Solhatt (Echinacea) var den mest brukte medisinplanten blant nordamerikanske indianere. Dens evne til å styrke immunsystemet og motvirke forkjølelse og influensa er omtalt i mer enn 350 vitenskaplige artikler.Her følger noen fakta du kan dra nytte av:
Solhatt (Echinacea) : er betegnelsen på en familie av planter som hører hjemme i solsikkefamilien. Den kan bli opptil 1,5 meter høy med vakre rosa, lilla, gule eller hvite blomster alt etter hvilken type Solhatt det dreier seg om. Den vokser på tørr jord i nordøstlige delen av de amerikanske prærier og skoger og har vært brukt i indiansk folkemedisin i uminnelige tider. Europeiske innvandrere lært om planten av indianere i det 17 århundre. I 1836 fikk planten sitt latinske navn Echinacea. Spesielt den røde typen; Echinacea purpuret har vist seg å være den med mest virkning.
Bruk i folkemedisinen: Indianerne i Nord-Amerika hadde aldri noe eget medisinsk system og deres bruk av planter utgjorde derfor ikke et tradisjonelt medisinsk system slik som kulturfolkene i Asia. Den rette betegnelsen på indiansk bruk av planter er derfor folkemedisin og bygger på erfaringer med planter som ble overført fra en generasjon til en annen. Planten ble brukt som omslag på sår, insektbitt og brannsår. Roten ble tygget mot sår hals. Noen stammer brukte planten mot reumatisme, smerter og hodepine. Mest kjent i vår tid er dens evne til å forebygge og kurere forkjølelse og infeksjoner.
På slutten av 1800 tallet begynte amerikanske leger og naturleger å bruke Echinacea mot reumatisme, nervesmerter og slangebitt.
På 1930 tallet begynte urteleger i Tyskland å dyrke planten og lage uttrekk av den til medisinsk bruk. På 1950 tallet bredt interessen for planten seg til Sveits. I dag er bruk av medisinplanten spredt til hele Europa og videre østover. Her følger moderne forskning og erfaring med indianernes urgamle legeplante til bruk i moderne tider.
Bevist virkninger av Echinacea på immunsystemet: I en samleartikkel om Echinacea´s virkning på immunsystemet ble følgende egenskaper oppdaget.
- Aktiverer immunceller som spiser opp virus og bakterier og syke celler.
- Aktiverer T-lymfeceller som angriper og dreper mikrober og syke celler.
- Øker produksjonen av immunaktiverende stoffet interferon
- Øker produksjonen av Naturlige drapsceller som deltar i krigen mot mikrober og syke celler.
- Dreper kreftceller i laboratorieforsøk!
- Øker produksjonen av kreftdrepende immuncellestoffet Tumor Nekrose Faktor.
- Øker produksjonen av Cytokiner som bedrer kommunikasjonen mellom immunceller.
De immunaktiverende effektene fremkalles av ulike biologisk aktive stoffer i følgende grupper av kjemiske stoffer: polysakkarider(sukkerarter),flavinoider,koffein-syrer,essensielle oljer,polyacetylener og alkylamider.
Echinacea mot kroniske luftveisinfeksjoner: 108 pasienter med en sykehistorie med kroniske luftveis-infeksjoner ble med i medisinsk utprøving av Echinacea dråper laget av Rød Solhatt. Deltagerne hadde ulike sykehistorier med infeksjoner i mellomøre, hals, bihuler, bronkitt eller lungebetennelser.
Forsøket var dobbelt blind; dvs hverken lege eller pasient visste hvem som fikk ekstrakt fra Rød Solhatt (Echinacea purpura) eller narremedisin (placebo).Etter 8 uker var 35,2% av pasientene som fikk Echinacea dråper symptomfrie , mot 25,9% av de som fikk placebo. Echinacea gruppen hadde 40 dager mellom infeksjoner, placebo 25 uker. Infeksjonene hos Echinacea-gruppen var mer kortvarig og mildere enn i placebogruppen. De som hadde best resultat var de som hadde påvist svekket immunsystem (Schoenberger D, Forum Immunologie 8:2-12,1992)
Echinacea mot Influensa: 180 pasienter i alder 18-60 år fikk 450 eller 900 milligram Rød Solhatt ekstrakt eller placebo. Pasienter som fikk 900 milligram hadde god effekt av planten medisinen mot influensa, mens lav dose ikke var bedre enn placebo (Zeitschrift Phytotherpie: 13,7-13,1992)
I et forsøk ved Universitetet i Cardiff i England fikk forsøkspersoner enten Echinacea ekstrakt laget av plante og rot eller placebo i en 5 måneders periode. Forsøkspersoner som inntok daglig dose med Echinacea fikk 5.9% av deltagerne influensa mot 14,6% i placebogruppen. Echinacea viste seg å stimulere immunsystemet til bedre kamp mot virus i Corona-gruppen .Det ble ikke prøvd ut for COVID-19.
Echinacea mot COVID-19 : En undersøkelse utført av en gruppe leger i flere land har vist at ekstrakt av Echinacea purpurea (Rød Solhatt) binder seg til SARS-CoV-2 virusets spike proteiner og hindrer de å trenge inn i menneskeceller .Forsøkene ble utført i laboratorie på cellekulturer. Dette skulle bety at Echinacea også burde gjøre det samme på mennesker. Foruten en slik effekt har Echinacea en bevist positiv effekt immuncellers evne til å bekjempe Corona virus i sin alminnelighet.
Echinacea mot andre lidelser: Et av de beste nettstedene man kan lete opp kunnskap om hva Echinacea kan brukes for annet enn bare luftveisinfeksjoner, er uten tvil Drugs.com . Her finner man bruker erfaringer. En omfattende artikkel man kan printe ut til sin fastlege med utdypende kunnskaper om plantens bruk ved ulike sykdommer og forskning som bekrefter de effekter man ser hos syke. Man finner også en lang liste over hvorledes Echinacea interagere med ulike legemidler. Det finnes videre en liste over sykdommer som forverres av Echinacea og en liste over bivirkninger. Dersom man ikke behersker engelsk, kan man med google Translate få oversatt hele nettstedet til brukbart norsk.
Hvordan inntas Echinacea ? På markedet finnes tinkturer , kapsler eller tabletter.Det finnes også som te og munnspray. Echinacea selges på helsekost og apotek.Er du i tvil om dosering bør man rådføre seg med apoteker som vanligvis kan svare på det du trenger. Det anbefales også at du leser hva du trenger på www.drugs.com. Det finnes også personer som er utdannet i urtemedisin man kan rådføre seg med.Opplysninger om nærmeste urteterapeut får man fra NNH (Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon) telefon 22 33 32 20.
Dosering og mulige bivirkninger: Drugs.com har all informasjon du trenger .Men for ordens skyld gjentar vi de viktigste bivirkninger her: Kvalme, diare, sår hals ,feber, muskel og leddverk, munntørrhet, hodepine, svimmelhet og søvnvansker. Fordi Echinacea virker stimulerende på nervesystemet forsterker inntaket av planten effekten av koffein. Man bør derfor ikke drikke kaffe, cola eller” energidrikker” dersom man tar Echinacea.
Rådfør deg med din lege dersom du har en kronisk sykdom du må bruke legemidler for !Drøft informasjonen på www.drugs.com med legen.
@Copyright Øverbye 2022