Kan vegetarisk kosthold kurere kreft og kroniske sykdommer? Den Tysk/amerikanske legen Max Gerson ( 1881-1959) ble berømt i sin tid for å hevde dette.Så berømt at det amerikanske senatet i 1946 ville bevilge penger til at et slik kosthold skulle ble i del av amerikansk kreftbehandling.Men det viser seg at Gerson ikke var alene om å mene dette ; mange leger og helsefilsofer på begge sider av Atlanten hadde praktisert dette i over hundre år før Gerson´s tid.

Doktor Birchen -Brenner.Når man leser om doktor Gerson´s oppdagelse av den helbredende virkningen av et plantebasert ,økologisk,giftfritt kosthold i behandling av kroniske sykdommer; virker det som om hans tilhengere synes å tro at dett var en oppdagelse han var alene om. Slik er det ikke. En annen tysktalende lege, sveitseren Maximilian Oskar Birchen -Brenner (1867 – 1939) hadde lenge før Gerson skrevet om og praktisert bruk av råkonsttrapi i behandling av kroniske sykdommer. Birchen-Brenner´s ide var at frukt,bær og grønnsaker absorberte solenergi og derfor var mer energirike enn kjøtt. I 1903 publiserte han sine ideer og erfaringer i boka « En kortfattet innføring i ernæringens energetiske spenning «. Som følge av voksende interesse for hans arbeid ble han i stand til å åpne en større klinikk i Zurich : Sanatorium For Livskraft.

I tillegg til kosthold vektla han også betydning av frisk luft, kalde bad ,fysisk aktivitet, avholdenhet fra kjøtt og alkohol. Birchen-Brenner sanatorium ble driftet etter hans prinsipper frem til 1994.

Lebensreform-bevegelsen.

I Tyskland var det i samme tidsrom en liknende filosofi, og i mye større omfang, som ble kalt Lebensreform bevegelsen (Forandre livet ). Bevegelsen vektla vegetarisk mat, økologisk jordbruk, avstandtagen fra kjøtt ,alkohol , tobakk og predikerte « tilbake til naturen filosofi.» Mange av gruppene praktiserte Østens religioner og yoga, andre var romantiske nasjonalister Bevegelsen introduserte også nudisme.Terapeuter som praktiserte bevegelsens levestil var tilhengere av naturopati ( «Naturheilverfahr «) og homøopati.

Bevegelsen var levende i Tyskland under begge verdenskriger og er det fortsatt.

Nobelprisvinner Otto Warburg:

En annen inspirasjonskilde var med sikkerhet Nobelprisvinner i medisin (1931) professor Otto Warburg som på 1920 tallet oppdaget at alle krefttyper han undersøkte hadde en ting fells: kreftcellene klarer ikke å produsere nok energi ved utnyttelse av surstoff og begynte i stedet å lage sin energi ved gjæring (anaerob energiproduksjon) Dette fører til at cellene taper kalium og forgiftes av natrium; en observasjon Gerson fremhevet denne observasjonen i sin arbeider og står derved på tygg grunn. Når Gersons amerikanske venner og etterfølgere omtaler disse forhold; nevnes aldri Warburg, like lite som man omtaler reformbevegelsen og Birchen-Brenner´s arbeider.

Dr. Kellogg´s Helse-spa og adventistene: Da Gerson kom til USA i 1936 startet han sin legegjerning med den kunnskap han hadde med fra Tyskland. I USA var han ikke alene om å ha slike ideer. Adventistene drev allerede flere sentre og noen hospitaler, ett av det et universitetssykehus, der de gav pasientene vegetarkost og predikerte avholdenhet fra kjøtt,alkohol og tobakk.

Ett av de mer kjente sentrene Battle Creek Spa som var grunnlagt i 1866 . Sentrets leder var fra 1876 til 1943 Dr. John H Kellogg .Terapiene var inspirert av den tyske reformbevegelsen og adventistenes religion.

Her fikk pasienter massasje, avgiftende klysterer ,badeterapi, vegetarmat og mosjon.Kreftsyke fra hele USA med nok penger ble behandlet Spasenteret under Kellogg´s ledelse. Mange av samtidens fremste kjendiser som Henry Ford og Thomas Edison ble behandlet der og talte varmt om behandlingen.

Pepper- Neely Anti Kreft Lovforslaget: Gerson kom derfor til et land der hundretusener, mange av de rike og innflydelesrike og dels religiøst overbeviste mennesker allerede trodde på og praktiserte vegetarkosthold laget av økologisk fremstilte råvarer fra giftfri jord. Pepper- Nelly høringen 1-3 juli 1946 var derfor med sikkerhet klar over den store utbredelse og sympati for naturterapi i USA.

Når Gerson ble innkalt for å fortelle om sine erfaringer; var han en av flere som mente som han.Høringen resulterte i en 227 siders rapport som anbefalte at kreftsyke i fremtiden burde få vegetarkost som en del av behandlingen. Rapporten er til dags dato ikke mulig å uthente fra Senatets arkiv.

Det var ingen hemmelighet den gang hvem som sørget for å påvirke senatet fra å gjennomføre forslagene i rapporten og forhindre at den at den ble publisert.Mer om dette kan du lese på  yummydoctor.com 

@Copyright Øverbye 2023

DISCLAIMER

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.