Blader fra Ginkgo Biloba treet i Asia har mange gunstige virkninger på alt fra smerter, angst og dårlig hukommelse. Ginko Biloba  bedrer også menn og kvinner’s seksuelle nytelse og motvirker ereksjonssvikt hos menn. Verd å forsøke ?

Mange årsaker til impotens: Problemene rammer alle aldersgrupper , men tiltar med høy alder. Over 65 år har 20-25% av alle norske menn impotens, med alle de problemer dette kan medføre. Impotens  defineres som manglende eller redusert ereksjon, for tidlig sæduttømning , tap av libido (seksuell lyst) og manglende evne til orgasme.

Vanlige årsaker kan være bivirkning av legemidler, spesielt nerve-medisiner. Videre kan det komme fra sykdommer som diabetes (50% har impotens), lavt stoffskifte, MS, hjerte kar sykdommer, for lite seksualhormoner, overproduksjon av østrogen hos mannen, senfølger etter skader mot underlivet og  psykisk sykdom. Prestasjonsangst og stress er også en viktig faktor.  Behandling av impotens må selvsagt rettes mot årsak i samråd med lege (1. Her følger omtale av en plantemedisin som er bevist å ha gunstig effekt mot problemet.

Ginko Biloba : også kalt Tempeltreet, har eksistert på jorda i mer enn 270 millioner år. Den opprinnelige arten ansees utryddet. Det som er tilbake er kultiverte planter som har vært dyrket av mennesker i Asia i flere tusen år for sin skjønnhet og medisinske effekter. Blader fra treet har blitt brukt i asiatisk folkemedisin i århundrer mot alt fra dårlig hukommelse til bedre seksuell prestasjon.

Ginkgo Biloba har mange beviste effekter.  Ekstrakt fra bladene  har mange beviste effekter. Det øker produksjonen av Nitrogenoksid og fører til utvidelse av blodårene.  Dette er gunstig for sirkulasjon til hjerte, kjønnsorgan (hos menn og kvinner) og hjernen. Dette forklarer så ulike effekter som bedring av hjertesykdom, forebygger hjerneslag, bedre symptomer hos Alzheimer/demens og helbreder impotens.

Ginkgo Biloba inneholder  stoffer som virker betennelseshemmende og gir derved en gunstig effekt på ledd og muskelverk. Ginkgo Biloba øker effekten av hjernens lykkestoff Serotonin som kan forklare hvorfor det virker mot depresjon og angst. Noen forskere mener at man kan bruke Ginkgo Biloba for å bedre hukommelse og konsentrasjon: Verdt å forsøke for studenter for å bedre mentale prestasjoner?

Ginkgo Biloba og impotens: I et forsøk  uført av Dr. Sikora  i 1989 med 60 pasienter som ikke hadde hatt effekt av ereksjonsfremmende legemidler (papaverin)  ble pasientene behandlet med 60 milligram Ginkgo Biloba ekstrakt i 12-18 måneder. Da oppnådde 50% av de som fikk Ginkgo Biloba bedring innen 12-18 måneder. De første effektene kom etter 6-8 uker.(2)

I et annet forsøk  utført av Dr. Cohen i USA med 63 medisinerte personer med psykiatrisk diagnose observerte legene effekt hos både menn (30) og kvinner (33). Hos menn hadde 76% bedring og hos kvinner hele 91% bedring. Bedring gikk på alle faser av seksualfunksjonen: mere lyst, lettere opphisselse, bedre orgasme og bedre følelse etter samleie.(3)

Ginkgo Biloba bivirkninger: Det sies at alle legemidler som har effekt også har bivirkninger; så også med Ginkgo Biloba. Vanlige rapporterte bivirkninger er diarrea, hodepine, svimmelhet, magesmerter og utslett. Videre kan Ginkgo Biloba endre virkninger av blodfortynnende, antidepressiva og NSAIDS ( Brexidol, Ibux, Naproxen mfl.)

Styrke og dosering: For å få effekter av Ginkgo Biloba må man vanligvis opp i 240 milligram pr døgn. Ginko Biloba kapsler kan kjøpes på helsekost og i de fleste apotek. Snakk alltid med lege om bruk av Ginkgo Biloba dersom du  har en sykdom og bruker legemidler. Stopp å bruke midlet dersom du registrerer ubehag som er nevnt ovenfor.

  1. Werbach M og  Murray M : Botanical Influence on Illness , Third Line Press, Tarzana, 1999
  2. Sikora R et al: Journal Urology 141:188A,1989
  3. Cohen AJ ,Bartlick B,J Sex martial Therapy 24(2), 139-43, 1998

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.