Østrogener tilbys nå til kvinner fra de er 12 år til de går i graven. Mer enn 200.000[i] brukere i Norge og mer enn 100 millioner på verdensbasis. Er det noe du bør vite før du inntar hormonene som virkelig kan forandre ditt liv? har du tenkt over… til hva?  Egenprodusert Østrogen «gjør kvinner til kvinner», hva gjør  de syntetiske?

Østrogener er de hormonene som gjør kvinner ”til kvinner”. De har ansvar for utvikling av kvinnelige former, sexuelle særtrekk, fruktbarhet, vekt, stoffskifte, beinbygning, behåring, hudkvalitet og til sist er deres gradvise bortfall sentralt i kvinner aldring, et tyvetalls andre forhold…. Fordi østrogener har en slik sentral rolle kan alle de nevnte forhold manipuleres ved å tilføre kunstige eller biologisk identiske østrogener i tablett eller kremform. Det første syntetiske østrogen het ”1-keto-1,2,3,4-tetrahydrophenan-threne” og ble laget allerede i 1933[ii] . I 1942 [iii]ble syntetiske østrogener lansert for bruk for overgangsalder plager. I 1960 ble syntetisk østrogen kombinert med progesteron tillatt i den såkalte kombinasjonspillen[iv] for å hindre uønsket svangerskap.

Bør helsesøstre gi barna p-piller?

Etter en periode med bruk av kombinasjonspillene som befruktningshindrende midler ble bruksområdet utvidet både hva angår hva det var tenkt brukt mot og aldersgrupper som ble anbefalt å bruke det. Ifølge organisasjonen Sex og Samfunn [vii]ble det i 2009 delt ut kunstig østrogen i form av p-piller til barn/ungdom mellom 12- 15 uten foreldres viten eller samtykke. Dersom jenta har jevnlig seksuell omgang så er det vår jobb å forebygge at hun blir uønsket gravid” uttalte en talskvinne for organisasjonen. Ulike grupper har ulikt syn på dette fra fordømmelse til hyldest og uten å støtte noen gruppe, så vet man fra rent biologisk kunnskap at de fleste jenter i denne alder ikke er hormonelt modne og det å tilføre en biologisk unormalt høy mengde kunstig østrogen har uheldige konsekvenser[viii].

Ugrei mens: er østrogener det rette?Østrogener blir også anbefalt mot PMS. I følge doktor Hyman[x] har opptil 75% av alle amerikanske kvinner nå PMS, et usedvanlig og skremmende høyt tall, siden studier av urbefolkningers helse utført av doktor W. Price (DO) på 1930 tallet viste urbefolkninger som ikke levde etter den ”hvite manns levesett” var sykdomsfrie! ”Løsningen ” i følg moderne kjemiske tenkesett er da å bruke legemidler som endrer kvinners hormonstatus. Populært er da kunstige østrogener enten i form av kjemisk modifisert østrogen eller naturprodukter som inneholder plantestoffer som likner østrogener[xi]

 Østrogener: redning for overgangsalderplager?

Østrogener ble fra starten av ansett som et vidundermiddel for kvinner på vei inn i ”aftensangen”. De ble lovet å kurere alt fra hetetokter, tørr skjede, dårlig hud til benskjørhet og tap av vitalitet. Etter at to generasjoner ”bestemødre” har nytt godt av østrogener i piller, krem, plaster og vaginalinnlegg har noen fått kalde føtter. I 2003 skrev legene Syversen og Hasle i Legetidsskriftet [xii]dette : ”… Østrogen har inntil nå vært førstevalg i den forebyggende behandling hos kvinner. På bakgrunn av nyere studier som viser økt risiko for koronar og cerebrovaskulær sykdom, tromboembolisk sykdom og brystkreft ved bruk av østrogen, bør anbefalingene revideres. Mens andre slik som overlege Erik Eriksen mener at nyere studier ikke bekrefter dette. På nettstedet Indremedisineren[xiii] legger han frem forskning som kan tyde på at det er Ok å bruke østrogener.

Noen Østrogener i piller og kremform.

I følge Felleskatalogen[xvii] på nett finnes det i dag 14 godkjente østrogenholdige produkter på markedet laget av syntetisk etinyløstradiol som spaltes til Østradiol som er samme type østrogen som du selv lager. Fire tabletter inneholder Østron : Estradot, Femar, Progynova og Qlaira. Ulempen med disse to østrogentypene er at de kan øke farene for brystkreft og at de øker farene for blodpropp. Finnes det da ikke et sunt alternativ? Interessant nok finnes det et tredje østrogen som du også lager selv: Østriol som ikke øker fare for kreft, men kan beskytte mot brystkreft. Kun ett produkt inneholder dette; Vaigfem som gis til kvinner med overgangsalder og postmenopausale helseplager..

Copyright Bjørn J Øverbye 2022

[i] Tidsskr Norsk Lægeforening 2002; 122:1788 – 90

[ii] Cook et Dodds: A syntheic oestrus exciting drug, Nature, 131,56-57, 1933

[iii] Am J Med. 2005 Dec 19;118 Suppl 12B:64-73

[iv] n.wikipedia.org/wiki/Combined_oral_contraceptive_pill

[v] http://articles.mcall.com/2000-08-17/features/3319935_1_emergency-contraception-oral-contraception-control-method

[vi] Carroll Quigley: Tragedy and Hope, MacMillan, 1966

[vii] http://www.abcnyheter.no/nyheter/helse/101122/5000-barn-far-p-piller

[viii] Aksglaede L, Juul A, Leffers H, Skakkebaek NE, Andersson AM (2006). «The sensitivity of the child to sex steroids: possible impact of exogenous estrogens». Hum. Reprod. Update 12 (4): 341–9. doi:10.1093/humupd/dml018. PMID 16672247.

[ix] Safe S (December 2004). «Endocrine disruptors and human health: is there a problem». Toxicology 205 (1–2): 3–10. doi:10.1016/j.tox.2004.06.032. PMID 15458784.

[x] http://drhyman.com/blog/2010/09/17/how-to-eliminate-pms-in-5-simple-steps/#close

[xi] http://overgang.no/tjenester/ekspertsvar/32/expert_chat_session/messages/null

[xii] Tidsskr Nor Lægeforen 2003; 123:2263 – 4

[xiii] http://www.indremedisineren.no/2013/12/nyere-farmakologisk-behandling-av-osteoporose/

[xiv] MacMahon et al:Uterin estrogene profiles of Asian and North American WomenIn t J Cancer: 14, 161-67, 1974

[xv] http://livehealthy.chron.com/gland-estrogen-come-from-2059.html

[xvi] http://tnation.t-nation.com/free_online_forum/ sports_body_training_performance_bodybuilding/ damn_bitch_tit

[xvii] http://www.felleskatalogen.no
[/restrict]

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.