Inflasjon er når prisen på en vare eller tjeneste øker ,men du får det samme:Krympflasjon er når du betaler det samme ,men får mindre enn det du betaler for og derfor tvinges til å kjøpe mer; eller må redusere dine behov. Her er fakta til ettertanke.

I forrige artikkel tok vi opp kjøpekraft = hvor mye vare /tjeneste får du få en gitt sum kroner.Dersom det du trenger går opp i pris har man inflasjon.Men det finnes en inflasjon som går andre veien. Du betaler det samme eller mer, men får mindre. Krona har da på magisk vis tapt kjøpekraften.Trenger du det du kjøper og ikke kan redusere forbruket er det bare en vei ut; kjøpe mere og brukere derved bruke mer penger.

Her er noen eksempler på krympflasjon.

Mindre kjøtt, mere vann: En oversikt i Nettavisen 3.06.23 kunne man lese en oversikt over vanntilsatt grillkjøtt. Det viste seg da at av 14 vareprøver av grillkjøtt hadde alle fra 9-24% vanninjeksjon !! Verst var Nakke- koteletter fra Nordfjord kjøtt som man kan kjøpe på Rema-100.Her var det bare 76% kjøttvekt, resten va vann.Men du betalte like fullt for 1 kilo kjøtt.

Dyrere pris, mindre kjøtt i pakka: Grillribbe hos Rema-100 :vekta på en pakke var gått ned fra 800 til 600 gram dvs minsket vekt på 25%, pakkens fysiske størrelse var den sammen, mens prisen var økt fra 99 til 109 kroner.Det betyr at kiloprisen var økt med 45% uten at kunden hadde fått det med seg.

En halvliter øl, men bare 0.4 liter i glasset er vanlig i utelivsbransjen,

Uten at man skal anbefale godterier: men Orkla har i likhet med andre i bransjen krympet pakninger med godterier, men ikke prisen. Poser med Bamsemums (-30gram) , lakrisbåter(-42 gram ) og Smørbukk (-50 gram ) har blitt mindre.Uendret pris.

Neste gang du handler vær oppmerksom på krympflasjon.

@ Copyright Øverbye 2023.                                                                    Disclaimer

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.