I disse influensa og COVID-19 tider kan det være nyttig å vite at vanlige krydderurter kan booste immunforsvaret .Noen kan også hindre virus og bakterier å dele seg eller inaktivere spikeprotienene på COVID-19 viruset.Her er hva en gruppe indiske forskere har funnet ut.

Konklusjon først: Her er en oversikt over de ulike plantene og hvordan de er vitenskapelig bevist å kunne virke.

Urt

Influensa

Covid-19

Herpes

Nellik

x

x

Ingefær

x

x

x

Hvitløk

x

x

Kanel

x

x

Gurkemeie

x

x

Basilikum

x

x

Neem

x

x

x

Sort pepper

x

x

x

Giloy

x

Gurkemeie: ansees som trygt å bruke.Man kan innta fra 2-8 gram pr dag i opptil 3 måneder uten problem.Mange bruker gurkemeie i mat året rundt og opplever ingen problemer snarere det motsatte. Gurkemeie har vist seg å stimulere immunsystemet , hindrer virus i å formere seg og å redusere kreftsvulster i å vokse.

Ingefær : er immunaktiverende, febernedsettende,virker smertedempende, motvirker leddbetennelser , hindrer flere ulike virusarter i å formere seg og demper betennelser. Kan inntas i ulike former som ingefær kapsler , ingefær olje, frisk ingefærekstrakt laget ved å legge ingefær i vann.

Kanel : Har vært brukt i urtemedisin i India og andre land mot helseproblemer som manglende mensblødninger, diare, feber, utflod, influensa/forkjølelse, hodepine, sår hals. Kanel har også evnen til å hindre ulike virus og bakterier i å formere seg. Kanel påvirker immuncellene til å dele seg raskere,øke i antall og produsere mere immunglobuliner. En vanlig dose er fra 10 milligram – 100 milligram gram pr kilo legemsvekt pr dag. Høy dose aktiverte alle typer immunforsvar, mens lave doser stort sett bare aktiverte immunceller i blodbanen.

Nellik : 2,5 milligram /kilo legemsvekt. Nellik inneholder stoffet eugenol som dreper bakterier, sopp og virus.

Sort pepper : vanlig sort pepper er foruten å være et vanlig krydder; en urt med mange medisinske egenskaper.Idet har vist å øke immunforsvar, er en sterk antioksidant, demper feber,hindrer vekst av kreft, demper astma, smertedempende, antidepressiv, hemmer utvikling av Alzheimer, demper blodtrykket,hemmer vekst av bakterier og virus.

Basilikum : basilikum olje , vandig uttrekk eller uttrekk laget ved å legge basilikum i vann øker immuncellene, samt har evne til å hemme ulike virusarter i å dele seg.

Hvitløk: har en høy næringsverdi, er utmerket som smakstilsetning til ulike matretter. Hvitløk har vist seg å hindre vekst av bakterier, sopp og ulike virustyper. Hvitløk kan spises rå slik den er.En vanlig måte i Italia for å innta Hvitløk er å tilsette litt olivenolje og legge den på en brødskive og spise den. Ellers kan man kjøpe japanske gjæret hvitløk i kapselform (Kryolic )som er en dyr ,men enkel måte å innta hvitløk på. Men vanligvis for alle formål er et fed rå hvitløk 2-4 ganger om dagen helt uproblematisk.

Neem : er et indisk tre der alle deler av treet ; blader, bark, blomster, frø og røtter er blitt brukt i indisk folkemedisin. Neemblader eller neem olje kan kjøpes på internett i kapselform for en relativt rimelig pris.Planten har vist seg å hemme vekst av virus, bakterier, sopp, er insektdrepende, hemmer produksjon av sædceller. Neem tatt sammen med Naproxen har vist god effekt ved influensa. Neem inneholder hele 20 ulike kjemiske substanser som hindrer COVID-19 viruset i å feste seg til kroppens celler, ved å blokkere spikeprotienene. Dette burde åpne for behandling av vaksinebivikninger som er spike-protein problem.

Giloy : er en populær medisinplante i Asia og indisk ayura vedisk medisin. Planten har vist seg å motvirke hepatittvirus,urinveisinfeksjoner,hudlidelser, diabetes, allergier, virusinfeksjoner og aktiverer immunsystemet. Giloy har også evnen til å feste seg til spikeproteiner på COVID-19 viruset og hindrer det derved å feste seg på cellenes overflate.Det har også vist seg å hindre HIV virus i å dele seg !

Kadha: I en undersøkelse av rapporterte hele 71,8 % av indere som ble spurt at de brukte Kadha; en hjemmelaget urteblanding bestående av: basilikum,svart pepper, ingefær og kanel.Denne blandingen er i følge forskerne egnet ved COVID-19…Oppskrift på hvordan du skal lage Kadha finner man på YouTube . Forskerne opplyser også at vitamin C kan dempe symptomene ved COVID-19. Videre bør man bare bruke Kadha i kortere perioder,

Hvor mye ?: I følge Times of India er en anbefalt dose 50 milliliter Kadha pr dag.Dersom man inntar for mye krydderurter kan dette gi opphav til neseblødning, sår endetarm , diare, sure oppstøt, økt blodtrykk og munnsår. Har man allergi eller bruker legemidler; diskuter med fastlegen om bruk av disse krydderurtene eller Kadha kan være et problem.

I stedet for vaksine ?: Dersom du leser originalrapporten vil man oppdage at den ble skrevet før vaksiner ble tilgjengelig. Kadha og krydderurter er ikke ment i stedet for vaksiner; men å betrakte som styrkende og lindrende  urtemedisin ved infeksjon som ikke utelukker mer moderne tiltak.

Kilde: Amita Ashish Singh et al : Spices and herbs: Potensial antiviral preventive and immunity boosters during COVID‐19 , Phytother Res. 2021 May; 35(5): 2745–2757.

@COPYRIGHT ØVERBYE 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.