Dagens blogg består av noen ganske få statistikker du kan lese i løpet av et par minutter.Statistikkene er hentet fra en studie som omfattet  dødsårsakene til 60.310 briter og gir grunnlag for å vurdere ulike kostholdsvalg mot hverandre . Statistikkene viser at veganere er vinnere hva angår å overleve kreftsykdom; men ikke er bedre enn for kjøttspisere og pesketarianere på andre punkter; sannsynligvis fordi det er vanskeligere å få nok høykvalitets råvarer, fettstoffer, fettløslige vitaminer,B12 og viktige mineraler

Alle statistikkene i denne artiklen er hentet fra :Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom av Appleby og medarbeidere.Publisert i American Journal of Clinical Nutrition, Januar ,2016

Død av hjerte karsykdommer

Kjøtt-spisere har lavets risiko for å dø av hjerte kar lidelser. Forklaringen i følge PURE studien kan være at veganere ikke får i seg nok mineraler , fett og heller ikke fettløselige vitaminer som er bra for hjertet og årer slik som vitamin A,D,E,K2 og de essensielle fettsyrene DHA og EPA (animalsk Omega-3) Veganere som

Hva angår død av kreft er vegansk kosthold og pesketariansk kosthold vinnere, mens vegansk er det kostholdet som absolutt kommer best ut.Den lave dødeligheten er såpass stor at vegansk kosthold burde være en del av kreftbehandling; gitt at man tar hensyn til næringsstoffene som er nevnt ovenfor.Flere leger og sykehus i hele verden har innsett dette og anbefaler pasienter å spise vegansk.

Mens vegansk kosthold er en vinner ved kreft , er det en taper ved lungesykdommer. Deltagerne i denne studien hadde omtrentlig samme forhold til tobakk så det er ingen forklaringen på hele 60% økt dødelighet av lungesykdommer blant veganere.Forskere forklarer dette ved at  veganere som ikke lever sunt  har en mye høyere forekomst av KOLS. Denne erkjennelsen gjenspeiler seg derfor i denne statistikken

Den siste grafen viser en noe høyere risiko for å dø av alle årsaker (+14% ), mens moderate kjøttspisere og pescetarianere kommer best ut. Forklaringen er den samme som ble gitt helt i begynnelsen av  artiklen; nemlig at veganere oftere enn man tenker på det kan bli komme i underskudd på viktige høy kvalitets protein , mineraler, fettløslige vitaminer, Omega-3 fett og B12.Dersom man tar hensyn til disse utfordringene kan det være mulig å oppnå en mer næringsrik diett for de som av ulike årsaker velger ikke å spise animalsk.

 COPYRIGHT ØVERBYE 2023  

DISCLAIMER

 

 

Registrer deg for å motta varsler om nye innlegg rett til innboksen din.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.