En kort innføring i coronavirusets evne til å skape sykdom og 7 ulike plantestoffer som kan hindre dette i å skje. Plantene kan man kjøpe på helsekost, mens de fleste finnes i utvalgte typer bær, grønnsaker og frukt. Her noen naturlige produkter som kan bidra til mindre sykdom i pandemisesongen.

Spike proteiner og ACE-2 reseptorer: COVID-19 viruset er et virus som ingen noen sinne har sett maken til. Det har en avansert genetisk struktur som er kodet for tre ulike angrepsformer. Den ene angrepsformen kalles spikeproteiner. Overflaten på viruset har  4 ulike proteiner: S (spike proteiner ), M(Membran proteiner) ,E (envelope proteiner) og N(nucleocapside proteiner).

Spikeproteinet heretter kalt S proteinet består av to deler S1 og S2. S-proteinet fester seg til cellenes overflate på reseptorer som kalles ACE-2.Disse finnes i i blodårene, hjertet, nyrene, luftveiene, i tarmene og kjønnskjertlene og tyreoidkjertelene. Alle disse kroppsdeler kan bli infisert av viruset.

Furin deling av Spike proteinet: Når virusets S protein fester seg til ACE-2 mottagerstasjonen vil et enzym i celleoverflaten kalt furin dele S proteinet i to deler S1 og S2.Dette gjør at viruset letter kommer inn i cellen. Personer med høyt innhold av furin i cellene vil derfor letter bli infisert av viruset. Slike personer er eldre, diabetes, overvektige, de med høyt blodtrykk.

Kunnskapen om S proteinet, ACE-2 reseptorene og furin-delingen av S-proteinet gir en ledetråd for hvordan man skal hindre viruset å trenge inn i cellene. Man må lete etter kjemiske substanser; enten i form av legemidler eller planter som hindrer S-proteinet å feste seg til ACE-2 reseptorene og stoffer som kan  hemme eller redusere mengden av furin.

SARS-CoV-2 viruset har HIV liknende egenskaper: En annen spesiell egenskap ved viruset er at man har funnet flere  arvebiter som er identiske med deler av de som finnes i  HIV viruset som gir opphav til sykdommen AIDS (Aquired Immune Deficiency Syndrom ). I likhet med HIV viruset  angriper SARS-CoV-2 viruset immunceller av typen CD4+ og bidrar til immunsvikt.

Plantestoffer som kan hjelpe: Med denne kunnskapen kan man så lete opp planter som har vært brukt i naturmedisin fra ulike verdensdeler som har en eller flere av disse tre egenskapene:

  • Hemmer virusets spikeprotein å feste seg på ACE-2 reseptorene.
  • Hemmer furin å dele spikeproteinet slik at det kan trenge inn i cellen.
  • Stimulerer immuncellene
  • Hindre viruset å formere seg når det først har kommet inn i cell

Plantestoffer som er bevist å hemme SARS-CoV-2 viruset.

Plante-stoff Hemmer ACE-2 binding Hemmer furin effekten Aktiverer   immun-    cellene 

 

Hindrer viruset i å dele seg
Curcumin     x        x     x
Quercetin     x     x
Rosmarin     x
Ingefær     x            x      x
Southerlandia            x      x
Hesperidin         x
Løvetannblader      x

Curcumin: finnes i frisk  gurkemeie som kan brukes i mat. Curcumin  kan også kjøpes i ren form på helsekost. Det foreligger vitenskaplige studier av curcumin som viser effect på COVID-19.

Quercetin: finnes i epler, citrusfrukt, hvitløk, grønn te, bær med mørk farge slik som blåbær, blå druer, tyttebær, bjørnebær. Quercetin kan også kjøpes i kapselform på helsekost. det er utført vitenskaplige forsøk på COVID-19 pasienter med kombinasjon av Quercitin+ Bromelain+ vitamin C  med positive resultater på pasienters evne til å komme seg etter sykdom.

Rosmarin: en vanlig krydderplante man kan dyrke selv i en potte. Rosmarin inneholder kjemiske stoffer blokkerer spikeproteiner i å feste seg til ACE-2 reseptorer. Rosmarin har ikke blitt prøvd ut i kliniske tester på sykehus.

Ingefær: inneholder flere aktive stoffer med evne til å blokkere viruset i å feste seg til cellene, aktiverer immunsystemet og har en sterk antioksidant evne (evne til å nøytralisere giftstoffer).Ingefær har blitt brukt mot COVID-19 i Kina med positive resultater, spesielt på lungeproblemer.

Southerlandia Frutescens: en av to Sørafrikanske planter myndighetene anbefaler brukt i behandling av HIV/AIDS syke. Øker CD4+ celletallet og bedrer pasientens allmenne helsetilstand. Planten har vist seg å hemme virus i å dele deg. Planten  brukes til å lage te .Den tåles godt og har få kjente bivirkninger .

Hesperidene: en bioflavinoid som finnes i citrusfrukter. Kan kjøpes i konsentrert form på helsekost. Forsøk utført på sykehus har vist positiv effekt på COVID-19 sykdom.

Løvetannblader : kan drikkes som te.Er bevist ved forsøk i laboratorie å hemme SARS-CoV-2 viruset å feste seg til ACE-2 reseptorene. Kan kjøpes på helsekost.Drikkes som te. Det er ikke utført klinisk tester, men laboratorieforsøk har vist positive resultater.

 Bruk av en eller flere av disse plantene i mat, eller i konsentrert form som kosttilskudd vil ha en positiv innvirkning på å bremse SARS-CoV-2 virusets evne til å skade kroppen.De to  eneste plantene som ikke er en matvare er Southlandia frutscens og løvetannblader som må tilberedes som te.Begge produkter kan kjøpes fra norsk leverandør.

IMAGE BY Vitaliiborkovskyi – Freepik.com

@ COPYRIGHT ØVERBYE 2022

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.