En kortfattet oversikt over ulike fett-typer som finnes i kjøtt, fisk ,alger og planteoljer.Print ut og ta med på neste handlerunde.

Type fett Hjerte-Kar-sykdom ,blodpropp og slag Diabetes-2 Betennelser´ Viktigste kilde
Animalsk Omega -3= DHA/EPA Reduserer ———- Reduserer Feit fisk, algeolje,

krillolje

Alfa -linolen-syre Svak reduksjon av slag Reduserer ——— Finnes i alle typer planteoljer men mest i rapsolje, soyaolje og i rødt kjøtt,valnøtter
Plante Omega 6- Linolen-syre Øker faren for blodpropp Øker Finnes i alle typer planteoljer,men mest i maisolje,solsikkeolje, tistelolje, hampolje,peanøtter, pekan nøtter, pistasj nøtter
Mono-umetta-fett Reduserer Reduserer Finnes i alle typer planteoljer, men mest i Olivenolje,rapsolje,kokosolje,avocando, nøtter
Mettet fett Reduserer/ nøytral ———- Melk,smør,ost,kjøtt
Transfett Øker Øker Øker Margarin,prosessert mat,

Når man skal velge fettkilder i maten er det viktig å velge kilder som som er mat, fremfor kilder som er rafinerte planteoljer.Planteoljer er ikke mat; men isolert plantefett i flytende form, som er varmebehandlet , behandlet med ulike kjemikalier og ofte tilsatt smaksstoffer. De eneste oljene som er ubehandlet og i rein form er ekstra virgin olivenolje og ekstra virgin kokosnøttolje; som begge utmerker seg med høyt innhold av Mono-umetta-fett.

Omega-3 i planteoljer er Alfa -Linolen-syre som nesten ikke omdannes til det helsefremmende DHA/EPA som finnes i alger,krill og feit fisk. Den Omega-3 vi har mest nytte av finnes i matvaren feitfisk, så bedre å spise fisk enn å kjøpe omega-3 fra fisk.Da er det bedre å kjøpe algeolje som er reinere enn fiskeolje.

@COPYRIGHT ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.