Sår i huden oppstår etter skader, ved nedsatt blodsirkulasjon, diabetes eller etter kirurgiske inngrep. Ved bruk av vitamin C kan man påskynde sårtilheling og forhindre arrdannelse. Vitamin C har også bevist å redusere aldersforandringer og skader etter solbrenthet. Her er noen fakta man kan dra nytte av.

Vitamin C  og sårtilheling  Vitamin C, askorbinsyre er nødvendig for at huden skal danne bindevev. Et av symptomene på langvarig C-vitamin mangel er som sagt sårtilheling.  Forklaringen på den dårlige sårtilhelingen er i følge nyere vitenskapelig forskning at C- vitaminet er viktig for at bindevevsceller skal produsere kollagen. Kollagen er en sentral rolle i tilheling av sår. Dersom det er sviktende kollagendannelse påvirker dette kroppens evne til sårheling.

Vitamin C reduserer hudens aldring: Ved økt alder reduseres hudens evne til nydannelse på grunn av aldersforandringer som gjør at hudcellene ikke klarer å kvitte seg med avfallsstoffer (frie radikaler) like fort som før. Siden vitamin C er en av kroppens viktigste antioksidanter, dvs stoffer som nøytraliserer frie radikaler, vil daglig tilførsel av vitamin C i store nok mengder til at det har effekt bedre huden i høyere alder. Det er også bevist ved vitamin C har evnen til å tilhele solbrenthet og skader på hud ved langvarig eksponering for ultrafiolett lys.

Bedret sårtilheling med vitamin C hos kirurgiske pasienter: Spørsmålet er, finnes det skjørbuk i moderne tid? I en nederlandsk undersøkelse 2016 foretatt på 180 pasienter som var innlagt på kirurgisk avdeling ved sykehuset i Amersfoort ble det påvist at hele 34% av alle pasienter hadde for lave verdier av vitamin C i blodet. Når disse pasientene fikk 1000 milligram vitamin C ble tilheling av operasjonssår forbedret dramatisk! Legene som deltok i forsøket anbefalte at dersom pasienter har dårlig sårtilheling etter en operasjon bør det settes på 500 milligram vitamin C to ganger daglig.

Konklusjonen var videre som følger:” våre pasienttilfeller bekrefter at dersom man behandler personer med lave verdier (av vitamin C) med vitamin C fører dette til økt sårtilheling og reduserer kostnader ved omfattende sårbehandlinger og ekstra opphold på sykehus

Vitamin C bedrer sårtilheling av fotsår og forhindrer amputasjon: fotsår er en lidelse som rammer fot og eller ankel og som ikke vil gro. Problemet vedvarer over lang tid. I en undersøkelse av 16 pasienter med fotsår viste det seg at 50% av alle med fotsår hadde lave verdier av vitamin C i blodet. 9 pasienter fikk placebo og 7 fikk tilskudd 500milligram vitamin C pr dag. Pasienter som fikk vitamin C hadde bedre sårreduksjon etter de som fikk placebo etter 8 uker. Det absolutt mest positive resultatet var at de som fikk vitamin C ikke behøvede å amputere foten; mens hele 4 som fikk placebo måtte amputere!!( Bechara et al,Antioxidants 2022, 11, 1605 )

Vitamin C gir raskere tilheling av kuttsår etter skader: Nettstedet WebMed hadde 8 juli 2004 et intervju med to kirurger som behandlet skader i forbindelse med boksekamper. Begge leger fortalte at de pleide å gi 1000 -2000 milligram vitamin C til boksere som hadde fått skader etter en kamp fordi det fikk små kuttskader til å gro fortere.

Vitamin C reduserer arrdannelser: Et kosmetisk skjemmende problem i forbindelse med  kviser(acne) ,operasjoner, kutt og skrubbsår er arrdannelser. I en kinesisk studie av personer som gjennomgikk plastisk operasjoner ble pasientene etter inngrepet anbefalt å bruke en gel som inneholdt kisel og vitamin C. Dette førte til mindre arrdannelser og sårene lukket seg penere. Det finnes en krem på markedet The Ordinary som inneholder vitamin C + 30% kisel (silicol) som kan kjøpes for 99 kroner som tilsvarer det som ble brukt i forsøkene i Kina. Kremen selges for arr etter acne , men  kan brukes ved  ulike sårproblemene som er nevnt i denne artikkelen sammen med tilskudd av vitamin C i tablettform.

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.