Honning inneholder mer enn 200 ulike biologisk aktive  substanser i tillegg til flere sukkerarter. Honning kan blant annet helbrede infiserte sår av alle slag, tilheler brannsår , redusere arrdannelse, helbreder tarmbetennelse og kurerer forkjølelsessår og genital herpes.I tillegg er det et sunt søtemiddel med Glykemisk Indeks som havregrøt som kan erstatte sukker.Og da har vi ikke nevnt alt honning er godt for!

Mer enn 200 kjemiske substanser: Honning er bienes gave til mennesker. Den inneholder 95-99% sukker. Storparten av sukkerartene er glukose og fruktose, samt noen få prosent sukkerarter som melbiose, maltose, mannose, nigerose, maltose, isomaltose og frukto-oligo-sakkarider. I tillegg til disse sukkerartene inneholder honning nærmere 200 ulike kjemiske stoffer med helsebringende virkning på kroppen slik som:

  • Vitaminene B2 ,B3 ,B6 ,B9
  • Kalsium
  • Vitamin C
  • Kobber
  • Jern
  • Magnesium
  • Zink
  • Kalium
  • Et stort antall enzymer av ulikt slag
  • Ulike typer antioksidanter som glutation, fenolsyre, peptider, flavinoider, Super Oksid Dismutase mf

Bruk av honning i tradisjonell medisin: I historisk tid har ulike kulturnasjoner oppdaget at honning foruten å være et ettertraktet søtningsmiddel også har medisinske effekter. I Ayuravedisk medisin i India har leger brukt honning mot betennelse i tannkjøttet og til omslag på brannsår og infiserte hudsår. Varm melk med honning er et gammelt indisk råd for god nattesøvn som fortsatt vil virke for mange den dag i dag. I følge tradisjonell indisk medisin vil daglig inntak av honning forebygge grå stær!!!

I gamle Egypt ble honning brukt som medisin mot ”stort sett det meste” .Gamle papyrusmanuskripter  som går hele 3000 år tilbake i tid anbefaler honning i mer enn 500 ulike medisinske oppskrifter.

I gresk oldtids- medisin ble honning brukt til sårbehandling, sår hals (virker fortsatt), forstoppelse, som befruktningshindre middel (tvilsomt om det virker)  og impotens(??) samt mye  mer.

Arabiske leger som arvet mye av sin kunnskap fra Asia og Grekenland brukte honning for de samme helseplager som er nevnt ovenfor, samt mot tuberkulose. Profeten Muhammed anbefalte honning mot diaré ,hvilket i følge tradisjonen betyr at det da er et  garantert bra råd.

Honning har en bakteriehemmende effekt : Ved vitenskapelige undersøkelser er det bevist at honning har evnen til å hindre oppvekst av over 60 ulike vanlige sykdomsfremkallende bakterier i fortynninger på 1.8%-10.8%.  Den mye fryktede sårbakterien Gule Stafylokokker som med årene er blitt multiresistent mot de fleste typer antibiotika lar seg drepe med en oppløsning på 1,7% honning.

Honning til sårbehandling: Som nevnt har honning en flere tusen år lang tradisjon til bruk i sårbehandling. Fra nyere tid har man gode beskrivelser fra medisinsk litteratur som dokumenterer god effekt av honning-omslag mot ulike typer sårbehandling. I første halvdel av forrige århundre før legevitenskapen kjente til antibiotika, var honningomslag på alle typer sår standard både i fredstid og under begge verdenskriger kriger. Honning-omslag ble brukt på brannsår, infiserte sår av alle typer, liggesår og for å få hudtransplantasjoner til å gro fortere. I mange tilfeller er honningomslag på infiserte sår bedre enn antibiotikabehandling og sårtilhelingen skjer også raskere enn ved vanlig sårbehandling.

Forklaringen på disse positive effektene var det høye innholdet av sukker som trekker til seg væske fra såret og samtidig uttørker bakteriene. Enzymer i honningen fører til dannelse av hydrogen peroksid som aktiverer immuncellene. En tredje faktor er at honning har sur pH som hemmer bakterievekst. I tillegg til disse positive effektene inneholder honning bioaktive stoffer, mineraler og vitaminer som til sammen aktiverer immunsystemet til økt aktivitet mot bakterier og samtidig fremmer sårtilheling.

Honning  for bedre tarm: Honning kan bidra til  helbredelse av en rekke tarminfeksjoner .Årsaken synes å være at honning gjør det vanskeligere for bakteriene i tarmen og feste seg til tarmveggene og skape infeksjon, samt at honning hindrer bakterier i å formere seg. I erfaring med magesår har en 20% oppløsning med honning vist seg å drepe magesårsbakterien Heliobacter Pylori.

Blant andre positive effekter for tarmen har honning i forsøk vist seg å ha like god effekt som prednisolon ved tykktarmsbetennelse; uten noen av kortisonets uønskede bivirkninger som paradoksalt over tid er dårligere sårtilheling.

Honning helbreder Herpes: Legevitenskapelig erfaring har vist at når man påfører honning direkte på Herpes tilheler Herpes like raskt som ved bruk av virushemmende krem. Dette gjelder både Herpes av den typen man får på leppene og den typen som rammer kjønnsorgan hos menn og kvinner.

Overlegent søtingsmiddel : Etstort problem ved vanlig sukker er at det ikke inneholder næringsstoffer i motsetning til honning som faktisk inneholder 200 ulike kjemiske stoffer med gunstig virkning på kroppen. Som et mål for matvarers innvirkning på blodsukkeret bruker man Glykemisk Indeks (GI).  GI beregnes ut fra hvor raskt glukoseverdiene i blodet stiger fra fastende blodverdi etter inntak av en porsjon matvare som inneholder 50 gram karbohydrater minus fiber. Deretter hvor lang tid det tar før glukose-verdien går tilbake til fastende verdi.

Mens vanlig hvitt sukker har en høy  GI på hele 100 og derfor er direkte skadelig for kroppen både hos de med god helse og de med diabetes; har honning en glykemisk indeks på bare 50  som tilsvarer omtrent verdien for havregrøt !

I følge boken Sannheten om GI (Glykemisk Indeks) av ernæringsfysiolog Fredrik Paulun er den sunneste honningen den som har mørkets farge. Den mørke fargen signaliserer høyt innhold av antioksidanter og næringsstoffer.

Paulun skriver videre at i et forsøk med friske personer fikk deltagerne 1.2gram honning pr kilo kroppsvekt i to uker. Ved slutten av forsøket økte innholdet av vitamin C i blodet med 47%, kobber med 33% og jern med 20%. Videre økte mengden av antioksidanter i blodet med 7%, immunforsvaret ble bedre og ikke bare det: Fastende blodsukker sank med 5%. Skulle man derimot ha inntatt så store mengder sukker ville dette ført til helseskade!!

Videre har forskning vist at honning senker blod-lipider, reduserer CRP(et mål for betennelser) og det betennelsesfremmende stoffet Homocystein (HCY) som bidrar til hjerte kar sykdommer.

Disse egenskapene ved honning gjør at personer med Diabetes 1 og 2 kan bruke sparsomt med honning som søtemiddel.

Honning som betennelsesdempende legemiddel: Honning inneholder en rekke antioksidanter som reduserer produksjonen av betennelsesfremmende stoffer i kroppen, som eksempelvis Prostaglandin type 2. Hos pasienter med tykktarmsbetennelse hadde honning samme effekt som prednisolon . Honningomslag har vist seg å være gunstig ved hudbetennelse  som for eksempel eksem og psoriasis.

Honning til medisinsk bruk: Honning kan i sjeldne tilfeller inneholde bakterien Clostridium botullinum som kan gi opphav til sårinfeksjon. Skal man derfor bruke honning til omslag på sår må man kjøpe medisinsk honning som er bakteriefri; såkalt” Medihoney ”. Medihoney kan kjøpes på apoteket i tubeform med følgende indikasjon :”  hjelper med å redusere dårlig lukt fra sår og skaper et miljø som er gunstig for sår- og arrtilheling. Velegnet til bruk på munnsår, såre brystvorter, stikk og kutt, operasjonssår, skrubbsår, liggesår, trykksår, diabetes sår og fistler.”

Pris for en 20 grams tube er 249 kroner. Føres på de fleste apotek eller kan kjøpes på internett hjem til deg.

Som alltid; er du i tvil om bruk av medisinsk honning rådfør deg med fastlege. Er du i tvil om bruk av honning dersom du har diabetes rådfør deg enten med lege eller ernæringsfysiolog.

Kilder : Tahere Eteraf-Oskouei og Moslem  Najafi:  Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review, Iranian Basic Med Science, 2013, Jun 16                                                      Paulun Fredrik: Sannheten om GI, Cappelen Dam forlag,Oslo, 2009 side 61-62

@Copyright Øverbye 2022

DISCLAIMER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.