Iberogast er et legemiddel satt sammen av hele 9 urter som kan kjøpes reseptfritt på norske apotek. Flere vitenskapelige undersøkelser har vist at det er like bra som syntetiske legemidler, men i motsetning til slike , er det uten bivirkninger. Her er noen fakta

Iberogast produseres av det tyske legemiddelfirma Madhaus som eies av legemiddelgiganten Bayer. Produktet består av følgende planter:

  • Iberis amara: bedrer aktivitet i mage og tarm
  • Angelica rot: motvirker krampe i mage tarm.
  • Kamille: betennelseshemmende, krampeløsende og sårtilhelende.
  • Karve: krampeløsende og bakteriedrepende.
  • Melisse: beroliger mage og tarm, motvirker raping.
  • Peppermynte: krampeløsende og betennelsehemmende.
  • Svaleurt: aktiverer leveren.
  • Lakrisrot: krampeløsende, kan helbrede magesår.

Produktet kommer som dråper og regnes i Tyskland som et reseptfritt legemiddel. I Norge føres Iberogast av www.arnika.no .Man henvender seg til apotek og ber om at de bestiller produktet fra Arnika. Etter et par dager har man flasken i posten. Hva kan man så forvente ? Her er noen vitenskapelige dokumentasjoner av medisinens virkning ved ulike mage –tarm plager.

Like bra som kjemisk medisin; men uten bivirkninger: mange pasienter som har kronisk fordøyelsesplager og kvalme av ulike slag får legemidlet Afipran. Afipran er vel dokumentert ,men har hele 31 ulike bivirkninger ved lang tids bruk; hvorav mange alvorlige og svært plagsomme. I en dobbelt blindstudie utført på 77 pasienter ble Iberogast sammenliknet med metoclopramid (Afipran). Iberogast hadde like bra virkning mot symptomer som avmagring, magesmerter, kvalme, oppkast ,smerter i spiserøret og luftsmerter. Til sammenlikning med Afipran vart Iberogast uten noen bivirkninger (Nicolay K et al: Gastro-entero-hepatologie,4 24-8,1984)

Iberogast virker mot fordøyelsesplager fremkalt av legemidler: Mange moderne legemidler har en god effekt mot det de er ment å helbrede, men de har også mange bivirkninger etter lenger tids bruk. I en tysk undersøkelse av 25 pasienter med mage-tarm besvær påført av ulike legemidler ble det gitt Iberogast. Etter bare 2 dager merket pasienten effekt og etter 7 dager var de fleste nesten symptomfri. Legen bak undersøkelsen konkluderte med at Iberogast kunne brukes også av pasienter med alvorlige plager og av eldre. Fordelen med Iberogast var i følge legene at planteproduktet ikke påvirket hjerne eller nervesystem, men kun virket på mage/tarm. Produktet ble også anbefalt fordi det var billigere enn vanlige legemidler.; i Tyskland 7.80 Euro for en flaske(Bleimann H et al:Der Kassenartz 25;52-59,1983)

I en annen undersøkelse ble 40 pasienter som hadde mageproblemer fordi de brukte legemidler, var resultatene like oppmuntrende. Ikke bare det, pasientene kunne fortsette med legemidlene som før hadde gitt magebesvær ,Iberogast løste problemet uten bivirkninger (Mac Lean et al: Fortschritte der Medizin 12, 239-42,1987)

Iberogast mot tarmkramper og forstoppelser: Problemer forbundet med tarmkramper på grunn av irritabel tarm kan i følge en tysk undersøkelse fra 1983 helbredes med Iberogast. Naturmedisinen lindret krampesmerter og fjernet helt behov for avføringsmidler for de som ble plaget av dette. Legene bak undersøkelsen påpekte at Iberogast i tillegg til å være effektivt ikke hadde noen form for bivirkninger.( Bremer et al: Zeitschrift Für Ärtze,59(30)1983)

Tåler alle Iberogast ?: Produsenten regner med å ha solgt 20 millioner flasker Iberogast siden det kom på markedet!! I alle disse årene er det i følge  nettstedet www.badgut.com  kun rapportert 18 tilfeller av bivirkninger. I følge Bayer som  står ansvarlig for produksjonen av Iberogast er det ved anbefalte doser ikke observert bivirkninger.Mens en undersøkelse publisert i Wien Medisinische Wochenschrift ar det rapportert bivirkninger hos 0.04%. Det er i noen kilder rapportert at det kan forekomme leverskader dersom man inntar 100-200 ganger anbefalt dose!!!Produktet tåles også av allergikere da det ikke inneholder gjær, soja, mais, gluten, sukker, kunstig farge, smak eller søtningsmidler. Det inneholder små mengder alkohol, men ikke nok til at en dose på 20 dråper byr på noen problemer!

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.