Yerba Mate ´er en plante som vokser i store deler av Sør og Mellom Amerika og som har flere beviste helse-effekter deriblant evnen til å redusere sult , øke fysisk og mental yteevne, forbrenne fett og redusere blodsukker. Trygg og innta og et godt alternativ til kaffe og vanlig te.

Yerba Mate´(YM)  er rik på antioksidanter: Planten inneholder flere antioksidanter dvs stoffer som reduserer giftstoffer (frie radikaler) som dannes i kroppen ved inntak av mat, visse legemidler , hard fysisk trening ,stress , sykdom og ved høyere alder. Antioksidantene forhindrer derved fri radikalers skader på kroppens celler, blodet og giftenes evne til å fremkalle kreft og vedlikeholde degenerative sykdommer og infeksjoner. Av de ulike antioksidantene finnes i YM kan nevnes:

  • Xantiner: dette er sentral nerve stimulerende stoffer slik som koffein og teobromin.
  • Caffeoyl- derivater
  • Saponin
  • Polyphenoler

I tillegg til antioksidanter inneholder YM også små mengder: kalium, kalsium, magnesium, fosfor, mangan og jern. I tillegg vitaminer som B1, B2, B3, B6 og vitamin C.

Yerba Mate´ har en psykostimulerende virkning: En kopp te laget av YM har samme oppkvikkende effekt som en kopp kaffe eller en kopp sterk, grønn te. YM gir en følelse av mere energi og bedre yteevne. I et forsøk med personer som drev fysisk trening oppgav deltagerne at de følte mere energi og ikke ble så fort slitne.

Yerba Mate´ øker fettforbrenning: I et forsøk ble deltagerne bedt om å trene på 70% maksimum yteevne. Rett før trening inntok de tørket YM i kapselform(Kan også inntas som te ) .Dette førte til at de følte seg mindre trette, hadde bedre yteevne og økte fettforbrenningen med 24%.Konklusjonen var at sammen med trening gav YM en økt fettforbrenning i forhold til forsøkspersoner som fikk placebo (Narrepiller).

En av de mest overbevisende forsøkene med fettforbrenning var med 47 personer som daglig inntok en urteblanding bestående av knuste tørkede blader av Yerba Mate ´pluss Guarana og Damiana urt. Etter bare 45 dager hadde deltagerne i snitt redusert vekten 5,1 kilo , mens deltagere som inntok placebo fikk vekten redusert med 0,3 kilo!! For de som vil vite hva kapslene heter er det et problem; de ble blandet og laget av forskerne bak prosjektet. Vil man gjenta suksessen må man kjøpe råvarer og lage blandingen selv.

Yerba Mate´ øker fysisk yteevne: Det er allerede nevnt to steder en undersøkelse som viste at de som drikker YM rett før en trening føler seg mindre slitne under trening og forbrenner mere fett. I et forsøk med konkurransesykelister fant forskerne ut at YB økte adrenalin og fettforbrenning med 23%  dersom man trente på 30-80% av maksimal yteevne. Det vil si at ved moderat til middels belastning får man bedre yteevne i form av bedre adrenalinproduksjon og som nevnt mere at energien man lager kommer fra fett som pr vektenhet gir mere energi en glukose. Ut fra slik forskning er det at nettsteder for fysisk trening anbefaler YM som en ideell drikk for personer som driver med idrett som eksempelvis løping.

Yerba Mate´ senker blodsukkerverdiene: I et forsøk med 29  personer med pre- diabetes viste det seg at inntak av et glass med YB te (330 milliliter) 3 ganger om dagen fikk  etter 2 måneder  redusert fastende blodsukkerverdi med 1,4 delestreker (milimol/L). I tillegg fikk de normalisert langtidsblodsukker (HbA1c) og fikk en nedgang i det” dårlige” LDL –kolesterolet. Alt uten å endre kostholdet. Deltagere som endret kostholdet til mindre fett og mer av fiber; opplevde ytterligere forbedring i sine fettverdier med reduksjon av HDL-kolesterol, LDL kolesterol og triglycerider.

Forskerne konkluderte med at personer som var pre diabetiske (forhøyet blodsukker men enda ikke så mye at det var diabetes 2) og samtidig endret kostholdet fikk bedre verdier av både blodsukker og fettverdier i blodet. Sistnevnte kunne forebygge tette kransarterier og angina og hjerteinfarkt.

Hvordan tilberede Yerba Mate`: to teposer eller 2 teskjeer knuste, tørkede knuste stilker blader legges i en tekanne. Fuktes med kaldt vann. Overhelles så med varmt vann som holder 80 grader Celcius.La det stå å trekke i 5 minutter. Drikk 1 stor kopp 3 ganger daglig. Dersom du bruker for å bedre treningsprestasjoner, drikkes like før man skal trene. For de som liker å prøve Yerba Mate´ på tradisjonell indiansk vis kan man kjøpe en spesiell kopp laget av tre. Dette gir en egen” tre-aktig” smak til teen. Man kan også tilsette melk, sukker eller honning.

@COPYRIGHT ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.