En kortfattet oversikt over ulike fett-typer som finnes i kjøtt, fisk ,alger og planteoljer.Print ut og ta med på neste handlerunde.
Type fett | Hjerte-Kar-sykdom ,blodpropp og slag | Diabetes-2 | Betennelser´ | Viktigste kilde |
Animalsk Omega -3= DHA/EPA | Reduserer | ———- | Reduserer | Feit fisk, algeolje,
krillolje |
Alfa -linolen-syre | Svak reduksjon av slag | Reduserer | ——— | Finnes i alle typer planteoljer men mest i rapsolje, soyaolje og i rødt kjøtt,valnøtter |
Plante Omega 6- Linolen-syre | Øker faren for blodpropp | Øker | Finnes i alle typer planteoljer,men mest i maisolje,solsikkeolje, tistelolje, hampolje,peanøtter, pekan nøtter, pistasj nøtter | |
Mono-umetta-fett | Reduserer | Reduserer | Finnes i alle typer planteoljer, men mest i Olivenolje,rapsolje,kokosolje,avocando, nøtter | |
Mettet fett | Reduserer/ nøytral | ———- | Melk,smør,ost,kjøtt | |
Transfett | Øker | Øker | Øker | Margarin,prosessert mat, |
Når man skal velge fettkilder i maten er det viktig å velge kilder som som er mat, fremfor kilder som er rafinerte planteoljer.Planteoljer er ikke mat; men isolert plantefett i flytende form, som er varmebehandlet , behandlet med ulike kjemikalier og ofte tilsatt smaksstoffer. De eneste oljene som er ubehandlet og i rein form er ekstra virgin olivenolje og ekstra virgin kokosnøttolje; som begge utmerker seg med høyt innhold av Mono-umetta-fett.
Omega-3 i planteoljer er Alfa -Linolen-syre som nesten ikke omdannes til det helsefremmende DHA/EPA som finnes i alger,krill og feit fisk. Den Omega-3 vi har mest nytte av finnes i matvaren feitfisk, så bedre å spise fisk enn å kjøpe omega-3 fra fisk.Da er det bedre å kjøpe algeolje som er reinere enn fiskeolje.
@COPYRIGHT ØVERBYE 2023