper mer aggressive og asosiale : I 2004 publiserte en gruppe forskere ved Leigh Universitet i Bethleham i Pennsylvania i USA en undersøkelse av hvordan inntak av soyaproteiner påvirket helsen til aper. I 15 måneder fikk apene ulike typer proteintilskudd.De som fikk soyaproteiner som inneholdt 125 milligram isoflavinoid er pr dag utviklet etterhvert asosial adferd. Apene ble mere aggressive. Fysisk kontakt med andre aper gikk ned med 68% , samvær andre aper gikk ned med 50% og tiden de tilbrakte alene økte med 30%. Dosen tilsvart bare 2 1/2 kopp soyamelk pr dag eller en handfull soyabønner ( Neal G Simon et al )  

@COPYRIGHT ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.