Mange kvinner opplever hetetokter og en rekke fysiske og psykiske problemer i overgangsalder. Urteproduktet Remifemin laget av roten fra planten » Black Cohosh» (Cimicifuga) har vist mer enn 80% bedring på slike symptomer.
Overgangsalder:Mange kvinner erfarer en rekke problemer med overgangsalder alt fra hjertebank, svimmelhet, nervøsitet til hetetokter og depresjon. Dette skyldes gradvis bortfall av kjønnshormonene progesteron og østrogen og en stigning av hypofysehormonet FSH. Hjernen prøver da ved å øke FSH å stimulere de svekkede eggstokkene til å produsere mer østrogen. Dette sammen med en rekke hormonelle endringer bidrar til de typiske fysiske og psykiske helseplager hos en stor andel kvinner som gjennomgår overgangsalder. Den vanlige terapien hos legen er østrogener eventuelt og nervemedsiner.
Østrogen eller urter ?: Østrogener tolereres stort sett bra hos de fleste, så hvorfor da prøve urter? Mange kvinner ønsker å ha et alternative til hormoner.Et velprøvd urteprodukt mot overgangsalder problemer er Remifemin som er laget av ekstrakt fra planten Ormeklasedrue som vokser vilt i østre del av Nord-Amerika og Canada. Det amerikanske navnet er “black cohosh” og det latinske navnet er Cimicifuga Racemosa.
Black cohosh har vært brukt i indianske folkemedisin i århundrer. På 1800 tallet begynte tyske og amerikanske homøopater å lage fortynnet uttrekk av planten for hetetokter og andre problemer forbundet med menusturasjonsplager før menopause og plager under og etter overgangsalder. Det eksisterer altså lang erfaring med bruk av planten, enten i ufortynnet form eller homøopatisk form. I 1956 begynte firma Schaper & Brumnmer i Tyskland å lage tabletter av Black Cohosh under fabrikknavnet Remifemin. En av grunnen til interessen for urten var dels erfaringer blant homøopater og dels at Tyskland i tiden etter krigen manglet det meste av legemidler og derfor begynte å bruke urter for å tilby befolkningen effektive og billige midler mot vanlige helseproblemer folk flest hadde. Etter 33 års erfaring godkjente den tyske kommisjon for naturprodukter, Kommisjon E, Black Cohosh(Cimicifuga) mot menopausale plager og mot fysiske og psykiske premenstruelle problemer. I 2001 anbefalte American College of Obstricians and Gynecologists Balck Cohosh for de samme helseplager. Remifemin er nå også å få kjemt i Norge på apotek.
Mer enn 80% ble bedre av overgangsalder problemer med Remifemin: Det eksisterer mange vitenskapelige utprøvinger av Remifemin som viser overbevisende positiv effekt. I en tysk undersøkelse i 1982 deltok 131 leger og 629 kvinnelige pasienter med menopausale plager. Pasientene ble gitt 2 tabletter Remifemin pr dag (1). Etter bare 6-8 uker opplevde over 80% av kvinnene bedring med disse problemene: Hetetokter, svette, hodepine, svimmelhet, hjertebank, øresus, nervøsitet, søvnproblemer og depresjon! Av de som opplevde bedring ,var det total helbredelse hos ca. halvparten av deltagerne . Bare 7% av de som var med i undersøkelsen opplevde bivirkning i form av mildt magebesvær.
Remifemin bedre enn nervemedisin : I et forsøk på å avgjøre om resultatene av Remifemin kunne være placebo (psykisk) ble det gjort et forsøk med 60 kvinner der man gjorde dobbelt blindstudie (1). Hverken lege eller pasient visste om det ble gitt østrogener, nervemedisinen diazepam (Stesolid) eller Remifemin. Ved forsøkets avslutning hadde Remifemin gruppen bedre resultater på angst og depresjon enn både østrogen og diazepam. Professor Werbach skriver om forsøket: «Remifemin´s evne til å redusere angst og depresjon som opptrer ved menopause far overlegent bedre (» far superior») enn både diazepam og konjugert østrogen» (1)
Er Remifemin trygt å bruke? RELIS (Regional Legemiddel Sentre) som overvåker effekter og bivirkninger av legemidler skriver på sin nettside at Remifemin ikke er vist å bidra til kreft, men kan hos noen påvirke lever og gi utslett. De skriver at dersom man bruker det ikke mer enn seks måneder skulle det ikke by på problemer. Dersom man allerede går på østrogener bør man drøfte bruken av Remifemin med sin lege.
1) Melvyn R Werbach og Michael T Murry : Botanical Influence on Illness,Third Line Press, Tarzana, 2000 side 446-448.
@Copyright Øverbye 2022
DISCLAIMER