For tiden diskuteres det om Aspartam er trygt som søtemiddel. Her er en kort historie om Aspartam og hvordan det ble godkjent som søtemiddel tross advarsler om å ikke sende det ut på markedet. Del 2 vil ta opp vitenskapelig beviste helseskader.

Hva er aspartam? Aspartam ble oppdaget i 1965 av Dr. James Schlatter som jobbet for legemiddelfirma GD . Searl arbeidet med å utvikle et legemiddel mot magesår. Det viste seg at stoffet ikke var særlig egnet til formålet, men at det derimot hadde en sterk søtsmak som var 200 ganger kraftigere enn sukker. I 1974 ble aspartam godkjent av FDA som et kunstig søtemiddel med begrunnelsen at det bestod av to ulike aminosyrer som hver for seg var ufarlige . Aspartam ble deretter solgt til hele verden under fabrikknavnet NutraSweet til bruk i matvareindustrien som et søtningsmiddel med null kalorier..

1977 Aspartam tas fra markedet Ikke alle forskere var fornøyd med denne godkjenningen. To forskere Dr. John Olney Washington School Of Medicine og forbrukeradvokat James Turner hevdet at Aspartam kunne fremkalle hjerneskade. Argumentet var dels  basert på hvordan Aspartam nedbrytes. Når det kommer inn i nedbrytes det til 10% Metanol, 40% Aspartam syre og 50% Fenylalanin. Metanol omvandles så til det nevrotoksiske stoffet formaldehyd som er kjent for å være  giftig for nervesystemet og hjernen. Det andre argumentet var at forskningen som førte til at Aspartam ble godkjent ikke var gode nok.

Forsvarsminister Rumsfeld tar saken: Saken gikk så til rettsapparatet, men GD Searl advokater overtalte dommer Skinner som ledet etterforskning til å skifte side, noe han gjorde etter å blitt tilbudt å jobbe for GD Searl. For å komme bedre ut av det ansatte GD Searl deretter tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld som sin daglige leder. .Rumsfeld sørget så for at det ble satt i gang nye dyreforsøk, som nå kom ut til fordel for Aspartam. FDA´s egen toksikologi-ekspert Jaqueline Verret mente imidlertid at forsøkene ikke var gode nok og at det var bevis for at stoffet kunne gi hjerneskader. Aspartam ble derfor ikke godkjent.

1981 Aspartam blir godkjent: Da Ronald Reagan ble president henvendte Rumsfeld seg direkte til presidenten og Reagan sørget for å ansett en ny saksbehandler Arthur Hull Hayes i FDA som kunne ordne med godkjennelse.Hayes hadde ingen tidligere erfaring med slike prosedyrer , men tross det  fikk han Aspartam godkjent som søtstoff i fast form i 1981.

I 1983 sørget Hayes for at Aspartam også ble godkjent til bruk i flytende form i blant annet leskedrikker. Dette er  historien om søtningsstoffet som til sist havnet i flere hundre sukkerfrie produkter ,Pepsi Max og Diet Coke.

I 1985 ble  GD Searl kjøpt opp av Monsanto.

Kilde:  Gordon Sykes: The Aspartame Controversy of 1981 .https://vtechworks.lib.vt.edu/bitstream/handle/10919/90247/vtuhr-v4-sykes.pdf

Fortsettelse følgere: Hva er sannheten om Aspartam ? Del 2: De vitenskapelige  bevisene

@COPYRIGHT ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.